Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE NUCHTERE SPROOKJESVERTELLER (tweede deel)

De volgende avond mocht opa zich verheugen op het gezelschap van acht kinderen. Ja, Bastiaans kleinkinderen wisten hun vriendjes wel mee te krijgen.
"Mijn verhaal van gisteren was wel griezelig," zei opa. "Daarom zal ik nu wat liefs vertellen."
Opa kuchte een paar keer, en liet zijn vertelling horen:
"In de mooie zomernacht glommen de boomkruinen van het bos in het schijnsel van de volle maan.
Op een grote plek zaten zeven feeën in een kring. Hun mantels hadden een zacht oranje glans. Om hen heen zweefden twaalf kleine elven in het rond. Uit hun tere vleugels vlogen zilverkleurige en lichtroze lichtstipjes. Die mooie stipjes daalden neer op de kleine planten. Dat zagen de dieren. Al gauw kwamen er reeën, hazen en konijnen om van die beschenen plantjes te smullen.
Intussen spraken de feeën over de bomen. Welke eiken en dennen moesten voortaan minder uit de grond zuigen? Wat voor bomen hadden juist meer voeding nodig?
De beuken mochten wel iets meer zonlicht doorlaten voor de kleine struiken en planten die onder hen stonden. De esdoorns en lijsterbessen zouden daarentegen wat meer schaduw kunnen geven. Want onder deze bomen zochten de mensen graag wat koelte als de zon erg fel scheen.
De twaalf elven luisterden niet. Ze gingen door met het verspreiden van hun lichtstipjes. Daardoor gingen de spinnenwebben tussen de takken zo mooi blinken. Dat zag er prachtig uit! Zo kregen, vreemd genoeg, de muggen en vliegen zin om naar de spinnenwebben te vliegen. Die diertjes vlogen als het ware vrijwillig hun einde tegemoet. Maar die lichtjes van de elven hadden toverkracht. Zodra de vliegen en muggen tegen een web aan vlogen, sliepen ze in. Terwijl de spinnen hen beten en leegzogen, hadden ze al stervend heerlijke dromen! Een zacht en blijmoedig einde van hun leven!
De nachtegalen lieten hun schone zang horen. Meteen begonnen de elven met het nachtelijke concert mee te zingen. Daarom lieten de gevederde muzikanten hun wijs des te zuiverder en opgewekter klinken. De liefde tussen de mannetjes- en vrouwtjesnachtegalen bloeide meer en meer op.
Andere vogels, die in hun nest lagen, ontwaakten en luisterden. Wat een indruk maakte dat gezang vol diep gevoel op hen! Ook deze dieren kregen meer drang om tot elkaar te komen."

's Ochtends vroeg zag opa Bastiaan de bomen voor zijn huis glanzen in de opkomende zon. Een weemoedige gedachte kwam in hem op:
"Ach, die prachtige ochtendglans... Als dit eens afkomstig was van feeën en elven... Jammer dat die wezens niet bestaan. Ik aanschouw tot mijn spijt alleen maar het vroege zonlicht op dicht lover."
's Avonds kwamen er geen kleinkinderen, want opa voelde zich niet helemaal in orde. Hij kreeg alleen bezoek van zijn dochter.
"Gaat u maar naar bed, vader. Ik zal wat warme bouillon voor u klaarmaken."
Opa genoot van twee kommetjes, lag lekker onder zijn dekens.
Even later droomde hij van zijn eigen verhalen. Het zou te veel zijn om op te noemen wat hij in zijn slaap beleefde. Na het ontwaken herinnerde hij zich alles nog heel goed.
Het was allang weer dag. Al zijn kinderen en kleinkinderen stonden om het bed heen.
"Wat ik in mijn droom heb evaren," sprak opa Bastiaan met forse stem. "Luisteren jullie allemaal. Allerlei kabouters, tovenaars en heksen vertoonden zich aan mij. Daarna verdwenen ze weer en kwamen er feeën en elven aan. Al deze wezens bestaan niet in onze mensenwereld. Maar ze zijn de menselijke voorstellingen van wat zich tussen hemel en aarde bevindt. Onnoemelijk veel leeft en zweeft er in het heelal, dat ons omringt en tegelijk onvoorstelbaar ver weg is. Maar wie kent de bovennatuurlijke wezens, zich beneden God en boven ons bevindend?"
Opa sliep weer in. Wat hij nu droomde, dat mogen mensen niet weten. Het was alleen te zien voor mensen die hun aards leven achter zich hebben en voor de poort der Eeuwigheid staan.
Zonder te lijden, in alle vrede, blies opa zijn laatste adem uit.

Schrijver: Han Messie, 3 jun. 2011


Geplaatst in de categorie: familie

3,0 met 1 stemmen 117Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)