Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Johan van Oldenbarnevelt

Het is bijna niet te geloven, maar ik droomde vannacht, dat ik Oldenbarnevelt was. Op het schavot stond ik om onthoofd te worden.De aanklacht was landverraad. Badend in het zweet stond ik daar op het Binnenhof te Den Haag toen ik een klap op mijn hoofd voelde. Wakker geworden zag ik de hand van mijn vrouw op mijn hoofd liggen. Omdat ik vloekte werd ze wakker en zei ze tegen me:
''Wat heb je nou weer, halvegare?''
Ik zei:
''Je hebt me gered, darling, want ik droomde, dat ik Van Oldenbarnevelt was en op het schavot stond om onthoofd te worden en voelde een klap op mijn hoofd en dat was gelukkig jouw hand en dat flik je wel eens meer in je slaap.''
Reactie kreeg ik niet van haar, want ze snurkte weer.

Hoe deze man aan zijn einde is gekomen is gewoon verschrikkelijk. Holland was toen in oorlog met Spanje en hij speelde daar een grote rol in. U weet wel, het was de tachtigjarige oorlog van 1568 tot 1648. Hij was van eenvoudige afkomst, maar studeerde graag en bekwaamde zich in dijken en drainage. Deze kennis kwam hem goed van pas bij het beleg van Alkmaar en Leiden door het Spaanse leger. In 1574 was Leiden en later ook Haarlem omsingeld en werd er geen voedsel voor de bevolking meer aangevoerd. Een zeer ernstige hongersnood brak uit, zelfs ratten werden gevangen en opgegeten.

Door zijn kennis van dijken en water kwam hij op het idee de dijken door te steken, met het gevolg, dat het water de stellingen van de Spanjaarden binnen stroomde. De soldaten schrokken geweldig en namen de benen en zo was deze stad de eerste die zich van het Spaanse juk wist te bevrijden, bij Alkmaar begon de Victorie. Ook Leiden werd ontzet en dat wordt nog ieder jaar gevierd met de uitdeling van haring en wittebrood.
Helaas was het zo, dat de Spanjaarden nog niet uit ons land waren verdreven.Van Oldenbarnevelt sloot zich in 1572 aan bij Willem van Oranje om hem te helpen in opstand te komen tegen de bezetters.

Maar de Spaanse koning Filips II was er ook nog en dat begon hem behoorlijk te vervelen, die opstandige Hollanders, hij zou ze een lesje leren. Daar had hij zijn beulen voor en stuurde de hardvochtige Alva naar ons land.Deze landvoogd was berucht om zijn harde optreden tegen andersdenkenden, want alleen het Katholieke geloof was toegestaan. Menigeen kwam daardoor op de brandstapel terecht. Ondanks zijn harde optreden ging het verzet van Willem van Oranje tegen het Spaanse gezag door en werd gesteund door Johan van Oldenbarnevelt.

Willem was voor vrijheid van geloof en de Spaanse koning was daar woedend over, hij voelde dit als een aantasting van zijn gezag. Die Willem moest van hem uit de weg worden geruimd en hij stuurde in 1584 een huurmoordenaar, genaamd Balthazar Gerards naar ons land om onze geliefde Willem van Oranje dood te schieten. Dat vreselijke gebeuren vond plaats in Delft. Willem kreeg daarna de erenaam: ''Vader des Vaderlands''

Het leven in Holland ging verder en had geld nodig voor de oorlogsvoering tegen Spanje, dus moest er wat gebeuren. De Spaanse koning had de handel tussen het opstandige Holland met Spanje en Portugal verboden en dat was een strop voor ons, maar Johan van Oldenbarnevelt wist raad en richtte in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) op en de Hollandse schepen gingen zelf de Inheemse producten, zoals peper, kerrie, kaneel enzovoort uit de Oost halen. Dat bracht geld in het laatje om wapens te kopen en soldaten te huren voor de strijd tegen de bezetter.

Johan van Oldenbarnevelt was er niet op uit een koloniaal rijk in de Oost te vestigen, maar er waren meer kapers op de kust. Die wilde meer betalen voor de producten en dat stond van Oldenbarnevelt niet aan, dus begon hij een veroveringsoorlog. De Molukken had hij al spoedig in handen, maar het was Jan Pieterszoon Coen, een begaafd dappere man, die de grondlegger werd van onze koloniale macht in de oost. Zijn optreden tegen de Inlanders was onmenselijk wreed. Daarom kreeg van Oldenbarnevelt ruzie over het militaire optreden van Coen en dat moest hij bekopen met de dood door onthoofding. Hij zou zogenaamd hoogverraad hebben gepleegd en werd veroordeeld tot de dood.

Schrijver: kees niesse, 2 juli 2011


Geplaatst in de categorie: oorlog

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 271Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
3 juli 2011
Email:
hmessielive.nl
Kees, je droomde dat je Van Oldenbarnevelt was. Al was het een droom, jij kunt je volgens mij heel goed inleven in andere mensen. Je schrijft een prachtig stukje geschiedenis. Alleen heb je vergeten de professoren Arminius en Gomarus te noemen, die toch ook heel belangrijk waren in het leven van Van Oldenbarnevelt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)