Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De eerste dag in militaire dienst

In oktober 1951 was ik opgeroepen in militaire dienst als dienstplichtig soldaat met bestemming de Cort Heyligerskazerne te Bergen op Zoom, alweer ruim 60 jaar geleden. Vanuit Amsterdam begaf ik mij als negentien jarige met de trein met alleen houten zitbanken naar het zuiden van ons land. Het was een lange rit en de coupes waren bezet met luidruchtige jonge mannen, waarschijnlijk met het zelfde doel. Ik had helemaal geen zin om met die herrie mee te doen en bleef maar stilletjes bij het raam zitten en genoot van het voorbij glijdende landschap. Het was nog mooi zonnig en vrij zacht weer, zelfs de koeien graasden nog op de weilanden.

Toen de trein het station opreed en tot stilstand kwam was iedereen stil geworden en wachtten met spanning om wat er ging gebeuren. Spoedig bleek, dat we door militairen met gouden strepen op hun mouwen opdracht kregen naar het stationsplein te lopen, waar grote militaire auto's stonden en daarin moesten stappen. We werden naar genoemde kazerne gereden en op het kazerneterrein moesten we uitstappen en wachten op nadere orders. Later kwamen ook jongens uit Den Haag en Rotterdam en omstreken. Vooral de Amsterdammers hadden de grootste praatjes. Op een gegeven moment zag ik een vrij gezette militair van Indische afkomst aan komen lopen met een stokje onder zijn arm. Hij droeg drie sterren op zijn jack, dus een hogere.

Opeens riep hij tegen de Amsterdammers met een bulderende stem:
''Koppen dicht, jullie staan nu onder de krijgstucht'', en hij liep door. Het was even stil want we schrokken wel en toen de hoge niet meer te zien was, begon de herrie weer. Tussen de meute stonden een paar rauwe kerels, die de grootste mond hadden. Ik hield mij afzijdig van die gasten en knoopte wel gesprekken aan met rustige jongelui. Onder de opgeroepenen zaten studenten tot gewone arbeiders, en nu was iedereen gelijk, voorlopig dan.

Gelukkig hadden de meesten zelf brood meegenomen, want in de kazerne kregen we nog geen maaltijd. Mijn moeder had mij ook een pakje brood meegegeven met speculaasjes erop. Een poosje later kwam een oudere militair naar ons toe met twee gouden strepen op zijn mouw, die onze namen afriep en onze oproep papieren innam. In groepjes moesten we naar de foerier. Daar kregen we een matras, dekens en eetgerei. Het soldaten pak zouden we later krijgen. Daarna gingen we naar een grote loods, waar een enorme baal stro op de grond lag. We moesten onze matrassen vullen met stro, daarop moesten we slapen, zei de hoge piet.
Een jongen riep:
''Daar kan ik niet op slapen, chef.''
''Je mag er ook wakker op blijven'', zei hij.
Dat was natuurlijk lachen geblazen.

Daarna gingen we in colonne naar de zaal waar je bed en kast stond, stalen bedden en twee op elkaar gestapeld. Eerst werd ons geleerd hoe je je bed op moest maken en de dekens leren vouwen. Dat was nog een heel gedoe om dat onder de knie te krijgen, want bij mij thuis deed moeder het altijd. Avonds kregen we voor het eerst warm eten. Natuurlijk weer onder leiding van een hogere naar de eetzaal, waar houten tafels en banken stonden. Met je eetblik stond je in de rij te wachten totdat je bij de grote eetketels kwam waaruit koks erwtensoep in je blik schonken. Het rook heerlijk, want het smaakte heel lekker. Je mocht niet meteen gaan eten van de militair met de gouden strepen, want hij vroeg stilte voor degenen die wilden bidden, daarna was het soep eten geblazen. De jongens hadden allemaal behoorlijk trek en je kon nog een keer soep krijgen.

Avonds moest je je eigen maar vermaken, op de kamer of in de kantine. De eerste dag in militaire dienst vond ik wel vermoeiend, heel veel indrukken op zo'n dag moest je verwerken. Ik lag op het bovenste bed dichtbij het raam. Het tochtte verschrikkelijk, want aan de andere kant van de zaal stond ook het raam open, maar goed ook, want om de haverklap hoorde je van onder de dekens enorme winden knallen, ten gevolge van de erwtensoep. Lachen natuurlijk van de opmerkingen die werden gemaakt, zoals:
''Hé, ben je op dieet?, zijn je darmen beschadigd?, ben je zwanger?, is je bloeddruk te hoog?, of ga ergens anders liggen''
De volgende morgen om halfzes opstaan en aankleden, nog steeds in je burgerkleren en brood eten met thee.

Schrijver: kees niesse, 30 Mar. 2012


Geplaatst in de categorie: overig

1.5 met 2 stemmen 308Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)