Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Uit liefde voor een broer

Mijn zus had mij bezocht ter gelegenheid van mijn negenenvijftigste verjaardag.
Op een vodje papier, op een oude envelop had ze uitgetekend hoe ze onze broer, onze zwakzinnige broer, die sinds zijn vroegste jeugd een ongeneeslijke beperking en een stigma met zich meedraagt, wilde verrassen met een kunstig geconstrueerd en aangelegd waterwerkje, een kleine installatie voor het tuintje bij zijn huisje op het terrein van de inrichting.
Haar handschrift, waarmee de schets uitgevoerd was, mij zo vertrouwd en bekend, toonde een raderwerk met tandraderen die in elkaar grepen en een kleine achtbaan waarop het water zijn kunstige en grillige spel zou kunnen gaan spelen, hopelijk tot fascinatie en amusement van onze arme broer, de zwakzinnige man die nooit het voorrecht of de eventuele kwelling van een normaal functionerend verstand of gevoelsleven heeft gekend.
Op het terras van "De Moerse Hoeve", bij een gebakje en een kop thee en onder de warme zon van juli, bespraken we als amateur-ingenieurs de plannen.
In weke, kwetsbare regionen van het brein van mijn geliefde zus heeft zich een brutale indringer, een moordzuchtige infiltrant genesteld, die zijn moordzuchtige karwei ééns af zal willen maken.
En als dan de tombola gedraaid heeft; als de kaarten van het noodlot zijn geschud en de broer de zussen zal overleven, zal hij dan met zijn verbijsterde brein, met zijn verdwaasde ogen kijken naar het kunstige mechanische raderwerkje in zijn tuintje en naar het spel van het water en zal hij dan op de een of andere manier beseffen, dat het het geschenk is van de zus, die op voor hem onverklaarbare en merkwaardige wijze nooit meer komt?

Schrijver: I. Broeckx, 28 jul. 2012


Geplaatst in de categorie: familie

3,0 met 6 stemmen 274Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
31 jul. 2012
Email:
hmessielive.nl
Ineke, welbedankt voor jouw uitleg over het restaurant en je plaatst maar rustig meer verhalen op deze site.
Naam:
Han Messie
Datum:
28 jul. 2012
Email:
hmessielive.nl
Een mooi geschenk voor de broer, die in een klein wereldje leeft, maar misschien met weinig toch veel weet te doen.
Toch ook op een gunstige oude dag voor hem blijven hopen! Met of zonder zussen zal dat er wellicht inzitten.
De "Moerse Hoeve," ligt deze misschien bij het plaatsje Moer in de buurt van Loon op Zand?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)