Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Beschuit met muisjes

Soms is het moeilijk weer een onderwerp te bedenken waarover je kunt schrijven, maar als je om je heen kijkt is dat niet zo moeilijk.Je kunt over alles en nog wat schrijven, desnoods met fantasie. Toevallig zag ik gisteren in de schappen van de supermarkt Bolletje, een bekend beschuitmerk en dacht ik meteen aan mijn vader. Hij vond het altijd heerlijk bij het ontbijt beschuit te eten met aardbeienjam en ik vond het ook lekker. Op een vrijdagmiddag toen ik thuis kwam van school had ik trek in een beschuitje. Ik pakte de bus en zag, dat er nog één in zat en die heb ik opgegeten met margarine erop, heerlijk.

De volgende dag was het zaterdag en vader was vrij. Moeder had de tafel gedekt met heerlijke spullen, zoals een Edammerkaas, muisjes en hagelslag. Verder een pot thee en een mandje met sneetjes bruin brood. Tot haar schrik zag ze, dat de beschuitbus leeg was, want vader moet en zal beschuitjes eten. Ze stuurde mij naar de kruidenier op de hoek om een rol beschuit te halen. Die keek al verwonderd, hij was gewend, dat we zaterdag meer boodschappen kochten, maar ik zei, dat straks moeder komt, want vader wil nu beschuit eten.

Moeder stopte de rol in de beschuitbus en dacht, dat vader tevreden zal zijn. Spoedig kwam hij opgewekt aan tafel zitten en haalde twee beschuiten uit de bus en besmeerde die met boter en jam. Wij schrokken ons een hoedje, want plotseling sloeg hij met zijn vuist keihard op de tafel, en schreeuwde:
''Ik wil Bolletje.''
Hij proefde meteen, dat de beschuiten niet van Bolletje waren.

Moeder tegen mij:
''Kees, heb je niet om Bolletje gevraagd, je weet toch dat vader alleen dat wil.''
''Heb ik vergeten, mam.''
Gelukkig nam vader het niet zwaar op en at gezellig van de andere beschuiten.
Toevallig weet ik, dat beschuit vroeger het enige voedsel was op zee, maar dat zeelieden toch scheurbuik kregen wegens gebrek aan vitaminen. Tweeduizend jaar geleden namen de Romeinen al beschuit mee op hun veldtochten, omdat het lang goed bleef.

Bij de geboorte van een jongen wordt beschuit met blauwe en witte muisjes gegeten en bij de geboorte van een meisje roze met witte muisjes. Muisjes worden gemaakt van anijszaad en suiker. Anijszaad is goed voor de melkproductie van de borstklieren.

Schrijver: kees niesse, 29 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: voedsel

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 762Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)