Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Domweg gelukkig in een Maycrete-woning/"Als in een dorpke apart"

Verscholen in een uithoek van onze stad, achter de Moskee die aan de Wandelboslaan haar twee trotse, fiere, scherp gepunte torens, die haar lichtgroene koepel flankeren, de zomerhemel in steekt, als een handreiking aan het onbekende Opperwezen, in een gebied dat vandaag de dag "De Bokhamer" genoemd wordt, staan kleine, witte huisjes, de zogenaamde "Maycrete-woningen".

Iets herinnert nog aan de vroegere landelijkheid van dit gebied dat men vroeger "de groene long" noemde: drie paarden grazen rustig en placide in een grasgroene weide die zich daar zomaar te midden van de bebouwing bevindt.

De woningen hebben de tand des tijds goed doorstaan; gebouwd in 1948 uit geprefabriceerd materiaal in het kader van de Marshallhulp en Wederopbouw doen zij buiten verwachting nog dienst tot op de huidige dag en huisvesten zij onder anderen de lieve, aardige en zeer hartelijke mevrouw die ik vandaag bezoek en die mij vergast op koffie en op haar levensverhaal..

Het beeld van een cognackleurige, houten olifant, de kop en slurf opgeheven, als het ware trompetterend, is wel heel prominent in de overigens kraakheldere woonkamer; het was een geschenk van werkgever en collega's bij het 40-jarig dienstverband van de inmiddels overleden echtgenoot van mevrouw.

De buurt vormt een kleine enclave van burenhulp, hulpvaardigheid en onderlinge gezelligheid, als een stad in de stad, zoals men vandaag de dag nog maar zelden aantreft, volgens de woorden van mevrouw.

Haar tranen wellen op als zij mij voorgaat naar wat eens de echtelijke slaapkamer was, waar het tweepersoons bed haar nauwelijks nog koestert en waar 's nachts de nachtmerries hoogtij vieren; daar heeft zij een klein, kunstig altaartje ingericht ter nagedachtenis aan Degene, die aan haar zijde stond als geen ander gedurende de lange huwelijksjaren; het bestaat uit een zilveren, kunstig vervaardigde duif, uit een urn, gevuld met as en uit een plakkaat waarop de beeltenis van haar voormalige echtgenoot omringd wordt door afbeeldingen van zijn lievelingsdieren, de kleurige en elegante duiven, die hij zelf fokte.

Hoe ongelukkig kan men zijn in een Maycrete-woning?

Schrijver: I. Broeckx, 13 juli 2013


Geplaatst in de categorie: woonoord

5.0 met 1 stemmen 682Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
13 juli 2013
Email:
hmessielive.nl
Ineke, wat een voorrecht om een dergelijke enclave eens te bezoeken om er ook vrienden te maken. Mocht deze klein buurt zich maar uitstralen over heel Tilburg.
Groeten van Han.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)