Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Griep (fictie)

Kenau Alie is zelden ziek, maar nu was ze geveld door de griep. Ze was niet ingeënt, vond ze niet nodig. Ze klaagde over hoofdpijn en pijn in haar ledematen en ze rilde van de koorts. Ik had de huisarts gebeld en die zei, dat er een griep epidemie heerste, ik moest wel met een koortsmeter haar temperatuur meten en doorgeven aan de arts. Ze was van ellende op mijn bed gaan liggen, omdat mijn slaapkamer niet zo koud is. Ik had haar paracetamol gegeven, maar ze verdomde het in te nemen. Drink veel water, had ik tegen haar gezegd. Dan kan ze goed zweten en komt de kou uit je lichaam. Ik kon net zo goed tegen een dove praten, want ze werkte niet mee.

Gelukkig sliep ze in en ik zat op een stoel naast het bed. De telefoon rinkelde. Het was de dokter en hij vroeg mij hoe de temperatuur van de patiënt was. Weet ik nog niet dokter, ze slaapt nu, zei ik. Probeer het nog een keer en liefst de meter in haar bips, zei hij. Attenoje dacht ik, hoe krijg ik haar op haar zij of nog beter op haar buik. Ik behoor tot het rollator regiment, een 84jarige met overal pijn. Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen. Schele Gerrit, de dichtstbijzijnde rollator persoon woont twee kilometer verderop en die is vaak dronken.

Gelukkig werd Alie tegen de middag wakker en wilde ze twee beschuiten en een beker koffie. Ik zei tegen haar, dat de dokter had gebeld, hij wilde weten of je koorts had. Ik moest effen je temperatuur meten, het liefst de meter in je bips, zei hij.
''Hij kan mijn kont kussen'', zei ze.
Wat een stom en eigenwijs wijf is ze toch, dacht ik.
Toen zei ik met een oorverdovende stem iets heel geks en zei:
''Hij wil verdomme weten of je geen kabouter bent en ga op je buik liggen en snel'', zei ik woest.

Ze keek me aan met een blik waar ik de brutaliteit vandaan haalde haar zo toe te snauwen. Toch had mijn uitval geholpen en ze draaide zich om en ging op haar buik liggen. Ik schrok mij kapot, wat een dikke kont heeft ze. Een Heineken knol heeft zo'n reet niet eens. De meter wees 39 graden aan en ik heb dat doorgegeven aan de dokter, die medicijnen zou voorschrijven en laten brengen. Weer was Alie eigenwijs, want ze weigerde de tabletten in te nemen. De volgende dag kwam de dokter toch even kijken naar de patiënt. Ze voelde zich weer goed en de koorts was weg. De medicijnen hebben dus goed gewerkt, zei de dokter, maar ik heb hem niet verteld, dat ze die niet had ingenomen. De dokter was nog van de oude stempel en zei:

''Jullie moeten goed eten hoor, eet veel spek en gebruik alleen roomboter, drink een paar borrels en rook een paar sigaretten. Lees niet die flauwekul in de bladen, dat het slecht is voor je gezondheid. Met goed eten wordt je weerstand tegen ziektes een stuk beter. Mijn vrouw ging ook op dieet, rookte niet meer en dronk alleen thee. Ze voelde zich steeds zwakker worden en was om de haverklap ziek en misselijk. Ze zag in, dat ik gelijk had. Ze at weer spek, vette kaas en dronk volle melk. Avonds dronk ze een paar borrels en rookte zware shag en ze voelde zich weer in goede gezondheid. Ook ons seks leven ging weer vooruit.

''Dokter, ik ben u zeer dankbaar voor uw advies, maar u moet weten, dat wij geen echtpaar zijn. Zij was mijn over buurvrouw in het dorp, maar de huizen in onze straat worden opgeknapt. Zij leefde met een vriendin in Den Haag, maar toen ze een keer vroeger thuis kwam lag haar vriendin in hun bed zwaar te bobberen met een grote kerel. Ze heeft toen hun relatie verbroken en ik vond het goed, dat ze bij mij kwam wonen. Toen het ze erg koud was kwam ze naast mij liggen, dus ik dacht, ze zal wel iets te kort komen. Ik waagde een poging en meteen gaf ze mij een opdonder en lag ik met fracturen op de koude grond.''
''Sorry, dat wist ik niet'', zei de dokter.

Schrijver: kees niesse, 6 februari 2016


Geplaatst in de categorie: verdriet

4.0 met 2 stemmen 129Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 februari 2016
Even serieus, Kees, want die dokter van Alie en jou beweert natuurlijk klinkklare onzin met zijn ongezonde voorstellen. Of is dit stoerdoenerij van de oude garde? Dan nog is het verwerpelijke leugenachtigheid en vrees ik voor jou, dat als je zijn adviezen blijft opvolgen, dat je de negentig niet zult halen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)