Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hale-Bopp

Een aantekening in je dagboek is soms goed voor een verhaal. Het was april 1997. Ik liep laat op een heldere avond naar huis. Opeens zag ik hoog aan de hemel een ster met een staart. Dat had ik nog nooit gezien, maar ik wist meteen dat het een komeet moest zijn. Mijn herinnering was nog fris, het moest Hale-Bopp zijn. Dat waren de ontdekkers, die de komeet in 1995 op grote afstand van de zon hebben ontdekt. Hij maakt een enorme elliptische baan om de zon en is weer te zien in het jaar 4377. Tegen die tijd ga ik weer kijken, want ik geloof in reïncarnatie, dus misschien kom ik weer terug als mens of in een andere gedaante. Ik hoop als een grote zwarte hond, zoals mijn broer Frederik, die in de Betuwe het slachtoffer werd van een aanval door de Romeinen.

Toen ik in het begin van het jaar met zware longontsteking in het ziekenhuis lag, heeft hij mij midden in de nacht nog bezocht. Toen ik wakker werd en de nachtzuster wilde bellen voor een aspirientje schrok ik mij scheel van de schrik. Op de stoel naast het bed zat een grote zwarte hond en hij had een bril op. De jonge blonde zuster zag het ook en rende met een bloedvaart de zaal uit.
''Blijf rustig Kees, ik ben je broer. Ik stond op de stoep bij je huis, maar er werd niet open gedaan toen ik met mijn rechterpoot op de bel drukte. Ik hoopte nog, dat je babi pangang aan het bereiden was. Op dat moment kwam een flinke jonge vrouw met een klein bruin hondje mij tegemoet en aaide mij over mijn kop. Ik vond dat prettig en zei hardop 'vriendelijk dank, lieve vrouw'. Ik zag haar helemaal wit worden in haar gezicht en ze liep hard weg. Ik kon nog net horen, dat ze zei, dat Kees in het ziekenhuis lag. Haar kleine hond wilde mij nog knuffelen, maar het arme beest kreeg er geen kans voor.''

Gelukkig lag ik alleen in de zaal en toen ik en mijn broer veel lawaai en geblaf hoorden van misschien politiehonden was het voor hem een klein kunstje uit het raam te springen en te vluchten. Dat is weer het nadeel als je gelooft terug te komen in een andere gedaante, maar de mensen geloven het niet, zoals de ongelovige Thomas.
Hij was een apostel en geloofde niet, dat Jezus uit zijn graf was opgestaan. Hij had het pas geloofd als hij het zelf gezien had. Ik geloof het wel, want Christus is wel uit zijn graf opgestaan en dat was met Pasen, want het staat in de bijbel en dat is geen leugenboek.

Ik keek weer omhoog naar de hemel en zag, dat de komeet lang zichtbaar bleef en erg helder en dat komt omdat hij toen dichtbij de zon was. Wat ik van de staart van de komeet weet, dat hij een doorsnede van veertig kilometer heeft en door een ijskoude ruimte zweeft en uit steen, gruis en gassen bestaat. Nu hij dichtbij de zon was gekomen gaan de bevroren gassen verdampen en dat zie je als een langgerekte staart van gas en stof. Die staart kan wel miljoenen kilometers lang worden. Weet je wat ook zo interessant is, dat in de oudheid ook al melding is gemaakt van staart sterren. Ook de ster van Bethlehem wordt vaak als een komeet afgebeeld. Mensen denken ook vaak, dat kometen een voorboden zijn van rampen en oorlogen en dat heeft velen gedwongen zelfmoord te plegen. Toen deze komeet Hale-Bopp verscheen hebben ook veel mensen zelfmoord gepleegd. In de Verenigde Staten hebben 39 mensen collectief zelfmoord gepleegd.

Er bestaan meerdere kometen en één daarvan is de komeet Halley. Die heeft een omlooptijd van 76 jaar, dus veel minder als Hale-Bopp. In 1910 zou hij weer terugkeren en zichtbaar worden vanaf de aarde. Toen werd ook veel onheil voorspeld, want de aarde zou door haar giftige wolk trekken en veel slachtoffers maken, maar achteraf was deze wolk zo ijl, dat er niks gebeurd is. Die deeltjes in de wolk zie je als zogenaamde vallende sterren. Zodra die deeltjes in onze dampkring komen verbranden ze en dat zie je als vallende sterren. Wel een mooi gezicht.

Schrijver: kees niesse, 25 september 2016


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 1 stemmen 85Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 januari 2018
En wat dacht je van alle ellende die vanaf 1910 over de wereld is uitgestort? Zoals de Russische revolutie, de Chinese, de eerste wereldoorlog, de grote crash en de economische depressies? Waar die vandaan komen is een raadsel, maar misschien wel uit het heelal!?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)