Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het kostbare stopwoordje

Zo’n beetje elke dag, dat ze naar school gaat op de fiets heb ik haar aan de telefoon, netjes met “oortjes“ in, handen aan het stuur natuurlijk en het gesprek begint al in de tuin thuis, dat is wel zo veilig tenslotte? Het duurt een krappe 25 minuten voor ze op het schoolplein is, of: andersom kan ook, als ze binnenstapt thuis en zegt: ik ben er oma! De gesprekjes gaan overal en nergens over maar het is een veilig idee te weten dat ze ook gewoon zegt: oei ik moet even opletten hoor en tja, dat staat natuurlijk voorop, ze mag altijd bellen maar moet dat doen met twee handen aan het stuur, de jas dicht en het liefst in deze koude tijd, handschoenen aan.

Nou heeft ze een stopwoordje of eigenlijk twee want bij elke vraag die ik stel is het steevast: ja joh! In feite is het zo, dat ik het antwoord al geven kan want 'ja joh' klinkt een groot aantal keren in elk gesprek dat we voeren! Wanneer ze vandaag op het schoolplein aankomt en ik zeg: dan druk ik je weg, zegt ze nog: wacht even oma, mijn jas zit vast - en ik zeg, zeker weer onder je zadel? Ze grinnikt en zegt: ja joh…..

Een paar uur later gaat mijn mobiel en ik zie dat ze alweer klaar is (waar is de tijd dat kinderen vanaf half negen op school zaten tot laat in de middag) neem op en zeg, hallo lieverd, alweer klaar, ja joh is het antwoord en ik zeg: dat is €0.10! Elke keer dat je me antwoordt met 'ja joh' kost het je geld. Het blijft even stil en ik vul die stilte door te vragen: als de juf iets vraagt, krijgt ze dit dan ook als antwoord? Ze denkt even na en zegt: soms….

Gedurende het half uur dat we verbonden zijn, valt het stopwoordje nog een paar keer en ik zeg: dat loopt lekker op zo! Wanneer ze uiteindelijk zo goed als thuis is, zeggen we: tot morgen….wetende dat ze morgen ook naar school gaat natuurlijk. Een half uurtje later is mijn eigen dochter aan de lijn, we zijn net bezig als ze zegt: loopt lekker op met ‘ja joh‘ hè, want wat blijkt: mamma laat thuis weten dat ze onderweg is en krijgt kleindochter aan de lijn, als het kind wat vraagt zegt moeder: ja joh! Het kind zegt: dat kost je bij oma € 0.10 en beiden beginnen te lachen. Het nieuws is vooruitgesneld en ik lach mee maar heb intussen de twee wel aan het denken gezet, want het stopwoordje is een beetje te vaak in ieder gesprek…

Nietwaar?

... Het stopwoordje dat stoppen mag ...

Schrijver: An Terlouw, 9 december 2021


Geplaatst in de categorie: taal

4.0 met 1 stemmen 440Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)