Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoe een arm meisje rijk werd

Nog niet zolang geleden woonde er een heel groot gezin in een oude plaggenhut op de Drentse heide. Nee ik bedoel niet Bartje en zijn familie dat was jaren later. Vader werkte zich de hele dag kapot in het veen. Turfsteken tegen een hongerloontje. Het gezin met 8 kinderen had vaak niet veel te eten. Het was een armoedige tijd maar toch klaagden ze niet veel.

Tegen de winter werd het leven nog harder. De kachel kon het tochtige hutje nauwelijks verwarmen en soms was er helemaal geen brandstof meer. Moeder deed haar best om de kinderen genoeg eten te geven. Dat lukte niet altijd zodat er vaak met hongerige magen naar bed werd gegaan in de klamme en koud geworden hut.

De kinderen hoorden wel eens verhalen over het leven in de grote stad. Tegen de kerst waren daar markten vol met lekkere dingen. De stad was versierd met mooie verlichting. Daar liepen mensen in warme kleren die ´s avonds gezellig bij de open haard zaten in hun mooie stenen huizen waar altijd de tafels goed gedekt waren met lekker eten.

Op een dag besloot de oudste dochter Marrigje naar de stad te gaan om werk te zoeken als hulpje bij een van de rijkere gezinnen. Met het verdiende geld kon ze haar familie in de plaggenhut dan wat ondersteunen. Ze probeerde het overal maar niemand wilde haar hebben.

Op kerstavond zat ze alleen op een bankje in het park. Het sneeuwde een beetje. Opeens werd ze aangesproken door een nette man in een mooie lange jas. Wat doe jij hier toch zo alleen op kerstavond vroeg hij. Ze vertelde haar verhaal en ze zag dat man medelijden met haar kreeg.
Kom maar mee zei de man. Ze kreeg een mooi kamertje met een bed en een fonteintje. Het kacheltje verspreidde een heerlijke warmte. Ook kreeg ze lekker eten. Geregeld kwamen er vrolijke mannen op bezoek die wat plezier met haar maakten. Eén keer in de maand ging ze naar huis. Ze nam wat snoep mee voor de kinderen en gaf moeder geld om het leven in de plaggenhut wat aangenamer te maken. Ze waren haar allemaal zeer dankbaar en het was iedere keer feest als ze kwam.

Twee jaar later ook op kerstavond kreeg ze een kindje. Een jongetje. Wie de vader was wist ze niet maar dat vond Marrigje ook niet belangrijk. Later zou hij een bekend schrijver worden maar dat wist toen nog niemand.

De meeste mannen in de stad kenden haar in de loop der tijd als: “Het meisje met de eierstokjes”.
Zo leefde ze nog best lang en ook wel gelukkig af en toe.

Een standbeeld zoals Bartje heeft ze nooit gekregen al had ze dat eigenlijk wel verdiend.

Schrijver: Freya, 24 december 2021


Geplaatst in de categorie: kerstmis

5.0 met 1 stemmen 91Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)