Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Waar Dré het geluk vond

Misschien kende je Dré wel. Dré, waarvan de pa en ma een boerderij hadden, met 70 koeien, een melkrobot, en Dré. Tot hun dood voor zijn pa en ma gewoon “Us Dréke”.

Al van jongs af aan was Dré op zoek naar het geluk. Hij had er over gehoord, zoals dat er “gelukszoekers” zijn en dat iemand “niet voor het geluk geboren is”. Geluk moest wel heel bijzonder zijn, en wel zo bijzonder dat hij nog nooit van iemand gehoord had dat die dat gevonden had, ook zijn pa en ma niet. Als hij het geluk nou eens zou kunnen vinden, zou hij misschien, al was het maar heel even, gelukkig kunnen zijn.

Dré geloofde in het bestaan van engelen. Niet alleen in zijn dromen; hij was er vast van overtuigd dat ze bestaan. Dat was dan ook het enige wat “Us Dréke” voor zijn pa en ma verborgen hield; echt niemand mocht het weten. En Dré dacht er vaak aan dat het misschien alleen engelen waren die hem konden vertellen waar hij het geluk kon vinden. Hij had er hier en daar al eens over rondgevraagd, maar noch zijn pa en ma, noch de pastoor, noch de meester, noch de man van de melkwagen, noch de buurman, boer Jansen, niemand die hij sprak, kon hem vertellen waar hij het geluk kon vinden. Zij wisten het ook niet, en dat verraste Dré niet, want niemand leek hem echt gelukkig. Hij zou het alleen van de engelen kunnen horen.

Hij dacht er vooral vaak aan wanneer hij in gesprek was met de koeien. Koeien zeggen niets terug, maar dat deed eigenlijk niemand, althans niet echt, niet iets van belang, zoals over het geluk, en bij koeien stoort dat niet.
Op een dag zat hij op zijn kamertje na te denken over zijn pa en ma, de koeien, en de problemen met de melkrobot. De omgeving vervaagde, hij keek naar buiten, en zag plotseling dat alles stilstond. Er verscheen een rode gloed waarin het zwarte paard van boer Jansen oplichtte als van mahoniehout. En er was een stem, zacht en melodieus, die zei: “Ik zal je nu maar vertellen waar jij, en allen met jou, het geluk kunt vinden. Geluk is daar waar iemand van je houdt, altijd. En die naar je luistert en aandacht voor je heeft”.

Meteen was alles weer gewoon; hij hoorde een klok slaan, en hij begreep niet wat er gebeurd was, behalve dan dat hij eindelijk het geluk gevonden had; hij dacht aan de koeien, hij was gelukkig.

Schrijver: Bart Molenkamp
27 november 2022


Geplaatst in de categorie: liefde

4.0 met 5 stemmen 114Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)