Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

1820 - 1887

Idee 120.

Du choc des opinions jaillit*... in dit geval een vervelend meestal onbruikbaar mengsel van allerlei opinions. Een mengsel dat de dwalingen van alle richtingen in zich verenigt, zonder zich op te lossen in juistheid van richting.

A en B wilden een rivier overtrekken, die van Oost naar West liep. Zij stonden aan de Zuidzijde. A stelde voor, Oostwaarts te gaan om een brug te zoeken. B was van gevoelen dat men West-op een passage zou vinden.

Daar kwam geleerde C. Hij addeerde B's mening bij de opinie van A. Daarop halveerde hij, en riep: ik heb 't gevonden. Het gemiddelde uwer meningen is Zuid.

A geloofde hem, maakte rechtsomkeert, en ging. Hij heeft de rivier nooit weergezien, en zal nu wel aan de Zuidpool klagen over gebrek aan juistheid in 't gemiddelde.

B had C niet geloofd. Hij was blijven staan en wachtte.

Daar kwam de wijze D, die nog wijzer was dan de wijze C. Ook deze telde de meningen van A en B bij elkaar, deelde die door twee, en riep: ik heb 't gevonden. Het gemiddelde uwer meningen is Noord.

B geloofde hem en liep rechtuit, Noord-op, de rivier in, waar hij door verdrinken bevrijd is van klagen over de onjuistheid van 't gemiddelde.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
noot van redactie: "Du choc des opinions jaillit la verité" / "From the clash of opinions emerges the truth" / "Von die Kollision von Meinungen kommt die Wahrheit hervor" / "Uit de confrontie van meningen komt de waarheid naar voren".

Schrijver: Multatuli
Inzender: JM, 19 maart 2004


Geplaatst in de categorie: individu

3.4 met 10 stemmen 1.594Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)