Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

FASCINATIE VOOR DE IJSBEER

De ijsbeer is een zeer interessant dier. Hoe is het mogelijk dat een dier zo lang al leeft in zo’n koud gebied en kan overleven door te jagen op zeehonden. De ijsbeer gaat op het geluid af van de sneeuw. Klinkt het hol dan zit er een ingang van een gat van een zeehond. De ijsbeer springt er boven op totdat het gat zichtbaar is. Dan gaat hij roerloos staan wachten totdat de zeehond bovenkomt. Bliksemsnel lukt het hem een op de twintig keer de zeehond te verschalken die bovenkomt om te ademen. Een zeehond moet namelijk om de twintig minuten ademhalen. De eskimo’s, de Inuit genoemd, doen dit na. Ook zij wachten met speer of geweer bij het zeehondengat. Inuit deden vroeger ook zeehonden na, door er naar toe te kruipen en met hun arm of voet te bewegen als een zeehond. Soms trapte de zeehond daarin. Van vlakbij vingen ze de zeehond dan.
De vrouwtjesijsbeer blijft tijdens de zwangerschap zeven maanden in een hol in de sneeuw en leeft op haar vetreserves. Dan moet ze de jongen nog zogen en wordt ze erg mager. Dan moet ze met haar jongen op jacht. De jongen blijven twee jaren bij hun moeder om te leren jagen. De mannenijsberen leven alleen en trekken rond. Als een ijsbeer een prooi eet wordt zijn gezicht rood van het bloed, dat ziet er wat smerig en gewelddadig uit.
De Inuit hebben als traditie niet meer te jagen dan nodig is voor zichzelf en denken dat de ijsberen en andere dieren een ziel hebben. Zo bestond duizenden jaren een broos evenwicht. De Inuit eten alleen vlees, zeehond, vis, ijsbeer voor het vet en karibous. De huidige generatie leeft in een dorp en heeft moderne uitrusting. Toch zijn er ook die hun kinderen weer de methoden leren om te overleven. Ook maken de Inuit mooie beeldjes van steen met behulp van een slijpsteen. Een ijsberenbeeld met zeehond is een prachtige culturele uiting.
Op televisie ziet alles er prachtig uit, maar dan voel je niet hoe koud het er is. Dat vlees is om tegen de kou te kunnen. In Noord-Canada is er een ijsberentrek door een dorpje. Afgedwaalde ijsberen worden gevangen en verderop uitgezet. Een heuse bus met toeristen rijdt er rond. IJsberen kunnen ineens agressief worden en daarom moet je altijd een geweer bij je hebben. Een ijsbeer kun je ook goed verdoven met een pijl.
Ik heb nu veel gezien van de ijsbeer en zou er wel eens een in het echt willen zien. Ik heb er ook al een paar getekend. Ze zien er wel lief uit en tegelijk indrukwekkend. Mochten de temperaturen blijven stijgen en smelt het ijs, dan wordt het leefgebied van de ijsbeer veel kleiner, maar ze zullen er zeker nog lang blijven. Een ijsbeer is eigenlijk een van de laatste echt wilde dieren en ze verdienen veel respect. Het is een interessant dier dat er heel mooi uitziet. Dik en wit en toch heel snel en gevaarlijk. Zijn ogen zijn net kolen en ze bewegen charmant.


Wit Einde.

Schrijver: foppe oostenbrug, 3 mrt. 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

1,0 met 1 stemmen 844Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)