Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hemel en hel op aarde

Ooit heeft iemand bedacht, oh sinistere hersenkronkel, er bestaat een hogere macht, en vanaf dat moment werd de mens slachtoffer van zijn eigen gekonkel. Rechtens religie beweert men, klakkeloos, de enige echte god te vereren, ik schrijf zijn naam rechtens mijn ongeloof zonder kapitaal. U mag mij een rechtgeaard heiden noemen, hoewel ik rooms ben geboren. Als kind beleefde ik het verschil tussen de (gereserveerde) voorste banken in de kerk en de schuifelaars achterin, leunend op wijwatervont, voelde toen al de afstand tussen elite en stront. Ik zeg dit met enig cynisme, geloof me, men noemde het katholicisme. Naar mijn idee wordt religie gekenmerkt door hypocriet denken, zegt het beste met een ander voor te hebben, maar huichelt vooral zichzelf naar de voorste bank.

Geloof is gestoeld op onwetendheid, krom gedacht het bij het rechte eind te hebben, bijgeloof de heidense rituelen bijgesteld, hemels overgeheld. Mocht u binnenkort overgaan, na een ondermaans levensduur, misschien heel zuur, verwacht geen hemels bestaan, slechts vaag gloort het vuur.

Religie beleef ik als territoriumdrift, vlaggen wapperen in waanzinnige wind, zendingsmissies, Ierland, kruisvaarten, Darfur, kerkscheuringen gespijkerd aan de deur, heilloos de bomriem gedragen, geloof IS terreur.

Hoe strenger het geloof, hoe zwakker de volgeling..............

Schrijver: Fred, 12 juli 2005


Geplaatst in de categorie: religie

2.9 met 15 stemmen 933Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
trijntje sinke
Datum:
14 november 2005
Email:
tsv7hotmail.com
Religie is een persoonlijke band met God. De dagelijkse beleving dat Hij er is. Dit is zo bijzonder dat niemand hier iets aan kan toe of afdoen. Hij geeft je die ervaring.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)