Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (32).

dagcolumn
4,9 met 63 stemmen 1.289
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Vijandige overheid zorgt voor leed en hoge maatschappelijke kosten

column
4,2 met 9 stemmen 200
Bij de zoveelste recente berichtgeving over nu weer een zwarte lijst van 'verdachte' burgers bij de belastingdienst, zinkt mij de moed in de schoenen om positief de pandemie door te komen. Flauw doen over het geroep van onze leiders over het ‘onwijs gave land’, dat wil ik niet meer. Toch glibbert onze samenleving op dit punt behoorlijk. Immers de economie draait als een tierelier en zelfs zijn er forse personeelstekorten. Maar achter deze schone schijn blijkt uit weer nieuwe onderzoeken…

De eenzame vrouw achter de gevierde actrice

beschouwing
4,5 met 2 stemmen 10
(voor Pina Pellicer (1934 - 1964))
Jij bent geboren als Josefina Yolanda Pellicer López de Llergo op 3 april 1934 in Mexico City. Jouw ouders waren de advocaat César Pellicer Sánchez (1894 - 1963) en Pilar López de Llergo (1910 - 1998), beiden uit Tabasco. Jij had 7 broers en zussen, o.a. de jongere zus Maria del Pilar, geboren op 12 februari 1938 in Mexico City en overleden op 16 mei 2020 door COVID-19. Maria was net als jij een filmactrice en zij was getrouwd met de kunstenaar/beeldhouwer…

De sjaal

hartenkreet
3,0 met 1 stemmen 8
Ik ben een warme wintersjaal aan het breien voor je uit zachte turquoise en witte wol, die ik bij de "Action" kocht. De kleur turquoise zal overheersen in de sjaal maar ik brei er witte strepen in ter verlevendiging. De wol lag al lang te wachten tot ik haar ter hand zou nemen, maar nu zet ik door. De sjaal moet af zijn vóór je vijfenzestigste verjaardag op 10 december....
Kilte heerst in je hart; kilte en koelte, koude angst, agressie, verdriet en opstand. Mijn "offensief" met de sjaal is…
autobiografie
4,0 met 1 stemmen 23
In de kroeg had Jan Boter het hoogste woord. Hij brabbelde iets over een Chinees die een scheet liet in China, en bijna iedereen moest lachen. Bjarne niet, hij was in gedachten bij zijn muze die hij de volgende dag weer in de achtertuin ontmoette.
Hij bleef maar staren naar topless Emma, druk in de weer met de zonnebloemen, vitaal in haar rode slipje. Bjarne hoopte heimelijk dat er nog veel meer van dat soort snikhete dagen zouden komen. De hele zomer zomerse warmte. Het temperde zijn stille…

De wortelen en de stagiere

verhaal
2,0 met 1 stemmen 9
Hoe demotiveren we de toekomstige mensen die in de zorg willen komen werken? Nou dat is peanuts hoor, fluitje van een cent, of zeg ik in dit geval fluitje van een wortel, want die speelt de hoofdrol in deze! Er zijn namelijk in de zorg, ook in de thuiszorg best zeg maar: bedrijven of instellingen die gebruik willen maken van een stagiere en dat is hartstikke mooi, niet alleen voor de persoon in kwestie die op die manier veel te weten komt van de baan waar ze voor gekozen heeft maar ook voor het…

Beter dan de Minister van Volksgezondheid (6)

bewering
3,5 met 4 stemmen 24
Ik hoorde deze een fractievoorzitter in de Tweede Kamer, die het corona-virus veel beter wist te bestrijden dan onze minister van Volksgezondheid.
Volgens eigen zeggen.
(Dat ze haar eigen partij niet onder controle heeft: het zij haar vergeven).

Laatste nieuws:

Raadselige Roos 2021
U kunt deelnemen door een gedicht en/of een prozaverhaal in te sturen vóór vrijdag 1 oktober 2021. Het thema voor deze editie is ‘de overkant’ en is verplicht voor alle inzendingen.
De Raadselige Roos schrijfwedstrijd biedt u als deelnemer naast een podium ook de gelegenheid om uw werk, prozaverhaal of gedicht, door een jury te laten beoordelen. Zoals bij elke wedstrijd horen ook bij een schrijfwedstrijd spelregels. Deze zijn zijn te lezen te vinden op: www.literaircafevenray.nl, onder de webpagina ‘Raadselige Roos’.
Uw gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Ze mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Het inschrijfgeld: € 20,00 (voor deelnemers, die jonger zijn dan 25 jaar € 10,00) dient vóór 1 oktober 2021 te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van Roos 2021 en uw naam en woonplaats
Het werk van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Publieksjury verschijnt in onze bundel de Raadselige Roos 2021 met passende beeldende werken. Naast de bundel ontvangen de eerste prijswinnaars een trofee, een juryrapport en een boekenbon.
Naast de drie prijswinnaars door de vakjury’s Proza en Poëzie en de winnaar van de Publieksjury kiest elke jury nog vijf verhalen, c.q. gedichten, die niet in de prijzen vielen, maar die de moeite waard zijn om in de bundel Raadselige Roos 2021, met een passend beeldend werk, gepubliceerd te worden.
Wij streven ernaar om een feestelijke prijsuitreiking plaats te laten vinden op zondag 23 januari 2022.
De organisatie van de Raadselige Roos en Literair, 11-06-2021
BRUSSEPRIJS VOOR BESTE JOURNALISTIEKE BOEK NAAR 'DWINGENDE NADENKER' OVER VERKEER

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gaat dit jaar naar Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. De auteurs kregen de prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, uit handen van juryvoorzitter en NOS-journalist Gerri Eickhof in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Verkade schrijft over mobiliteit voor de journalistieke site De Correspondent. Te Brömmelstroet is hoogleraar stedelijke mobiliteit, verbonden aan de universiteit van Amsterdam.
Hun boek draait om de geschiedenis van de openbare ruimte in Nederland en hoe de auto daarin een steeds dominantere rol is gaan spelen. De auteurs vragen zich af van wie de straat tegenwoordig eigenlijk is en denken ook hardop na over hoe het anders of beter zou kunnen.

'DWINGENDE NADENKER'

"Een dwingende nadenker", schrijft de jury van de Brusseprijs over het boek. "Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord."

De jury kwam in een videovergadering in zo'n 3,5 uur van 187 inzendingen tot een shortlist van 5 boeken, met het boek van Verkade en Te Brömmelstroet uiteindelijk dus als winnaar.

SHORTLIST

Andere genomineerden waren Harm Ede Botje en Mischa Cohen met hun portret van FvD-leider Baudet: Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Ook waren De ontdekking van Urk en Gouden bergen. Portret van de digitale generatie kanshebbers.

In het boek over Urk poogt Matthias M.R. Declercq door te dringen tot de kern van de Urkse gemeenschap en het andere boek, van Doortje Smithuijsen, biedt een inkijk in de wereld van influencers. Ook XTC: Een biografie van Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd, over de geschiedenis van de uitgaansdrug, was genomineerd.

De jaarlijkse Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Pieter van Os, met zijn boek Liever dier dan mens.

Bron: www.nos.nl

COMMENTAAR Karel Jong

Ook op deze site is het het moderne verkeer wel eens onderwerp geweest van analyse en beschouwing. Zie bij voorbeeld de Dagcolumn van Freek Berglust 'DOOD EN VERDERF IN HET VERKEER' in de top 3 van de Dagcolumns. Een actueel onderwerp, volgens mij. Er is door Corona ook veel veranderd. De schrijvers menen dat het moderne verkeer in feite behoorlijk asociaal is geworden. Met als gevolg veel menselijk leed door ongevallen. Goed dat er nu een boek is, dat op heldere wijze beschrijft waar wij onszelf in hebben gebracht. Namelijk een zo langzamerhand levensgevaarlijk terrein. En niet alleen voor onze kinderen en ouderen.
Karel Jong, 06-06-2021
ANDERMANS VEREN BRENGT ZESDELIGE SERIE OVER LITERATUUR EN KLEINKUNST

Vanaf 18 mei presenteert de podcast Andermans Veren Extra een zesdelige serie over Kleinkunst en literatuur. In gesprek met Kick van der Veer vertelt Ko de Laat, voormalig snelsonnetdichter van GEDICHTEN.NL , over de meest uiteenlopende dwarsverbanden tussen beide genres.
Er zullen zeldzame opnames te horen zijn van J.A. Deelder en Johnny van Doorn. Ook komen er gezongen teksten langs van onder andere Joost Zwagerman, Lucebert, Nico Scheepmaker, Ida Gerhardt en Brian Patten (in vertaling van Willem Wilmink). Daarnaast worden er bizarre uitstapjes van schrijvers gedraaid, zoals een zingende Jan Cremer en Johnny the Selfkicker in een sketch met Wim de Bie. Thema-uitzendingen gaan onder andere over Imitaties en parodieën en het kroonjaar 1966, dat voor zowel de poëzie als voor de kleinkunst een belangrijk jaar was.
Ko de Laat, regelmatig te gast in Andermans Veren Extra, is de centrale verteller in deze serie omdat hij als dichter/performer en als liedtekstschrijver (voor o.a. Pia Douwes, Ellen Evers en Rob van de Meeberg) werkzaam is in zowel het literaire circuit als in de kleinkunst- en musicalwereld. Daarnaast was hij als dichter of toeschouwer ooggetuige van diverse legendarische optredens en belangrijke verwikkelingen.
De podcast Andermans Veren Extra is te vinden op de site nporadio5.nl/podcasts/andermansveren en kanalen als Apple Podcasts, iTunes en Spotify.
REDACTIE, 15-05-2021
JEROEN BROUWERS WINT LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2021

Schrijver Jeroen Brouwers is met zijn boek Cliënt E. Busken de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021. Dat is maandagavond bekendgemaakt in Nieuwsuur.
Zijn boek is een "unieke roman", aldus juryvoorzitter Lilianne Ploumen. "Een roman die je opslokt en je naar adem happend rond laat tollen en hijgend stil doet staan."

In verband met zijn gezondheid was de schrijver zelf niet aanwezig bij de bekendmaking in het cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam. Zijn uitgever nam de prijs in ontvangst. "Ik hoop dat je kijkt Jeroen", zei hij. "Van harte gefeliciteerd, ook aan alle andere genomineerden. Jeroen heeft meer dan zestig boeken geschreven. Hij zegt dat zijn hoofd leeg is. Ik vrees dat het ook echt zo is, maar ik hoop dat hij liegt."

Literair

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen jaar. Samen met de BookSpot Literatuurprijs is het de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Jeroen Brouwers waren Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Marieke Lucas Rijneveld en de Vlaming Erwin Mortier genomineerd. Brouwers wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Dementie

Brouwers' roman is een monoloog van de chagrijnige, dementerende oude man Busken. Hij woont op de gesloten afdeling van Huize Madeleine, een verzorgingstehuis, is doofstom en kan zich nauwelijks bewegen. Maar vanbinnen is hij nog volop in bedrijf, ondanks zijn vermeende dementie. De verwarde, maar welbespraakte geest neemt alles wat er om hem heen gebeurt scherp waar: zijn verzorgers, mede-dementen en de kwaadaardige psychologen en psychiaters.

Laatste boek

"Dit is een vrolijk boek", zegt Brouwers nu over zijn winnende roman. "Met een sombere ondergrond." Cliënt E. Busken zou wel eens het laatste boek van Brouwers' hand kunnen zijn. "Ik ben nu met emeritaat. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet schrijf, misschien komt er nog iets. Maar je mag ook rekening houden met mijn leeftijd." Brouwers schreef in totaal meer dan zestig boeken. "Maar soms heb je geen zin meer, dan zeg je: het is voldoende en het is mooi geweest. Dit is mijn oeuvre en je doet het er maar mee."

Bron: www.nos.nl


Commentaar Karel Jong:

Inderdaad levert het achter elkaar lezen van dit boek een vorm van beklemming op. Het idee, dat je door doofstomheid in jezelf bent opgesloten, terwijl je geest nog helder is, doet de lezer naar adem snakken. Ofwel als dit mogelijk de laatste fase van je leven is, dan overheerst bij de lezer somberheid. Wat betreft taalgebruik lezen de innerlijke woordenstromen veel genoegen op. Niettemin kon ook ik het boek niet achter elkaar lezen. Het bleek soms ‘te veel’. Ook was het niet goed mogelijk om het van je laten afglijden met de gedachte, dat de beschrijving zo extreem is, dat deze werkelijkheid je nooit zal overkomen. Helaas zien wij in verpleeghuizen nogal eens bewoners zitten, die ogenschijnlijk in een soort innerlijk isolement verkeren. Na lezing van Client E. Busken valt onbevangen daarnaar kijken en over nadenken niet echt mee.

Karel Jong, 11-05-2021
Meer laden...