start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 24.227 inzendingen gevonden.

Over zaaien en oogsten

afbeeldingDeze week kreeg ik me toch een gepeperde rekening in mijn inbox, en ik wist dat er niets aan te doen was. Ik had namelijk een computer-internet gerelateerd product aangeschaft, en ik wist van te voren dat het een smak zou kosten. Maar toen de rekening kwam, viel die me toch rauw op de maag.
Deze...
Lees meer...

Schrijver: Hanneke van Almelo, 15-08-2018, Beoordeling: 8.33 (3)

Veertien vrouwen

afbeeldingHet bespieden van vrouwen, mijn ‘guilty pleasure’, deze zomer. Dikke vrouwen, slanke vrouwen, onopvallende vrouwen, lelijke vrouwen, schoonheden, roddeltantes, alleen-op-de-wereld-types. Mijn voorkeur gaat uit naar dames die op een terrasje van een consumptie genieten. Meestal volg ik het...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 16-08-2018

Een zelfopoffering uit verantwoordelijkheidsbesef

afbeelding(voor Marianne Cohn (1922 - 1944))
Je bent geboren op 17 september 1922 in Mannheim, opgericht in 1606 door keurvorst Frederik IV van de Palts, die het kasteel Friedrichsburg liet bouwen. De stad werd door de Nederlandse architect Bartel Jansen ontworpen. Je was de oudste dochter van een familie...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 17-08-2018

Glamour

afbeeldingHet verbaasde me wel dat mevrouw er zo van onder de indruk was en dat ze een en ander zo serieus nam.
Op de glanzende bladzijden van het tijdschrift waren de schitterende fotomodellen, actrices en acteurs afgebeeld en hun amoureuze en andersoortige avonturen waren door de journalisten breed...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 16-08-2018

Opruimen!

afbeeldingHoe blij kun je worden van de meest simpele dingen, gewoon normale dingen die je dag opleuken? Al weken “hik”ik aan tegen het uitzoeken van de papiermassa, die een mens nou eenmaal heeft, en de bijbehorende mappen. Twaalf stuks stonden er maar liefst en tjonge als die krengen vol zijn, nou dan...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 14-08-2018, Beoordeling: 8.00 (2)

afbeeldingDat niemand (behalve ik) tot nu toe verontwaardigd gereageerd heeft op een column die het bestaan van een geweten ontkent, is voor mij een teken van actuele morele desintegratie die de glijbaan invet naar de afgrond van nihilisme en apathie..
Reageer...

Schrijver: Ton Hettema, 11-08-2018, Beoordeling: 6.33 (3)

Violette geblokkeerd

afbeeldingNou dat was me ook wat voor die arme Bjarne. Had hij zo van zijn zomerreces genoten en even vrijaf genomen van het volschrijven van zijn inmiddels beladen erotische dagboekverhalen, noopte de werkelijkheid hem weer tot schrijfarbeid. Want wat was er gebeurd? Violette was met veel bombarie op zijn...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 14-08-2018

Laatste nieuws:

‘Vliegen op eigen vleugels’

is het nieuwe thema van de 24e editie van de oudste schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Zuid-Nederland. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Literair Café Venray.
Het thema ‘Vliegen op eigen vleugels’ is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Zoals bij elke wedstrijd geldt een aantal spelregels. De spelregels staan vermeld in het Reglement: www.literaircafevenray.nl, webpagina: Raadselige Roos. De inzending in het Nederlands mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen boven de 18 jaar en woonachtig c.q.afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Nederlandstalig België kan meedoen.
De inzendingen stuur je naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.
Doe dit vóór 1 oktober 2016: een gedicht in 50 tot 150 woorden of een verhaal dat uit 500 tot 1500 woorden bestaat. Dan maak je kans op een publicatie in een vernieuwde uitgave van de bundel Raadselige Roos 2016.

De prijzen bestaan uit een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon, een bos rozen en de publicatie in de nieuw uit te geven bundel.

Prijsuitreiking
Op zondag 22 januari 2017 is de officiële prijsuitreiking van de Raadselige Roos 201 door burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

raadseligeroos@literaircafevenray.nl
www.literaircafevenray.nl -> Raadselige Roos -> Reglement
Raadselige Roos, 12-06-2016
De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!
Redactie, 04-12-2015
De redactie heeft besloten dat inzenders maximaal één inzending per dag mogen laten plaatsen. Dit om eenzijdigheid bij inzendingen te voorkomen.
De redactie vraagt inzenders van reacties die tot maximaal 3 per dag te beperken.
Redactie, 04-11-2015
Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.
Hoofdredacteur, 02-10-2015
Meer laden...