start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 23.422 inzendingen gevonden.

Wij toch niet?

afbeeldingWilly Brandt, geboren Herbert Frahm, de Duitse SPD politicus die bekend werd door het succes van de Ostpolitik, heeft in 1946 het beleid van Putin voorspeld. Vladimir Putin moest nog worden geboren en de Koude Oorlog, die Brandt zou helpen afbouwen, moest nog beginnen, maar toen al legde de...
Lees meer...

Schrijver: Jan R. Lønsing, 18-10-2018

Maurits prefereert curling

afbeeldingEr rust geen heil, er rust geen zegen op tafeltennis Nederland. Hoezo? Het blijft onverkort een (kansloze) olympische sport en de overheid heeft alle hulp stopgezet. Op 1 juli onderschreef het Rutte-3 Sport Akkoord een finaal oordeel: pingpongers zijn onmogelijke en onaardige Alleingangers. Ze...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 17-10-2018

Te vroeg naar de bliksem gegaan

afbeelding(voor Nicolas de Staël (1914 - 1955))
Je bent geboren als Nikolaj Vladimirovitsj Staël von Holstein op 5 januari 1914 in Sint-Petersburg. Jouw vader was de Russische luitenant-generaal Baron Vladimir Staël von Holstein en jouw moeder was Lubov Vladimirovna Berednikova, zijn tweede vrouw. Zijn...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 18-10-2018

Meegalmen: Ben ik te min!?

afbeeldingZe zegt: ik kom je zo ophalen, ik zeg, leuk! Wat we geen van beiden op tijd bemerken is de giga file waar we dan in terecht komen. Het gemopper is niet van de lucht en omdat we het hier netjes houden zal ik de iets minder nette bewoordingen achterwege laten! Woorden die, omdat zij ze uit, op mijn...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 16-10-2018, Beoordeling: 10.0 (1)

Lange tenen

afbeeldingMijn vader is een zwart schaap. Rondom de neus wordt hij wat grijs. Dat doet de leeftijd. Mijn moeder is kastanjebruin. Geverfd, omdat ze zo baalt van haar witte vacht. Hoe vaak ik niet heb moeten horen dat je op wit werkelijk alles ziet! Mijn ouders zijn nu zes jaar bij elkaar en hebben zeven...
Lees meer...

Schrijver: Marieke, 17-10-2018

afbeeldingHet zou sporthartverwarmend zijn als de Nederlandse volleybalvrouwen, die de laatste 6 bereikten, nu ook tot de halve finales zouden weten door te dringen.
Met eventuele dank aan Lonneke Sloetjes, de Johan Cruyff van het volleybal.
Lees meer...

Schrijver: Victor S., 13-10-2018, Beoordeling: 7.50 (2)

Zangcarrière

afbeeldingHet was niet omdat de buren graag gluurden, maar helemaal doof waren ze natuurlijk ook niet.
Wat had die Bjarne een prachtige karaoke stem, en waarom zong hij alleen maar in de huiskamer als hij ook met de Voice of Holland mee kon doen met dat warme volume en die krachtige heldere uithalen. Waarom...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 15-10-2018

Laatste nieuws:

‘Vliegen op eigen vleugels’

is het nieuwe thema van de 24e editie van de oudste schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Zuid-Nederland. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Literair Café Venray.
Het thema ‘Vliegen op eigen vleugels’ is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Zoals bij elke wedstrijd geldt een aantal spelregels. De spelregels staan vermeld in het Reglement: www.literaircafevenray.nl, webpagina: Raadselige Roos. De inzending in het Nederlands mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen boven de 18 jaar en woonachtig c.q.afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Nederlandstalig België kan meedoen.
De inzendingen stuur je naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.
Doe dit vóór 1 oktober 2016: een gedicht in 50 tot 150 woorden of een verhaal dat uit 500 tot 1500 woorden bestaat. Dan maak je kans op een publicatie in een vernieuwde uitgave van de bundel Raadselige Roos 2016.

De prijzen bestaan uit een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon, een bos rozen en de publicatie in de nieuw uit te geven bundel.

Prijsuitreiking
Op zondag 22 januari 2017 is de officiële prijsuitreiking van de Raadselige Roos 201 door burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

raadseligeroos@literaircafevenray.nl
www.literaircafevenray.nl -> Raadselige Roos -> Reglement
Raadselige Roos, 12-06-2016
De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!
Redactie, 04-12-2015
De redactie heeft besloten dat inzenders maximaal één inzending per dag mogen laten plaatsen. Dit om eenzijdigheid bij inzendingen te voorkomen.
De redactie vraagt inzenders van reacties die tot maximaal 3 per dag te beperken.
Redactie, 04-11-2015
Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.
Hoofdredacteur, 02-10-2015
Meer laden...