Inloggen

Het rode hutje

dagcolumn
3,0 met 2 stemmen 7
Deze donkere winteravonden terwijl het buiten regent en stormt, de corona rond waart en op televisie zelfs geen film meer is met Doris Day, wordt valt het leven soms wel wat zwaar. We kijken elkaar aan en vragen ons af of er ooit een einde komt aan deze ellende.
Ik moet dan denken aan het rode hutje. Het rode hutje staat in Noorwegen. Ik en mijn vrouw wandelden over de hoogvlakte van Noorwegen die, vergeleken met de Nederlandse polder verre van vlak is. We stonden op een bepaald moment op die…

TORGHATTEN VIA BRØNNØYSUND

column
4,0 met 2 stemmen 65
Neen, dit is geen raadselachtige titel, dit gaat over een grot, een gat in het gebergte in de Noordse Zee. Dit is meteen een invitatie. Torghatten ligt op 65°25’ NB. en 12°5’ WL. in Helgeland. Tijdens de IJstijd lag het land veel lager. Torghatten lag later grotendeels onder water. De zee had een bres in de rots geslagen, een reusachtig gat in het graniet dat verder ten prooi viel aan erosie. Het eiland Torgøya waar Torghatten ligt, bestaat uit kalksteen, glimmende schiefer en roodachtig…

Geheugengenerator

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1
Generator: toestel voor het opwekken van elektriciteit
De titel van deze beschouwing geeft al aan dat ik geen elektriciteit, maar geheugen wil opwekken; geheugencapaciteit om precies te zijn.
Ruim dertig jaar geleden verloor ik deels opslagcapaciteit, die uit mijn kortetermijngeheugen, door een ziekte die een belangrijk deel van mijn leven heeft bepaald/bepaalt. Graag zou ik hebben geweten hoe mijn leven zonder die ziekte, waardoor ik werd getroffen, zou zijn verlopen. Natuurlijk weet ik dat…

Een ongewenste, onvrijwillige en verraderlijke "omhelzing"?

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1
De lobben, die mij mede tot vrouw stempelen, die neerhangen en die als halve citroenen en bekroond door de kwetsbare, fragiele speldenknoppen van de tepels op mijn bovenlichaam rusten, betast en onderzoek ik, overigens zonder sensuele of "erotiserende" bedoelingen, maar ze geven hun geheimen niet prijs. Binnenkort zal ik oog in oog staan met de geavanceerde medische machine in dat steriele ziekenhuis en in een ongewenste en onvrijwillige "omhelzing" met dit apparaat. De machine zal iedere…
autobiografie
4,5 met 2 stemmen 55
Er gingen een paar saaie dagen voorbij op de Middelbare Tuinbouwschool. Zelfs de grappen van de stoere tuinderszoon Arthur, die steeds zijn nieuwe leren jasje droeg, konden de jeugdige Bjarne niet vermaken. Totdat de vrijdag aanbrak en ze voor maatschappijleer naar een galerie in de stad gingen om hedendaagse kunst te bekijken. De leerlingen gingen op de fiets vanaf Overvecht de stad in en kwamen bij de galerie. Arthur had weer het hoogste woord. Alsof hij telkens het middelpunt van de…

Vraag aan Lilith de wit

verhaal
3,5 met 2 stemmen 20
Lilith, jouw verhalen, die van 2014 tot 2018 op de site verschenen werden door de lezers verslonden.
Jouw teksten met de tekeningen van de jouw bekende tekenares beschenen als een krachtig werkende vulkaan de gehele site. In die gloed leken de teksten van overige inzenders wel te verbleken.
Wanneer zien we jouw vervolg op het verhaal "De sprong?" Ja, ik verlang ernaar om jouw werk weer eens te zien komen. Dit zal vast wel bij alle lezers van Nederlandse verhalen het geval zijn.
Ik geloof in…

Diederik Gommers

bewering
2,8 met 4 stemmen 23
Gezien zijn vaak ongenuanceerde uitspraken zou het beter zij dat Diederik Gommers, geen viroloog of epidemioloog, voorlopig zijn mond zou houden over zaken die geen betrekking hebben op zijn vakgebied. Hij veroorzaakt meer verwarring dan duidelijkheid.

Laatste nieuws:

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs.

De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan kinderboekenschrijver Guus Kuijer. De jury noemt de schrijver als "een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur".

Kuijer (1942) werkte enkele jaren als onderwijzer in Didam, waarna hij zich toelegde op het schrijven.
Hij begon met het schrijven van boeken voor volwassenen, maar zijn eerste het beste boek voor kinderen betekende zijn doorbraak als schrijver. Dat boek schreef hij voor Madelief, een dochter van vrienden. Er volgden meer Madelief-boeken, die in de jaren 90 werden verfilmd.

Volgens de jury is Kuijers "monumentale oeuvre van een constant hoog niveau”. In zijn boeken staat het individu en de vrije geest centraal. "Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg worden genomen, bij kinderen en volwassenen", schrijft de jury.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedragje van 12.000 euro verbonden. De uitreiking is in januari 2021.

Eerdere winnaars waren onder anderen Adriaan van Dis (2015), Atte Jongstra (2016) en Nelleke Noordervliet (2018).
Redactie, 05-07-2020
LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2020 UITGEREIKT.

Schrijver Sander Kollaard heeft de Libris Literatuur Prijs 2020 gewonnen. Dat is afgelopen maandag bekend gemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. De uitreiking was coronaproof opgezet.

Kollaard krijgt de prijs voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’, waarbij wij vierentwintig uur met de doodgewone vijftiger Henk op stap gaan, samen met zijn hond. De jury roemt het bijzondere boek over een opmerkelijke man om de spanning in de zinnen, die steeds weer verrassen.

‘Kollaard schrijft alsof hij praat met de lezer, gezellig, haast met een kopje thee erbij. Maar we merken al snel dat er meer steekt achter die knusse toon, achter de lichtvoetige zinnetjes. Dit is geraffineerder, voel je, en je moet zorgvuldig lezen’, schrijft de jury.

De auteur zelf is overdonderd. ‘Ik schrijf niet echt met voorbedachten rade. Ik ben aan het boek begonnen. Dan ga je van zin naar zin, op een goed moment wordt het wat.’

Levenslust

‘Een dag uit het leven van een hond - en zijn baasje - bevat geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar Kollaard laat in de vierentwintig uur met die doodgewone Henk zien waar het in een mensenleven om gaat. Deze uiterst fijnzinnige roman geeft de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en passant veel leesplezier’, aldus de jury.

Volgens de auteur hebben veel mensen gereageerd op de positieve toon. ‘Die toon kwam er gewoon in omdat ik mij op dat moment zo voelde. Ik voelde een zekere drang om het licht te zoeken, en de vreugde in het leven. Het is een tijd van sarcasme en liegen, ik was dat zat.’

Kollaard woont in Zweden. ‘Als schrijver krijg ik steeds weer de vraag wat ik van de Zweedse corona-aanpak vind. Dat weet ik niet. De meeste schrijvers weten over verreweg de meeste dingen helemaal niks, daarom schrijven ze van die dikke boeken’, zei hij eerder in Nieuwsuur.

De Libris Literatuur Prijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs, de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Sander Kollaard waren genomineerd: Saskia Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff.

Kollaard wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

(Bron: nos.nl, 23 juni 2020)
Karel Jong, 24-06-2020
Literaire jongerenprijs De Inktaap naar Nina Polak


Schrijfster Nina Polak heeft De Inktaap 2020 gewonnen. Ze krijgt de literaire jongerenprijs voor haar roman Gebrek is een groot woord, over de 22-jarige zeilster Nynke Nauta - alias Skip - die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen het verlangen naar vrijheid en geborgenheid.

De tweede roman van Polak (33) "verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden", stelt de schooljury. "Een onderhoudend boek, door de verschillende schrijfstijlen die Polak gebruikt. Het verhaal zal ons bijblijven en was voor ons een moment dat we het idee hadden dat we niet alleen waren", aldus de scholieren.

Vanwege de coronamaatregelen werd de prijs niet fysiek uitgereikt. De winnaar werd bekendgemaakt in een podcast. De andere genomineerden waren Rob van Essen (De goede zoon) en Tommy Wieringa (De heilige Rita).


Scholieren stemmen

Scholieren van 15 tot 19 jaar mochten stemmen op winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs. Dit jaar brachten 1187 scholieren hun stem uit.

De prijs wordt sinds 2002 uitgereikt. Eerder ging de eer naar onder anderen Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Conny Palmen en Murat Isik.

(bron: NOS.nl, 15 juni 2020)

Karel Jong, 15-06-2020
De 28ste editie van de schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos van Literair Café Venray staat op het punt van beginnen.

Wij nodigen weer alle Nederlandstalige amateurdichters en -prozaschrijvers in Nederland en België uit om deel te nemen. Deelnemen kan door vóór 1 oktober 2020 een gedicht en/of prozaverhaal in te sturen naar raadseligeroos@literaircafevenray.nl.
Het thema van de Raadselige Roos 2020 luidt: ‘dwarsliggers’.
Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie.
De Raadselige Roos biedt een uniek podium om eigen literair werk aan een deskundige jury en een literatuur minnend publiek voor te leggen. Het volledige regelement staat op onze website: www.literaircafévenray.nl.
Een gedicht moet uit minimaal 50 en maximaal 150 woorden bestaan.
Een verhaal uit minimaal 500 en maximaal 1500 woorden. Zowel uw ingezonden gedicht en/of prozaverhaal mogen niet eerder gepubliceerd zijn en in het Nederlands of Vlaams geschreven zijn. Inzendingen voor deelname kunt u uitsluitend per e-mail sturen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl

Het inschrijfgeld voor deelname aan de Raadselige Roos 2020 bedraagt € 20,- per inzending. Bent u op 1 oktober 2020 nog geen vijfentwintig jaar, dan bedraagt dit € 10,-. Het verschuldigde bedrag dient overgemaakt te worden op de bankrekening van Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132594250 onder vermelding van ‘Roos 28, uw naam en woonplaats’.
Evenals in de voorafgaande jaren worden de door de vakjury’s gekozen gedichten en verhalen van de winnaars van de eerste, tweede en derde prijzen en de genomineerden, vijf in de beide categorieën, samen met een passende beeldend kunstwerk in kleur, in een mooie bundel, Raadselige Roos 2020, gepubliceerd.
Ook het gedicht van de door de publieksjury gekozen winnaar en eveneens van vijf genomineerden worden met een beeldend kunstwerk gepubliceerd.
De drie eerste prijswinnaars ontvangen een bronzen trofee, boekenbon van € 30,- het juryrapport en een boeket ‘Rooyse’ rozen.
Ons streven is om een feestelijke bijeenkomst op een zondag in januari 2021, om 11.00 uur in de Venrayse Schouwburg te organiseren. De uiteindelijke datum, plaats en tijdstip zullen tijdig aan alle deelnemers meegedeeld en op de website van Literair Café Venray vermeld worden.
Voor informatie over de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos 2020 kunt u terecht op onze website www.literaircafevenray.nl , met vragen op raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Raadselige Roos, 01-06-2020
Meer laden...