start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 24.386 inzendingen gevonden.

Niet van brood alleen

afbeelding(tegen etenstijd)
Hij: Zal ik wat te eten klaarmaken? Heb je honger?
Zij: Ik hou niet van wat..
Hij: Hoe bedoel je?
Lees meer...

Schrijver: Ton Hettema, 16-02-2019, Beoordeling: 8.33 (3)

De urinerende spookrijder

afbeeldingIn de tijd dat ik het tafeltennis op onfatsoen controleerde, noemde ik mijn column-achtige toezichtrapporten liever mini-essays. Het mooiste wat me kon gebeuren, was dat iemand zei dat ik de spijker op de kop had geslagen. En daar bleef het dan bij. Soms lukte het me om het absurde van een situatie...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 14-02-2019, Beoordeling: 8.50 (2)

Chevy

afbeeldingZij zijn allen, enigszins aftands of subliem gepoetst, sowieso een lust voor het oog en bovendien koninklijk om in te rijden. Zowel als chauffeur als passagier. Haar koosnaam heb ik als titel voor deze beschouwing gekozen.
De Chevrolet bestaat sinds 1911 en dit Amerikaans automerk is General...
Lees meer...

Schrijver: Annejan Kuperus, 16-02-2019

Les uns et les autres

afbeeldingMijn zieke vriend had mij aan zijn bed geboden. Een ervaringsdeskundige was hier welkom. Het tengere lichaam van mijn vriend lag uitgestrekt onder een dunne deken: een verwilderde baard overwoekerde zijn gezicht. Was de tumor nu teruggekomen?
De "vriendin" liet haar bloed koken. Dat ik de man af...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 15-02-2019

Zon!

afbeeldingZodra onze grote vriendin zich in al haar glorie aan ons vertoont, moeten we daar natuurlijk volop van genieten, al helemaal als je bedenkt hoeveel water en sneeuw ervoor zorgde dat ik niet naar buiten durfde: nu dus wel en zo togen we vanmorgen richting Rotterdam, gezellig struinen, niks teveel...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 15-02-2019

Objectiviteit

afbeeldingHet zou bijdragen aan een feitelijke discussie om de gele hesjes die demonstreerden in Hilversum te checken op hun gevoel voor en ideeën over objectiviteit.
Reageer...

Schrijver: Marja Raadt, 16-02-2019, Beoordeling: 8.00 (2)

Onzekerheden

afbeeldingAl geruime tijd voor de eerste crash die onze sites gevoelig raakte, had ik het inzenden van mijn bijdragen gestaakt. Door achteruitgang van het gezichtsvermogen van mijn nog gezonde linker oog was het werken op het toetsenbord een grote bron van ergernis. Geruime tijd erna onderging ik een...
Lees meer...

Schrijver: Günter Schulz, 10-02-2019, Beoordeling: 9.50 (2)

Laatste nieuws:

Arnon Grunberg wint Gouden Ganzenveer

Arnon Grunberg heeft de Gouden Ganzenveer 2017 gewonnen. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer gisteravond meegedeeld.
Grunberg is journalist en schrijft ook gedichten, toneel en romans.

De Gouden Ganzenveer wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan het geschreven woord en die bijdraagt aan het maatschappelijk debat.
Vorig jaar won hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte de prijs. Andere winnaars waren Geert Mak, Adriaan van Dis en Remco Campert.

De Academie De Gouden Ganzenveer bestaat uit personen uit de kunstwereld, wetenschap, politiek en bedrijfsleven. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1955 en wordt sinds 2002 jaarlijks toegekend.

De prijs wordt op 6 april uitgereikt.
Nieuwsredactie, 10-01-2017
Onze oud-columnist George Knottnerus
publiceerde via Uitgever Gopher de thriller 'Doodsangst' (ISBN 97890517994) (235 pagina’s) voor een alleszins redelijke prijs van € 17,50.
De redactie beveelt dit boek liefhebbers van een spannend boek graag aan.
Redactie, 16-12-2016
De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!
Redactie, 04-12-2015
Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.
Hoofdredacteur, 02-10-2015
Meer laden...