Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Willem Drost schittert in het Bredius Museum!

In Museum Bredius aan de Lange Vijverberg 14 in Den Haag bezocht ik de tentoonstelling 'Oude meesters uit Kyiv in Den Haag', met 14 schilderijen uit het Bohdan en Varvara Khanenko Nationaal Museum van de Kunsten op Tereshchenkivska Straat 15-17 in Kyiv. Iedere bezoeker krijgt een gratis boekje over de expositie, met een voorwoord van Willem Jan Hoogsteder, conservator Museum Bredius, en Yulia Vaganova, de directrice van het Khanenko Museum. In de voorkamer op de begane grond hangt 'Christus' van Rembrandt van Rijn, geschilderd in circa 1648. De museumdirecteur/schilderijenverzamelaar/kunstkenner Abraham Bredius kocht dit in 1911 voor zijn eigen verzameling. Ik vond het mooi om te zien hoe Rembrandt dacht dat de aardse Christus Jezus eruit heeft gezien. Het is ook bijzonder hoe die unieke Rembrandt niet ver van de ingang af hangt. Een onverlaat zou... Ik was redelijk verkouden en ik proeste geregeld in mijn hand. Dat vond ik wel wat hebben zo tussen die dure kunstwerken. Ik waande me even een bewoner op stand, zo pal voor het oude Torentje van de minister-president, het Maurits Museum en de Hofvijver. Je kunt zo heerlijk flaneren langs die Hofvijver! Dat moeten inmiddels miljoenen mensen hebben gedaan! Achterin op de begane grond staat een zeer bijzondere perspectiefkast, de enige in Nederland. Na één keer heb je het overigens wel gezien.

Van Peter Paul Rubens hangt er vanuit Kyiv 'Scaldis, Cybele en Antwerpia' uit circa 1615. Blote borsten blijven het altijd goed doen, in dit geval die van de beschermgodin van Antwerpen. 'Landschap met de val van Phaëton' van Kerstiaen de Keuninck uit circa 1590-1610 kan me niet echt boeien. Die mythologische, eschatologische drama-overdrijvingen heb ik teveel gezien. Dat geldt ook voor 'Ruiterportret' van Gonzales Coques of Anthony van Dyck uit circa 1650. Saai onderwerp en veel te vaak herhaald. Bovendien kloppen de verhoudingen van het paard niet. 'Stilleven met chocoladeservies' van Juan de Zurbarán uit 1640 is natuurlijk ook oersaai, maar wel knap geschilderd, Helmantel-achtig. In de voorkamer op de eerste etage kwam er eindelijk leven in de brouwerij en zag ik het heerlijk ondeugende 'Boerenherberg' van een navolger van Adriaen Brouwer (Oudenaarde, 1603 - Amsterdam 1638) uit de tweede helft van de 17-de eeuw. Je ziet een man met zijn hand/onderarm onder de rokken van een vrouw graaien. Trump's slogan 'Grab them by the pussy!' kan zo voor de titel doorgaan. Het vrolijkte mij behoorlijk op, terwijl het buiten begon te regenen. In de nauwe gang hangen wat schetsen van Rembrandt, maar die kunnen net zo goed van mijzelf zijn. Ik zag een kerkinterieur van Johannes Bosboom, die ik fotografeerde om het met een kerkinterieur uit mijn familie ('Dat lijkt wel een Rembrandt!', zei iemand) te vergelijken.

Ik vond het minstens zo leuk om in dat gemoedelijke huis op de Lange Vijverberg 14 rond te kunnen lopen. De door hoge muren omgeven buitenplaats leek mij niet echt aanlokkelijk. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de vroegere bewoonster Elisabeth Anne Caroline Artz-Pop (1888 - 1981) daar op zonnige dagen topless of helemaal naakt een zonnebad heeft genomen. Elisabeth was getrouwd met Anthony Theodore Alexander (Tony) Artz en hun dochters waren Elisabeth Ida Helena Magda (Lislie) (1907 - 1998) en Marjorie Helene Caroline (1908 - 1976). Elisabeth en Tony zijn in 1921 gescheiden. Elisabeth was een aanhanger van de Soefi-goeroe Inayat Kahn. In augustus 1923 trouwde zij met de prins/danser/schilder/beeldhouwer/houtkunstenaar/tekenaar Raden Mas Jodjana. Met hem kreeg zij de kinderen Bhimo en Parvati. Bhimo is in het concentratiekamp Buchenwald vermoord. Elisabeth werd o.a. geadoreerd door Ramses Shaffy, Simon Vinkenoog en Henk van Ulsen.

In de achterkamer op de eerste verdieping zat ik minstens 10 minuten voor het schilderij 'Portret van een dame' uit 1653 van Willem Drost. Dit schilderij kreeg van mij de meeste aandacht, want van dit schilderij was ik het meeste onder de indruk. Willem Drost is geboren op 19 april 1633 in Amsterdam en hij overleed op 25 februari 1659 in Venetië, waar hij is begraven. Hij werd 25 jaar. Hij was de beste leerling van Rembrandt van Rijn en in 1955 ging hij naar Rome. In Rome werkte hij samen met zijn vrienden Johannes van der Meer en Johann Carl Loth. Met Johann ging hij naar Venetië. Willem was 20 of 21 jaar toen hij 'Portret van een dame' schilderde. Het is bijna niet te geloven dat hij zoiets schoons op zo'n jeugdige leeftijd heeft weten te creëren. Ik stond er echt van te kijken. Ik vond het dan ook een zeer grote eer om pal voor dat schilderij te kunnen zitten. In 1654 schilderde Willem 'Batseba met de brief van koning David'. Deze Batseba is duizenden keren mooier dan de Batseba, die Rembrandt in 1654 schilderde. Haar borsten zijn zo levensecht en wonderschoon geschilderd, dat je er kwijlende hapneigingen van krijgt. Willem schilderde eveneens in 1654 'Jonge vrouw in een brokaatjurk'. De borsten van deze jonge vrouw puilen er letterlijk uit! Die Willem wist wel wat lekker is. Overigens is 'Cimon en Pero' uit 1655 ook van hem, met opnieuw borstenpracht in de hoofdrol.

Ik had eindeloos voor 'Portret van een dame' (met handschoenen) blijven zitten, als de oppasser niet was gekomen om de airconditioning uit de doen, de gordijnen te sluiten en het kunstlicht aan te doen. Door de donkerte en dat kunstlicht kwam Willem's schilderij in een heel ander daglicht te staan en leek het nog mooier te worden. Ik was heel erg blij, dat ik het ook nog zo te zien kreeg, al was het maar kort, want het museum ging sluiten. 'Portret van een dame' evenaart 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer absoluut. Het verdient dan ook zeker dezelfde faam.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
12 juli 2025


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 9

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)