De leeuwinnen II
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
32 Vorige week schreef ik over het Afghaanse dameselftal en eindigde ik – en toen moest het ergste nog komen. Ik beschreef hoe hard de Afghaanse samenleving voor vrouwen was – zonder Taliban. Vrouwen werden door geesteszieke mannen gedwongen in de anonimiteit te leven. Maar zonder de Taliban hadden sommige vrouwen nog een kleine kans en één van degenen die gebruik maakten van die kleine kans was de schrijfster van het boek De Afghaanse Leeuwinnen, Khalida Popal.
Ze had een Afghaans…
BEGANKENIS
column
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
21 Het is een bijzondere, jaarlijks terugkerende pelgrimage, maar niet naar Mekka en de Kaaba. Ook niet naar
Lourdes. Rome, Rocamadour of Santiago de Compostella. Maar waarnaar dan wel en vanaf wanneer bestaat deze bedevaart?
Dat is sinds1909. Hij is nog relatief jong vergeleken bij de rest van de bovengenoemde processies. Enige religiositeit is ook hem niet vreemd.
Langs de wegen wacht bijvoorbeeld de heilige Werenfridis. Die mag men een high five geven en vragen om verlichting voor stijve…
Als een heks volstrekt ten onrechte opgehangen
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
63 (voor Ruth Neilson (1926 - 1955))
Jij bent geboren op 9 oktober 1926 in de badplaats Rhyl, Denbighshire, Wales. Jouw moeder was Elisaberta (Bertha) Goethals, een Belgische oorlogsvluchtelinge. Jouw vader Arthur Hornby was een cellist uit Manchester, die op Atlantische oceaanlijners speelde. Jouw ouders zijn in 1920 in Chorlton-cum-Hardy (Manchester) met elkaar getrouwd. Jij was de vijfde van zes kinderen. Jouw vader koos later voor de achternaam Neilson. In 1928 werd de tweelingbroer van jouw…
Berichten uit een Zorgcentrum (vervolg) / Pompoentjes
hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
27 Mevrouw had me gevraagd een setje mee te brengen waarmee ze "pompoentjes" zou kunnen vervaardigen: wollige bolletjes van garen die ze zou kunnen gebruiken om de eveneens zelfgemaakte poppen en knuffelbeesten te versieren en te vervolmaken.
Ik bewonderde haar zozeer om de moed en de wilskracht waarmee ze nog streefde naar de bereikbare doelen, al waren die doelen zo minimaal, zo nietig in het licht van het levenseinde dat op kousenvoeten naderbij sloop.
Haar leven was teruggebracht tot bijna…
autobiografie
4.1 met 9 stemmen
103 “Als ik aan relaties denk, besef ik dat eerlijkheid en vertrouwen belangrijk voor me zijn. Ik ben niet op zoek naar een "perfecte" partner, want ik begrijp dat perfecte mensen niet bestaan. Maar het is belangrijk voor mij dat de persoon oprecht en open is, zodat ik mezelf kan zijn zonder iets te verbergen. Soms durf ik niet openhartig te spreken, vooral omdat ik nog steeds niet helemaal open kan zijn over mijn geaardheid in de kring van mensen met wie ik in het dagelijks leven omga. Maar ik…
LOONSE ZUCHT
verhaal
4.0 met 2 stemmen
29 In het voorjaar en in de zomer blies steeds het koeltje Zefier door bos, over hei en stuifzand.
Die landduinen van Loon op Zand en Drunen lieten zo graag die, soms frisse, soms zoele adem, langs zich heen komen. Vogels, hazen, konijnen en hagedisjes waren net zo blij met die luchtstroom. Zefier vrolijke wat graag het leven in zijn omgeving op.
's Nachts hield hij zich schuil tussen de kriebelige heidestruikjes en keek naar de verte.
"Wat zijn dat voor lichten?" dacht Zefier dan. "Hier en daar…
Grove schending door Israël van het Internationale Recht in Syrië
bewering
4.3 met 3 stemmen
35 Het is buitengewoon ongewenst dat het ene land het andere land aanvalt omdat er zich een binnenlands conflict afspeelt.
Dit is een grove schendig van het Internationale Recht, waar de wereld niet veiliger van wordt.
Nu heeft Israël zich weer gemengd in een Syrische aangelegenheid in Zuid-Syrie met zware bommen en raketten.
Het Syrische leger had namelijk ingegrepen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen tussen twee bevolkingsgroepen, maar Israel wil liever geen Syrische militairen daar…
Laatste nieuws:
Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs.
De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan kinderboekenschrijver Guus Kuijer. De jury noemt de schrijver als "een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur".
Kuijer (1942) werkte enkele jaren als onderwijzer in Didam, waarna hij zich toelegde op het schrijven.
Hij begon met het schrijven van boeken voor volwassenen, maar zijn eerste het beste boek voor kinderen betekende zijn doorbraak als schrijver. Dat boek schreef hij voor Madelief, een dochter van vrienden. Er volgden meer Madelief-boeken, die in de jaren 90 werden verfilmd.
Volgens de jury is Kuijers "monumentale oeuvre van een constant hoog niveau”. In zijn boeken staat het individu en de vrije geest centraal. "Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg worden genomen, bij kinderen en volwassenen", schrijft de jury.
Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedragje van 12.000 euro verbonden. De uitreiking is in januari 2021.
Eerdere winnaars waren onder anderen Adriaan van Dis (2015), Atte Jongstra (2016) en Nelleke Noordervliet (2018).Redactie, 05-07-2020
LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2020 UITGEREIKT.
Schrijver Sander Kollaard heeft de Libris Literatuur Prijs 2020 gewonnen. Dat is afgelopen maandag bekend gemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. De uitreiking was coronaproof opgezet.
Kollaard krijgt de prijs voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’, waarbij wij vierentwintig uur met de doodgewone vijftiger Henk op stap gaan, samen met zijn hond. De jury roemt het bijzondere boek over een opmerkelijke man om de spanning in de zinnen, die steeds weer verrassen.
‘Kollaard schrijft alsof hij praat met de lezer, gezellig, haast met een kopje thee erbij. Maar we merken al snel dat er meer steekt achter die knusse toon, achter de lichtvoetige zinnetjes. Dit is geraffineerder, voel je, en je moet zorgvuldig lezen’, schrijft de jury.
De auteur zelf is overdonderd. ‘Ik schrijf niet echt met voorbedachten rade. Ik ben aan het boek begonnen. Dan ga je van zin naar zin, op een goed moment wordt het wat.’
Levenslust
‘Een dag uit het leven van een hond - en zijn baasje - bevat geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar Kollaard laat in de vierentwintig uur met die doodgewone Henk zien waar het in een mensenleven om gaat. Deze uiterst fijnzinnige roman geeft de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en passant veel leesplezier’, aldus de jury.
Volgens de auteur hebben veel mensen gereageerd op de positieve toon. ‘Die toon kwam er gewoon in omdat ik mij op dat moment zo voelde. Ik voelde een zekere drang om het licht te zoeken, en de vreugde in het leven. Het is een tijd van sarcasme en liegen, ik was dat zat.’
Kollaard woont in Zweden. ‘Als schrijver krijg ik steeds weer de vraag wat ik van de Zweedse corona-aanpak vind. Dat weet ik niet. De meeste schrijvers weten over verreweg de meeste dingen helemaal niks, daarom schrijven ze van die dikke boeken’, zei hij eerder in Nieuwsuur.
De Libris Literatuur Prijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs, de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Sander Kollaard waren genomineerd: Saskia Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff.
Kollaard wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.
(Bron: nos.nl, 23 juni 2020)Karel Jong, 24-06-2020
Literaire jongerenprijs De Inktaap naar Nina Polak
Schrijfster Nina Polak heeft De Inktaap 2020 gewonnen. Ze krijgt de literaire jongerenprijs voor haar roman Gebrek is een groot woord, over de 22-jarige zeilster Nynke Nauta - alias Skip - die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen het verlangen naar vrijheid en geborgenheid.
De tweede roman van Polak (33) "verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden", stelt de schooljury. "Een onderhoudend boek, door de verschillende schrijfstijlen die Polak gebruikt. Het verhaal zal ons bijblijven en was voor ons een moment dat we het idee hadden dat we niet alleen waren", aldus de scholieren.
Vanwege de coronamaatregelen werd de prijs niet fysiek uitgereikt. De winnaar werd bekendgemaakt in een podcast. De andere genomineerden waren Rob van Essen (De goede zoon) en Tommy Wieringa (De heilige Rita).
Scholieren stemmen
Scholieren van 15 tot 19 jaar mochten stemmen op winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs. Dit jaar brachten 1187 scholieren hun stem uit.
De prijs wordt sinds 2002 uitgereikt. Eerder ging de eer naar onder anderen Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Conny Palmen en Murat Isik.
(bron: NOS.nl, 15 juni 2020)
Karel Jong, 15-06-2020
De 28ste editie van de schrijfwedstrijd voor amateurs, de Raadselige Roos van Literair Café Venray staat op het punt van beginnen.
Wij nodigen weer alle Nederlandstalige amateurdichters en -prozaschrijvers in Nederland en België uit om deel te nemen. Deelnemen kan door vóór 1 oktober 2020 een gedicht en/of prozaverhaal in te sturen naar raadseligeroos@literaircafevenray.nl.
Het thema van de Raadselige Roos 2020 luidt: ‘dwarsliggers’.
Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie.
De Raadselige Roos biedt een uniek podium om eigen literair werk aan een deskundige jury en een literatuur minnend publiek voor te leggen. Het volledige regelement staat op onze website: www.literaircafévenray.nl.
Een gedicht moet uit minimaal 50 en maximaal 150 woorden bestaan.
Een verhaal uit minimaal 500 en maximaal 1500 woorden. Zowel uw ingezonden gedicht en/of prozaverhaal mogen niet eerder gepubliceerd zijn en in het Nederlands of Vlaams geschreven zijn. Inzendingen voor deelname kunt u uitsluitend per e-mail sturen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Het inschrijfgeld voor deelname aan de Raadselige Roos 2020 bedraagt € 20,- per inzending. Bent u op 1 oktober 2020 nog geen vijfentwintig jaar, dan bedraagt dit € 10,-. Het verschuldigde bedrag dient overgemaakt te worden op de bankrekening van Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132594250 onder vermelding van ‘Roos 28, uw naam en woonplaats’.
Evenals in de voorafgaande jaren worden de door de vakjury’s gekozen gedichten en verhalen van de winnaars van de eerste, tweede en derde prijzen en de genomineerden, vijf in de beide categorieën, samen met een passende beeldend kunstwerk in kleur, in een mooie bundel, Raadselige Roos 2020, gepubliceerd.
Ook het gedicht van de door de publieksjury gekozen winnaar en eveneens van vijf genomineerden worden met een beeldend kunstwerk gepubliceerd.
De drie eerste prijswinnaars ontvangen een bronzen trofee, boekenbon van € 30,- het juryrapport en een boeket ‘Rooyse’ rozen.
Ons streven is om een feestelijke bijeenkomst op een zondag in januari 2021, om 11.00 uur in de Venrayse Schouwburg te organiseren. De uiteindelijke datum, plaats en tijdstip zullen tijdig aan alle deelnemers meegedeeld en op de website van Literair Café Venray vermeld worden.
Voor informatie over de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos 2020 kunt u terecht op onze website www.literaircafevenray.nl , met vragen op raadseligeroos@literaircafevenray.nl Raadselige Roos, 01-06-2020
Bezig met laden
Meer laden...