Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

skutsjesyle is myn nocht

Op een winderige maandagmiddag in de zomer van 2009 ga ik met moeder naar de Feenhoop om naar het skutsjesyle te kijken, het varen met oude vrachtboten, de skutsjes.

Er zijn veel mensen op de been maar wij blijven achteraan staan en kunnen het dan ook wel zien. Eerst hebben we een heel eind gelopen en we hebben een krukje mee om op te zitten. We moesten wachten voor de kassa en we kijken onze ogen uit en ook kopen we patat en eten een chocoladereep.

Ik krijg het koud en word moe maar houd nog even vol. Dan gaan we weer maar op de terugweg kan moeder er toch niet genoeg van krijgen en kijken we langs de dijk naar de voorbijglijdende zeilen en zien dat Drachten door Joure wordt ingehaald, Grou blijft op kop.

Op de televisie in de avond is te zien dat het dit jaar anders ging met een start om de beurt na dertig seconden en tegen de klok en dan blijkt dat Joure gewonnen heeft en Grou tweede is, zo zie je maar weer. Ook meldt men dat het hectisch was maar dat alles goed ging volgens de onnavolgbare verslaggever Klaas Jansma in het fries en dat er niets mis ging zoals eerder werd gevreesd door deze maatregelen.

Als ik thuis kom ben ik erg moe maar toch typ ik nog even dit stukje, zodat het misschien wat chaotisch overkomt hoewel ik toch rustig ben.
'Skutsjesyle is myn nocht' (plezier) is een leuk fries liedje en ik kan dat beamen. Het is een mooie sport om te zien en ook om te doen en is typisch fries hoewel de presentator van het acht-uur-journaal constant het woord skutsje verkeerd uitspreekt, je zegt namelijk gewoon skoetsje omdat er een dakje op de u staat dat ik echter op mijn pc niet kan vinden maar dat is mijn gebrek net als de rammelende stijl die echter wel direct en krachtig is net als de boten zelf die op het water varen.

Ik ben maar een golfje op de stroom om het met Herman Hesse te spreken maar wel kapitein van mijn levensschip hoewel dat onderweg al een paar maal is gestrand. Maar nu ben ik weer in een veilige haven en de vuurtoren van het schrijven houdt mijn koers in het licht uit het donker van mijn geest.

De Kapitein Fop

Schrijver: foppe oostenbrug, 21 juli 2009


Geplaatst in de categorie: sport

3.2 met 5 stemmen 351Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)