Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Is dit een wrede grap?

Ik goochelde wat op mijn naam en dat kan tot onverwachtse ontdekkingen leiden. Ten eerste ontdekte ik dat er een dun boekwerk bestaat met twee gedichten van mij over Lucebert. Het heet '2 Fersen Makke foar Lucebert: Bodypainting en Berje'. Ik heb ooit in een ver verleden met behulp van een Fries woordenboek een stapel gedichten van mezelf naar het Fries vertaald en naar een Fries, literair tijdschrift gestuurd. Toch herinner ik me dat als één van de vele afwijzingen. Afwijzingen, waar je immuun voor wordt. Misschien heeft één van de redactieleden zichzelf over het milde hart gestreken en is hij/zij met twee gedichten naar een uitgever gesneld. Het is verschenen in 1994 bij Lyts Frisia en het boekwerk telt maar twee pagina's. Hoe luxe!

Zij die mij een beetje kennen, weten hoezeer ik erop gebrand was/ben om mijn dichtbundel 'Hommages' te doen uitgeven, het was bijna een kwestie van leven of dood. Voor mijn prozawerk 'De fictieve brieven van Arthur Rimbaud' reisde ik naar Utrecht, Delft, Rotterdam, Den Bosch en Leiden om er via gekopieerde aanprijzingen reclame te maken. Ik liep de blaren op mijn voeten om mijn papiertje in de meest chique brievenbussen te duwen. Waarschijnlijk was ik zo manisch als maar kan, maar so what. Vele deftige dames bekeken me als een arme sloeber met kapsones.

Donderdju zeg, is het echt waar of word ik banaal voor de gek gehouden? Ik opende het bericht van De Bibliotheek/Literatuurplein. Klinkt toch behoorlijk betrouwbaar of niet soms. Nou deel ik even de gegevens die ik daar aantrof:

Op 1 mei 2005 is de dichtbundel 'Hommages' verschenen bij uitgeverij Umbra in Almere-Haven. Het kost de lezer 15,88 euro om het te bemachtigen. Het ISBN-nummer is: 90-74668-13-5. Het EAN-nummer is: 9789074668132. Het bevat 64 pagina's en het is een gebonden versie. Het is niet beschikbaar bij het Centraal Boekbeheer.

Is dit werkelijk waar? Ik heb niets vernomen van de uitgever Hans Hartsuiker. Die heeft misschien contact willen opnemen, maar ik ben inmiddels van locatie veranderd. Mijn hemel, wat een bizarre toestand! Ik ga het zo snel mogelijk checken in mijn plaatselijke boekhandel en als het echt klopt, dan ga ik even heel extreem los! Én seponeer ik gelijk mijn grieven jegens Hansiepansiekevertje, die het toch geflikt heeft, zij het achter mijn rug om! Ik ben niet echt te traceren, dus dat verklaart zijn stilzwijgen. Als dit werkelijk waar is, dan dank ik Hans op mijn blote knieën, want hij moet geweten hebben hoeveel ik op deze uitgave heb gewacht! Ik wil er helemaal niets aan verdienen, de uitgave op zich is mij als een kroning op zich. Ik kan het nog steeds niet geloven!

Dat mijn zin 'Drink je inspiratie niet weg, bouw alsjeblieft verder aan je oeuvre' wordt geciteerd bij de dichtbundel 'Drinkgedichten' van Sylvia Hubers snap ik nog wel, maar dat 'Hommages' echt is verschenen, is als de vuurwerkexplosie van zes miljoen in Sydney!

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 januari 2013


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.8 met 5 stemmen 224Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 maart 2013
Ik ben inmiddels persoonlijk door mijn ex-uitgever benaderd en hij zei, dat 'Hommages' nooit is verschenen, omdat hij al geen uitgever meer was, terwijl de boekgegevens waren doorgegeven aan het Centraal Boekhuis. Mooie gegevens, maar niet waargemaakt. Verdomde illusie. Verraad en zwaar bedrog. Ik verdiende zeker meer, maar de omstandigheden lieten het afweten. Ik hoop op andere manieren dit verlies recht te breien!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 januari 2013
Naschrift: Ik heb het inmiddels gecheckt bij dé boekwinkel van Gouda, Verkaaijk, waar ik ooit naast een struinende Boudewijn Büch stond.
De jongedame zag dat het bestaat en dat het van ene Rutgers is. 'Ja, dat ben ik!', zei ik, waarop ze wat onhandige gezichtsuitdrukkingen vertoonde. 'Het is vast in eigen beheer uitgegeven!', zei ze, 'want het is niet te bestellen!'.
Ja, het is een vreemde uitgever, maar het is hem toch maar gelukt! Via de communicatie-technieken weet ik hem niet meer te bereiken, dus besluit ik een brief te schrijven, als hij nog op zijn toenmalige adres woont. Exemplaren zijn waarschijnlijk vooral bij hem te bestellen, maar dat hij zo verdomde onbereikbaar is, is daarbij niet echt handig. Hij hoeft er blijkbaar niet van te leven. Het is de vraag of ik ooit nog enkele presentexemplaren in handen krijg. Ik zal misschien wel als een soort bedelaar mijn eigen dichtbundel moeten kopen.
Toch raar dat hij mij erbuiten heeft gehouden. Mijn e-mailadres is bekend bij Nederlands.nl, dus kan hij als hij dat wil mij best bereiken. Verder raad ik hem aan om het ook via de boekhandel te laten verkopen, want dit schiet natuurlijk niet echt op.
Voor hen die het willen bestellen:
Uitgeverij Umbra, Muidergouw 31, 1351 PC, Almere-Haven. Let wel, mits hij daar nog zijn residentie heeft. Zo niet, dan is hij (Hans Hartsuiker) voor mij ook niet meer te traceren.
Doet me denken aan 'Een seizoen in de hel' van Arthur Rimbaud, welke exemplaren ook jarenlang wegstoften bij een Belgische uitgever. Momenteel kost één zo'n exemplaar duizenden euro's. In 1901 kocht de Belgische bibliofiel Léon Losseau de 500 stuks, waarvan hij 75 versleten stuks vernietigde. Misschien loop ik over nog eens zeven jaar een exemplaar van 'Hommages' bij een antiquariaat tegen het lijf!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)