Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Herinneringen aan mijn wandeltochten door Midden-Brabant (vervolg)/Denkend aan de Kampina-heide,,,,,,

Evenwijdig aan het landelijke zandpad waarover wij voortstappen, bevinden zich grasgroene weiden waarop in de verte zwartwitte koeien doodgemoedereerd, onverstoorbaar en onverschillig liggen te luieren en te herkauwen.
Meer op de voorgrond grazen er eveneens enkele, met de last van de bolronde, rozige uiers tussen de achterpoten, alsof zij drachtig zijn van de melk.
We zijn op weg naar de heidevelden van de Kampina en bereiken deze al snel; ze liggen uitgestrekt zover onze blik reikt, zacht glooiend, begroeid met paarse vegetatie, onder een wisselvallige hemel van loodgrijs en lichtblauw, haast archaïsch, haast voorwereldlijk en er heerst een weldadige rust en een hemelse stilte. We vervolgen onze weg, passeren berkenstammen en ondefinieerbaar struikgewas, tot mijn wandelgenote wegens een blessure van haar been rechtsomkeert moet maken.
De "Gerrithoeve" die we tenslotte bereiken en waar we uitrusten vormt een afgezonderde, stille oase, ver van de chaotische verwarring en onrust van de maatschappij en er komt daar als het ware een sprookje of een idylle tot leven als uit vroeger tijden; een meisje of een jonge vrouw, als het ware weggelopen uit een romantische novelle, lieflijk en nog aarzelend tussen kinderlijke schuchterheid en de eerste voorzichtige schreden in het land van een nu spoedig aanbrekende volwassenheid, een meisje dat Vermeer zou hebben willen uitbeelden of dat Goethe, Toergenjew of Hesse zouden hebben willen beschrijven, serveert ons warme chocolademelk en een bruinzwarte kleine hond komt bedelen om het koekje.
We moeten de terugweg tenslotte aanvaarden; de weg terug naar de lawaaierige woelingen en de verwarring, naar de misverstanden, de spanningen en de ruzies die schering en inslag zijn in het maatschappelijk leven.
De schilderachtige herinneringen aan de heide en aan de gastvrije herberg kunnen we koesteren en opslaan in ons geheugen.....

Schrijver: I. Broeckx, 3 maart 2015


Geplaatst in de categorie: natuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 maart 2015
Je verwart me, door te schrijven over 'bolronde, rozige uiers', terwijl je naar de Kampina-heide bij Boxtel gaat. Ik moest meteen aan de melkpakken van Campina denken. Daarna word je door een betoverende jongevrouw getrakteerd op warme chocomelk van Nutricia en noem je grote schrijversnamen, die haar wat graag hadden willen beschrijven. Doe dat dan zelf, als je er toch bent. Nu dwing je mij ertoe om eens naar die Gekke Gerrithoeve te gaan om de klus te klaren!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)