Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Na de sloop/Triomfen van de slopershamer?/Geen verloedering maar Talent

Lange tijd was er een mengelmoes van verkrotte panden; een merkwaardig samenraapsel, een aaneenschakeling van bouwsels die daar "hun tijd stonden uit te dienen" tot het tijdstip van hun sloop onherroepelijk aan zou breken te bewonderen dan wel te verafschuwen aan de Spoorlaan in Tilburg, tegenover de monumentale, hoog oprijzende gebouwen van bruine baksteen van Uitgeverij Zwijsen met daaronder, op de begane grond, het kantoor van het "Brabants Dagblad" (waar, als je er binnen keek altijd de reuring was van de levendige en hectische journalistieke activiteiten, die daar bedreven werden) en daarnaast een appartementencomplex met ramen als van de cellen van een klooster en wat lager aan de gevel de overdreven en eufemistische tekst "Beleef Reizen" boven het kantoor van een reisbureau (alsof een vakantie, bijvoorbeeld in een ver land, met alle primitiviteit die daarmee gepaard kan gaan, altijd een ultiem genoegen is en niet de kwelling waarvoor ik haar vaak aanzie.

Het genoemde "traject" van verloederde boouwsels bestond uit de moloch van een meubelzaak met tweedehands meubelen, een merkwaardig studentenhuis met uiterst mistroostig en vervallen balkon, een "belpaleis" waar allochtonen, bezeten van heimwee, hun laatste contanten kennelijk verspilden en een sanitairzaak waar je nog altijd een bad, bidet of toilet kon aanschaffen.

De Tilburgse Spoorzone kreeg een geheel nieuw aanzien, een complete herinrichting en frequent, als mijn bus het genoemde traject passeerde, was ik getuige van de verdere "aftakeling", van het ultieme demasqué van de toch al nooit florissante en nu gaandeweg volledig gesloopte bebouwing aan dit gedeelte van de laan, tot het tijdstip aanbrak dat stoere, sterke, masculiene bouwvakkers met rode, blauwe of witte helmen op af en aan liepen op de nu ontstane bouwplaats waar, volgens de opgetogen tekst op een billboard het "Talent Square" ging verrijzen. De vraag was nu of hier alleen woonruimte zou ontstaan voor "Talent"

Geen verloedering meer, geen verkrotting, maar Talent, het Talent van een aanstormende generatie, een frisse, energieke, optimistische en euforische jeugd: de bomen kunnen kennelijk niet hoog genoeg de hemel in groeien...!

Schrijver: I.Broeckx, 7 december 2016


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.0 met 3 stemmen 683Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 december 2016
Ik deel je mistroostigheid over de zogenaamde vooruitgang in de stedebouwkundige architectuur. Ik vraag me ook af waar al die stadsvernieuwingen van betaald worden. Meestal steken de gemeenten en de bouwbedrijven zich ver in de schulden voor hun dwaze vernieuwingsdriften. Inmiddels lijkt het mij meer dan de hoogste tijd dat de gemeente Tilburg jou een ereburgerschap verleent, gezien je onophoudelijke, geschreven lof over deze mooie stad. Laat de burgemeester er absoluut niet postuum mee op de proppen komen. Chapeau, Ineke!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)