Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Uit liefde voor een kanarie......

Tot voor kort zong de kanarie jubelend zijn lied; het snaveltje half geopend; het bolle keeltje trillend, tot hij op een dag één gezwollen pootje consequent optrok en verborg in zijn lichtgele verenpak; een onrustbarend teken.

Met de auto van een vriendin gaan we op weg naar de dierenarts, die gehuisvest is in een buitenwijk. Op de achterbank staat de kooi, waarover we een oranje badlaken gedrapeerd hebben. Door de talloze verkeersdrempels hotst en botst het voertuig meer dan ons lief is, gezien de fragiele vracht die we meetorsen.

Eenmaal in de spreekkamer van de dierenarts verontschuldig ik me voor mijn luide gehuil dat vast en zeker hoorbaar is tot in de wachtkamer.

De brute mensenhand van de dierenarts waarmee zij rondtast in de kooi om de vogel te vangen, betekent een grove inbreuk, een schok, een trauma. Doodsbang fladdert het vogeltje in de rondte, maar even later, gevangen en wel, steken de stakerige, kwetsbare pootjes waarvan de nageltjes nu geknipt worden en die ingesmeerd worden met heilzame vaseline (een middel tegen alle kwalen?) hulpeloos in de lucht terwijl het kopje met de zwarte verschrikte kraaloogjes rust in de gigantische hand van de assistente.
Heel voorzichtig en zorgvuldig knipt de dierenarts het blauwe, metalen ringetje los van het pootje; her ringetje dat om God-weet-welke-reden maar hoe dan ook door sadisten eens hierom bevestigd is.

Mijn trouwe vriendin D. staat aan mijn zijde en slaat het tafereel gade met een gezicht waarvan een mengeling van pijnlijke bezorgdheid, afschuw, verbijstering en verdriet valt af te lezen; sentimenten die om de voorrang strijden.

De kanarie, tot voor kort levenslustig en vitaal, is nu van de ene op de andere dag gehandicapt, verminkt en getekend voor het leven; het zal nooit meer goedkomen met het pootje.

Thuisgekomen hoop ik de vogel te kalmeren door de wellicht vertrouwde klanken van Mozart en Bing Crosby en herkrijgt hij zijn plaats op het tafeltje bij het raam in het zonlicht van de zomer dat valt door de gazen gordijnen. Met zijn feilloos scherp geslepen instinct weet het diertje wat goed voor hem is; op de een of andere manier beseft het dat het zieke pootje ontzien moet worden en het bivakkeert nu op de bodem van de kooi.

En ik besef nu wellicht voor het eerst ten volle dat het beestje mij oneindig dierbaar is; het redeloze, onschuldige beestje dat door mensenhand moest lijden en dat mijn liefde voor het dier groter is dan die voor de mensensoort; voor de brute, meedogenloze, wrede mensensoort....

Schrijver: I. Broeckx, 25 okt. 2013


Geplaatst in de categorie: dieren

3,0 met 5 stemmen 405Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
elles
Datum:
7 sep. 2015
Deed me verdriet dat dit vogeltje zo moest lijden. Heel veel mensen geloven mij niet dat mijn kanarie 2x teruggevlogen is, vanaf een hoge boom, naar zijn kooitje. Ik had zijn kooitje schoongemaakt en het deurtje niet goed dichtgedaan. Ik zette na de schoonmaakbeurt de kooi met vogel in de tuin. Het was lekker zomerweer! Op een gegeven moment zag ik hem niet meer in de kooi zitten. Meneer zat in een hele hoge boom . Ik zocht verwoed naar de bus met kanariezaad en ging ermee geluid maken..deed wat zaad in zijn bakje en ging weer naar binnen. Geloof het of niet, de kanarie kwam terug en vloog zijn kooi in. Dit is 2x gebeurd! Een andere keer zou ik naar mijn werk gaan maar kon mijn autosleutels niet vinden. De kanarie maakte ondertussen rare zenuwachtige geluiden met zijn snavel en piepte erbij. Ik had mijn sleutels inmiddels gevonden: keek nog even naar de kanarie en zag dat hij met zijn snavel in zijn leeg zaadbakje stond te pikken. Zo met andere woorden...``voordat je weggaat, vergeet me niet``..
Ik ben dol op deze vogels!
Naam:
Lidia
Datum:
13 jan. 2014
Mooi geschreven, veel mensen zien vogels als ongevoelige dieren, hier toon jij de andere wereld van de kanaries. Ik zelf had 3 kanaries, moeder, vader en dochter. Moeder is vrijdag 10/01 gestorven, ik herinner me nog dat de man zat naast haar bij haar laatste uren met een angstige blik. Ik had gehoopt dat ze zou beter worden maar haar man wist het al dat ze niet lang zou leven. Moeder van deze kanarie pop was een Lizard en ze had maar een pot, zo had ik ze gekregen (ze werd gebeten door andere grotere vogels)toch had ze geen problemen door deze handicap, ze was altijd levendig en heeft ook veel kindjes gehad.
Naam:
Han Messie
Datum:
26 okt. 2013
Email:
hmessielive.nl
Ineke, je verplaatst je heel fijngevoelig in de nietige, tere en misschien onbegrijpelijke wereld van het kleine, weerloze dier.
Ook breng je de wijsheid van het vogeltje naar voren, dat zo precies aanvoelt wat het nog wel en niet meer kan doen met zijn gebrekkig pootje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)