Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dichtbij viel een bom

Ik herinner mij een vreselijke avond in de oorlog. We lagen al vroeg in bed toen de sirenes begonnen te loeien. Ik schrok als jongen van twaalf jaar er niet meer van, want het gebeurde zo vaak. Even later hoorde ik de vliegtuigen al, niet een paar, maar honderden, zeker weer op weg naar Duitsland. Meestal kwam ik mijn bed uit en ging voor het raam staan kijken naar de zoeklichten, die de hemel aftastten om er een vliegtuig uit te pikken.

Dat gebeurde dan ook en vlak daarna begon het Duitse afweergeschut rondom Amsterdam op het vliegtuig te schieten. Erg spannend vond ik het, maar je dook weer je bed in en probeerde te slapen. Ik lag net in bed toen ik een vreselijk dreun hoorde en tegelijk sprongen de ramen van mijn slaapkamer. Mijn broertjes begonnen te huilen. Mijn moeder was ook uit bed gekomen en begon hun aan te kleden. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt, want urenlang bleven de vliegtuigen komen, zodat slapen onmogelijk was door de explosies van het Duitse geschut.

Later bleek, dat een bom in de buurt terecht was gekomen op een plantsoen achter ons huis. Waarschijnlijk was een vliegtuig geraakt en liet zijn bommen vallen. Het gebeurde heel vaak, dat de piloot het vliegtuig zo ver mogelijk vanaf de bewoonde wereld liet neerkomen in de Zuiderzee, anders waren er veel slachtoffers gevallen. Gelukkig was het zomer en mooi droog weer, zodat de volgende dag de huisbaas de ramen weer van glas liet voorzien.

Schrijver: kees niesse, 18 februari 2014


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 90Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)