Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mens Tijd Paard

Vanmorgen liep ik langs een weiland waarin een paard en een pony liepen. Ze keken naar mij en dus liep ik even naar het hek en krabde beide even op de hals en het voorhoofd. Ze vonden het leuk en bleven mij daarna een poos nakijken, zo van: hé blijf nog even.

Al doende overviel me een rare gedachte. Ik bedacht dat de tijd voor een kind is als een oud paard of misschien beter een pony. Hij sleept zich voort. Het kind wil dat het dier sneller loopt dan het gaat. Hij ervaart de tijd als een oud paard en maant hem aan sneller te lopen. Of dus als een pony, maar die kan niet zo snel met haar korte pootjes (sorry natuurlijk beentjes). Ach, de ouders willen dat het allemaal niet te snel gaat voor het kind, dus voorzichtig aan.

Bij iemand van middelbare leeftijd lopen tijd en paard gevoelsmatig ongeveer gelijk op. Soms even rustig aan en dan weer in gestrekte draf of galop. Maar er is sprake van een soort van harmonie. Je ervaart het alsof je de teugels van de tijd zelf in handen hebt.

Als je oud bent heb je het gevoel dat de tijd een galopperend paard is, onstuimig niet in de hand te houden. Hij wil met alle geweld vooruit. Raar, maar het lijkt een omgekeerde evenredigheid, veroorzaakt door de tijd. Totdat het paard zich weer inhoudt en moe wordt zoals z’n baasje, en uiteindelijk stil blijft staan. Iets wat de kinderen in sommige gevallen hun
zieke of zwakke ouders gunnen
Een enkele keer stopt het paard te vroeg en soms zelfs niet snel genoeg.
Rare gedachten roept een paard soms bij een mens op. Gelukkig zal een paard in werkelijkheid altijd zijn uiterste best doen om z’n eigenaar niet teleur te stellen.
Een paard is gewoon een prachtig dier. En de tijd? De tijd doet meestal maar wat; ze valt soms mee en is soms zo verstreken. De tijd is een manipulator of gewoon een klier, ze kan onstuimig zijn en traag verlopen. We moeten het er maar mee doen, en er misschien maar niet te veel op letten.
De tijd, je kunt er geen touw aan vastknopen.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 4 juli 2022


Geplaatst in de categorie: overig

3.3 met 6 stemmen 168Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)