Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Maagdelijke Bruid

Wo mi lu!!! Ik ben verdwaald!!! Nog nooit eerder is mij zoiets verschrikkelijks overkomen. Concentreren, observeren, reguleren en ordenen. Verdwalen; 'dat is iets voor dommeriken', heb ik altijd beweerd. Inmiddels weet ik, door schade en schande wijzer geworden, beter. Mijn concentratie-, observatie-, regulerings- en ordeningsvermogen is niet verdwenen, maar geconcludeerd kan en móet worden dat deze machten een loopje met mij hebben genomen. De inhoud is zodanig gedevalueerd dat ik, volgens deskundigen, zo noemen zij zich althans, mij met moeite of zelfs niet zal kunnen bewijzen en handhaven op de huidige arbeidsmarkt. Toegegeven: in zekere zin hebben zij gelijk gehad. Dat hebben de afgelopen jaren bewezen. Bij nota bene een verzekeraar in zorg gaven ze geen gehoor toen alarmbellen duidelijk aangaven dat de lat voor mij hoger moest liggen dan zij eigenlijk wilden. 't Gelijk heb ik dagelijks bewezen. Gedwongen door de instantie die de laatste tijd het nieuws heeft gehaald met een malverserende directie, vliegt de leugen dagelijks door de State die bij elke onwaarheid dieper zakt en de krochten richting as der aarde nadert. Wo mi lu, maar niet alleen.

'Gezond bezig' zeggen ze, terwijl het geld; mijn geld, uw geld over de balk wordt gegooid en in een bodemloze put terecht komt. Komt de pecunia niet in de diepe krochten van onze aardlagen terecht, dan wordt het verspild aan dikdoenerij! In beide gevallen is het verdwenen als sneeuw voor de zon. U, jij en ik maar denken te betalen voor zorg. Dat blijkt dan ook nog waar te zijn. In een gewijzigde context weliswaar, maar toch.

Die lat wilde ik hoger. Die lat móest hoger. Als echter alle neuzen niet in dezelfde richting wijzen, kan ik hoog en laag springen. Voor elkaar krijgen lukt dan niet. Dat zag ik later in. Te laat. Woede overheerste, want terwijl de toezegging is gedaan, komt de leugen in sommige mensen. De leugen was vertegenwoordigd door meerdere mensen. Qua karakter variërend van digitaal diffuus tot op-onjuiste-koers-recht-door-zee. De waarheid slechts door één. Zichzelf. Dit gegeven brengt mij bij La Marieé Devisseé. Een schilderij van Jean Crotti, dat een aardig beeld geeft van de diversiteit van de prikkels die reflexmatig moeten worden verwerkt, telkens als we onze ogen openen en onze wereld bekijken; een brij van cijfers en letters in een grijze schaal met oranje rand, blikken, trommels. Blikken trommels? Günter Grass' De Blikken Trommel als waarschuwing: in zijn geval tegen het nazisme. In het geval van Crotti, mocht hij het als waarschuwing hebben geschilderd, tegen teveel impulsen en impressies van buiten. Voor breinen die uiteenlopen van superbreinen tot (flink) aangetaste en beschadigde hersens.

Ondertussen geef ik niet op. Daarvoor ben ik te ambitieus, te gedreven en zeker te teleurgesteld. Mijn doel is La Marieé Devisseé, De Maagdelijke Bruid; met geopende ogen onze wereld aanschouwen. De wereld waar de één nog minder waarheid spreekt dan de ander. Het nieuwe jaar 2005 nadert met rasse schreden. Misschien dat dit dan de ommekeer zal zijn! Dat een ieder die dat moet tot inkeer komt. Zijn of haar spijt betuigt en zegt: 'dit nooit meer'! Niet dóór mij, ten koste van een ander en naar ik mag hopen ook zeker niet door een ánder ten koste van mij.

't Gevaar van de Leugen is veel groter dan mijn 'door lot' verloren kansen. Dit realiseer ik mij als trommelaar. Lam geslagen leg ik haar neer en kan slechts hopen dat het ooit doordringt----!!!

Schrijver: Annejan Kuperus, 23 december 2004


Geplaatst in de categorie: kunst

2.8 met 12 stemmen 1.225Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)