Tamelijk dom
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
12 De nieuwe Duitse regering begint met het sluiten van grenzen. Zo’n 1500 Afghanen die in Pakistan vast zitten, mogen Duitsland niet meer in. Een harde lijn. Er zijn te veel buitenlanders in het land. Het draagvlak zou er niet meer zijn.
Dit is dus de regering van CDU/CSU en SPD. Dit is niet de regering van AfD. Blijkbaar willen de twee partijen voorkomen dat de AfD nog een alternatief is. Maar dat gaat niet lukken. Er zullen ook de komende jaren incidenten met buitenlanders zijn en ook de…
Gillende blufpoker en massaal protest
column
4.0 met 29 stemmen
255 Een weekeinde met bizarre uitersten doordat wij als kijker van het Eurovisie Songfestival door vele opgefokte acts en veel gekrijs heen een jonge countertenor de zangwedstrijd zagen winnen met akelig hoog gezang. Een half etmaal later zagen wij Buitenhof TV burgemeester Femke Halsema in goed gekozen bewoordingen haar toelichting geven op haar eerdere uitspraak namens de stad Amsterdam over de situatie in het Midden-Oosten. En naast uitzinnige vreugde vanwege PSV tegen Sparta was daar de…
Nickel Creek - Where Is Love Now
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
14 De bluegrassband Nickel Creek is opgericht in 1989 in Carlsbad, Zuid-Californië. Deze band bestaat uit Chris Thile, Sara Watkins en Sean Watkins. Chris bespeelt de mandoline, Sara de viool en Sean de gitaar. Chris en Sean kregen mandolinelessen van de muziekleraar John Moore. Zo hebben de families elkaar ontmoet. Als kind luisterden zij in 'That Pizza Place' in Carlsbad naar John Moore's band Bluegrass Etc. en in 1989 deden zij hun eerste optreden in 'That Pizza Place', met Scott Thile, de…
Eens, op de Rijnboot
hartenkreet
3.5 met 2 stemmen
31 Naast hem, de "Captain of her heart", mijn geliefde vader, staat ze op de foto. Ze draagt de
zelf-vervaardigde bloes en rok en de elegante schoenen, die ze nog zou dragen tot deze vervangen zouden worden door het lompe, grove. orthopedische schoeisel.
De foto is genomen op de Rijnboot. Mijn ouders konden aan de vooravond van aftakeling, achteruitgang en levenseinde de reis nog maken, maar ze leefden onder doem en schaduw van ongeluk, wanhoop en vertwijfeling om de ongelukkige zoon, mijn arme…
autobiografie
4.0 met 2 stemmen
147 Een donkere man met de capuchon van een hoodie over zijn hoofd liep door de vroege ochtendstraten van Amsterdam op zoek naar een openbare boekenkast. Het was een goedkope manier om aan nieuw leesvoer te komen. Oude schoolboeken met educatieve afbeeldingen hadden de voorkeur voor Bjarne. Die hoefde hij niet veel meer te lezen zodat hij zich op de afbeeldingen kon concentreren. Het was een korte ontsnapping uit het heden, een romantische vlucht naar het verleden.
“Zorg dat je wat meer eelt op…
Ben 9. Dat was schrikken...
verhaal
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
8 Het fascinerende onderwerp van Bens gesjouw met hoofden respectievelijk een kernbom moet voorlopig in de ijskast. Het navolgende onderwerp is net zo schrikaanjagend als een thuis bewaarde kernbom.
In aflevering Ben 8 verloor ik me in een romantische ode aan de liefde. U kent de stelling: alles is al geschreven. Shakespeares Romeo en Juliet konden wel inpakken na het liefdesverhaal over Jaap en Emma. Ook over baby's is alles al geschreven. Niettemin acht ik mij zelf uiterst deskundig op dat…
Heineken verliest rechtszaak van Jumbo
bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
11 Het zou toch van de gekke zijn als Jumbo verplicht zou zijn meer bier bij Heineken in te kopen (op basis van een oud contract).
Laat wat mij betreft elk bedrijf vrij in de hoeveelheden die het inkoopt.
Daarbij vind ik überhaupt dat alcohol bevattende dranken alleen in speciaalzaken verkocht zouden mogen worden.…
Laatste nieuws:
SCHRIJFSTER ASTRID ROEMER KRIJGT IN OKTOBER DE PRIJS DER NEDERLANDSE LETTEREN 2021. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de prestigieuze literatuurprijs.
"Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd", staat in het juryrapport. "Roemer slaagt erin thema's uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat."
De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De bekroonde auteur krijgt 40.000 euro. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Belgische koning en de Nederlandse koning. In oktober zal koning Filip de winnares in zijn paleis in Brussel ontvangen.
Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo. Hoogtepunt in haar oeuvre is de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).
In haar werk spelen thema's als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving ze voor haar gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs.
Bron: www.nos.nl
Onderstaand een fragment van een artikel over de schrijfstijl van Roemer in het boek: Gebroken Wit.
ASTRID ROEMER ZET HAAR EXPERIMENTEN MET TAAL VOORT in 'Gebroken Wit’, maar in de Nederlandse literatuurkritiek wordt dat niet centraal gezet.
Waarom is James Joyce een genie wanneer hij leestekens overslaat, terwijl het Roemer niet altijd in dank wordt afgenomen?
DOOR EMMA VAN MEIJEREN
Er zullen weinig mensen zijn die ooit bij het 18e hoofdstuk van James Joyce’s Ulysses aangekomen zijn, maar mocht je dat punt toch bereikt hebben, dan weet je dat het ongeveer 50 pagina’s beslaat en er vrijwel geen enkel leesteken in voorkomt. Het gebrek aan leestekens vervreemd het narratief. Dat is voor lezers die gevoelens van vervreemding en ongemak als dagelijkse realiteit ervaren een veelbelovend aspect van een roman. Wanneer zo’n experiment met leestekens in succesvolle relatie staat tot de inhoud en de sociale context van het verhaal maken dit soort experimenten geweldige literatuur van goede verhalen. Zo was de gedachtestroom uit het 18e hoofdstuk van Ulysses relevant als weerspiegeling van een veranderend bewustzijn in samenlevingen die snel industrialiseerde. Maar experimenten met taal beperken zich niet tot het Europa van de 20e eeuw. Ook nu worden veranderingen in de samenleving verwerkt in literatuur. Het is dan ook verbazingwekkend dat het werk van Astrid Roemer, dat zichzelf in de afgelopen decennia constant ontwikkeld heeft als taalexperiment, zelden in die context gelezen wordt (...)
Bron: www.dipsaus.org, 31 augustus 2019
Karel Jong, 22-03-2021
A.F.Th.
Op 15 oktober 2021 wordt in Eindhoven het A.F.Th. van der Heijden Huis geopend, een centrum voor taal en literatuur. De naamgevende auteur heeft voor de stichting ‘Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijden Huis’ een novelle geschreven: Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.
Wie een van de 750 exemplaren van de novelle koopt, wordt lid van de stichting.
Bronnen: Taalpost 2271 van Genootschap Onze Taal en www.vanderheijdenhuis.nl
Karel Jong, 26-02-2021
De taalomgeving thuis is voor leerlingen het allerbelangrijkst.
OUDERS LEGGEN DE TAALBASIS, DUS LOK ZE UIT HUN SCHULP
Laagopgeleide ouders praten minder met hun kinderen en gebruiken minder woorden. Het inlopen van een taalachterstand is onbegonnen werk als een leerkracht niet begrijpt dat de taalomgeving thuis het allerbelangrijkst is.
Martine van der Pluijm kreeg er soms buikpijn van, als ze de penibele situaties zag waarin ouders verzeild raakten als de juf of meester hen in de klas had uitgenodigd om samen met hun kind een ‘activiteit’ te doen. Samen iets knutselen bijvoorbeeld. “Het was een schok om te zien dat sommige ouders gewoon niet met hun kind spraken. Ze zaten stil naast elkaar.”
Van der Pluijm promoveerde in december 2020 aan de Open Universiteit op een onderzoek naar de manier waarop ouders en leerkrachten beter samenwerken om de taalontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen. Als projectleider laaggeletterdheid van de gemeente Rotterdam zag ze tien jaar geleden dat leerkrachten het moeilijk hadden om kinderen met een achterstand te helpen. “Ik bewonder die leerkrachten. Tegelijkertijd zag ik dat ze zich onvoldoende bewust waren van de taalbasis die wordt gelegd op jonge leeftijd en van de cruciale rol die ouders daarin spelen.”
Heftig
Het is, zegt Van der Pluijm, onbegonnen werk als een leerkracht op school de taalontwikkeling van kinderen stimuleert, maar niet begrijpt dat de taalomgeving thuis het allerbelangrijkst is. “Robuust wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de taalstimulering van veel ouders met een lage opleiding lager is”, zegt ze. “Ze praten minder met elkaar en gebruiken minder woorden. Als je erop gaat letten zie je het overal gebeuren. Op school, maar ook als je in de stad op straat loopt, zie je grote verschillen in de gesprekken die ouders en kinderen met elkaar voeren.” (...)
Bron: Tekst Michiel van Nieuwstadt www.aob.nl, 23 februari 2021
Karel Jong:
Later columns schrijven voor nederlands.nl of je goed kunnen redden in het soms Kafka Nederland van formulieren, bureaucratie en complexe regelgeving. Meer dan ooit, zo toont het soms falende overheidsbeleid volgens mij ook aan, is taalvaardigheid in de basis onmisbaar. Het is vaak gezegd, en iedereen knikt heftig bij stellingen, die de ontwikkeling van taal vanaf de vroegste levensjaren als belangrijk aandachtspunt beschouwen. Maar dan blijkt de praktijk toch hardnekkig. Dus berichten die de noodzaak onderstrepen van taal in de vroegste jaren blijven actueel. Het belang daarvan gaat verder dan lezen als lollig tijdverdrijf. Hoewel een boek of artikel veel plezier kan verschaffen. Nog los van allerlei wijsheden die deze bronnen bieden.
Karel Jong, 26-02-2021
VERKIEZINGSKRANT IN GEWONE TAAL
Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal.
Heldere informatie in eenvoudige taal
Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen.
Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door?Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.
Wat staat er in de krant?
Deze editie over de Tweede Kamerverkiezing gaat over:
Wat doet de Tweede Kamer?
Wie bestuurt Nederland?
Op wie ga ik stemmen?
Stemmen: hoe doe je dat?
Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?
Ook vertellen Taalambassadeurs waarom zij wel of niet stemmen. Yvonne Geers: “Door te stemmen kun je meepraten. Van: “Hé regering, luister even!”
Bron: www.lezenenschrijven.nl
Karel Jong:
Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Een behoorlijk getal, dat te midden van de talloze discussies in de media over Corona en politiek vaak vergeten wordt. Het betekent dat een flink deel van de bevolking zowel inhoud als tempo van het geschreven woord en de verbale discussies niet goed kan volgen. Ofwel bestaat er kans dat wij ongewild mensen als minder slim beoordelen, omdat zij technisch onvoldoende in staat zijn inhoud en nuances te begrijpen. Voor de schrijvers op deze mooie site zal dit knellende probleem niet opgaan. Hoewel het mogelijk is dat ook schrijvers hier in hun jeugd flink moeite hadden met spelling, woordherkenning en ontleden. Maar daar lezen wij tot op heden hier nog niets over. Voor de verkiezingen in maart 2021- mits deze doorgaan vanwege Corona- is de actie om een begrijpelijke verkiezingskrant te maken van groot belang. De democratie is er bij gebaat. In feite is de strijd tegen laaggeletterdheid ook een onderstreping van onze motivatie om de democratie te dienen.
Karel Jong, 13-02-2021
Bezig met laden
Meer laden...