Inloggen

biografie: melvijn


Inzendingen van deze schrijver

58 resultaten.

Adieu Sociaal Democraten

column
2,0 met 3 stemmen 150
Naarmate de verkiezingen naderen word ik radelozer.
Wat moet ik in godsnaam stemmen? Veertig jaar lang stemde ik PvdA maar de partij heeft al jaren geen gezicht meer. Groen links legt voor mij een te zwaar accent op groen. De PVV valt natuurlijk af. Ik ben voor het accepteren dat ook Moslims gewone burgers zijn en geen vijfde kolonne.
D66 is een partij die links praat en als het er op aankomt rechts handelt.
En tot slot…ik ben niet gelovig, dus alle religieuze partijen vallen af....

OLIFANT EN MUIS 53 Ik was er al bang voor

verhaal
5,0 met 2 stemmen 181
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Toch hebben ze besloten te trouwen. Er is een vlekje op de alvleesklier van Muis geconstateerd.
Het wachtkamertje van de professor was klein. Muis deed de gele doorslag die ze van de administratie had gekregen in zijn bakje. De professor liep uit. Om beurten gingen ze naar het toilet. Olifant wond zich op over de wachttijden in het ziekenhuis.
‘Praat maar even niet tegen me,’ zei Muis...

OLIFANT EN MUIS 52 vlekje

verhaal
5,0 met 2 stemmen 144
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Toch hebben ze besloten te trouwen. Muis zal haar woning die al heel lang leeg staat nu opgeven. Muis denkt dat ze suiker heeft maar wacht nog op de uitslag van het onderzoek.
De telefoon rinkelde. Olifant rende naar beneden, maar Muis wuifde hem de kamer uit, “Oh…ik begrijp het,” hoorde hij haar zeggen. Haar stem klonk zakelijk.
‘Kom maar weer binnen,’ riep ze....

OLIFANT EN MUIS 51 Suikerziekte?

verhaal
5,0 met 3 stemmen 97
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Toch hebben ze besloten te trouwen. Muis zal haar woning die al heel lang leeg staat nu opgeven.
‘Ik denk dat ik suiker heb,’ zei Muis gedecideerd,
‘Ik voel me moe als ik een tijd niet gegeten heb, ik heb ontzettende dorst....

OLIFANT EN MUIS 50 verjaardag

verhaal
5,0 met 2 stemmen 1.189
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg. Ondanks ruzies over Olifants testament hebben ze toch besloten te trouwen.
Vanaf het moment dat het magische woord trouwen was uitgesproken was alles veranderd.
Olifant was in de wolken....

OLIFANT EN MUIS 49 Huwelijk aangeboden

verhaal
5,0 met 2 stemmen 218
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg. Olifant is begonnen over zijn testament. Ze ruziën over de inhoud.
De redding die Olifant van het bezoek aan de notaris had verwacht was uitgebleven. Muis zei dat hij maar met een nieuw voorstel moest komen. Hij stond er alleen voor. De dagen werden steeds korter en zijn humeur somberder. Muis wachtte op hem en hij wachtte op …ja waar eigenlijk op. Tenslotte drong het tot hem door dat hij helemaal niet snapte hoe de wet in elkaar zat en maakte een nieuwe afspraak bij de notaris, ditmaal alleen. Dat gesprek bracht enige klaarheid. Hij kwam tot de slotsom gekomen dat ze moesten trouwen. Dan kreeg Muis vanzelf een nabestaanden pensioen. Een samenlevingscontract opstellen, daar zouden ze met zijn tweeën niet uitkomen. Aan een afspraak over de scheiding moest hij niet beginnen, had de notaris gezegd. Zo’n afspraak had toch geen rechtsgeldigheid. Maar hoe het aan Muis te verkopen? Olifant was bang dat Muis geen genoegen mee zou nemen met zijn nieuwe plan. Trouwen dat wou ze wel, maar dat gaf haar niet genoeg zekerheid. Als Muis niet thuis was oefende hij hardop wat hij tegen haar zou zeggen. Elke keer begon hij te stotteren.
Het was net een periode waarin veel feestdagen vielen. Hij wou de stemming op die dagen niet bederven en stelde het gesprek steeds maar uit, tot er op een dag geen ontkomen meer aan was....

OLIFANT EN MUIS 48 Goede raad is duur

verhaal
4,5 met 2 stemmen 1.280
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen.Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg. Olifant is begonnen over zijn testament. Ze ruziën over de inhoud en gaan naar de notaris om zich te laten voorlichten.
De notaris zat in een statig pand op het grote plein. De grote ontvangsthal had een plafond met houten lambrizeringen. Er hingen oude meesters aan de muur. Olifant en Muis moesten een kwartier wachten voordat de notaris over een brede trap afdaalde naar de wachtruimte. Hij leek op een blozend varken in een net pak en had iets jongensachtigsachtigs dat slecht paste bij zijn kostuum. Ze volgden hem naar een ruime spreekkamer.
De notaris begon met wat algemene informatie over huwelijks- en samenlevingscontract te geven. Toen hij klaar was nodigde hij met een bescheiden armgebaar zijn cliënten uit om van wal te steken....

OLIFANT EN MUIS 47 Mooie vriendjes

verhaal
5,0 met 2 stemmen 80
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg. Olifant is begonnen over zijn testament. Ze vliegen elkaar in de haren over de inhoud.
De vrienden met wie hij over de zaak gesproken had, gaven hem allemaal de raad te om niet te veel toe te geven aan Muis’
‘Je gaat veel te ver man,’ zeiden ze, ‘waarom zou ze een nieuw huis mogen kopen na je dood? Je prioriteit moet bij je kinderen liggen. En die vergoeding bij echtscheiding die ze wil, die moet je beperken. Je kunt toch niet je hele leven gaan betalen voor haar luxe wensen'...

OLIFANT EN MUIS 46 Afspraak is afspraak

verhaal
4,0 met 1 stemmen 145
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Olifant heeft een concept testament naar Muis gestuurd.
Toen Olifant ontwaakte was het volop dag. Hij voelde zich volkomen uitgerust, zoals je dat alleen hebt als je heel diep geslapen hebt. Onderweg naar de woonkamer zag hij in de gang een brief liggen. Hij pikte hem op, wou eerst koffie zetten, maar bedacht zich en scheurde de envelop open.
Beste Olifant, las hij...

OLIFANT EN MUIS 45 Testament

verhaal
5,0 met 1 stemmen 80
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg.. Olifant heeft Muis beloofd dat ze na zijn dood in zijn huis kan blijven wonen.
Eenmaal thuis ijsbeerde Olifant heen en weer. Wat hij beloofd had tijdens de wandeling lag hem zwaar op de maag. Natuurlijk moest hij voor Muis zorgen als hij dood ging, maar hij had ook nog kinderen. Muis niet. Die vond dat ze alles samen moesten delen.
‘Het is niet goed voor kinderen om door de ouders in de watten gelegd te worden,’ zei ze altijd. Jij en je ex zijn veel te bezorgd. Jullie knuffelen die kinderen dood. Bij ons thuis hadden we een groot gezin. Toen ik mijn eerste baan kreeg zei mijn moeder:...

O&M (OLIFANT EN MUIS) 44 Belofte maakt schuld

verhaal
5,0 met 1 stemmen 96
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg.
Het was aan het einde van de herfst. Het pad liep langs een slingerend beekje. De bladeren hadden al herfstkleur moeten hebben, maar alles was nog groen. Het was ongelofelijk warm voor de tijd van het jaar. Ze kwamen uit op een asfaltweg waar ze rechtsaf gingen. Aan de overkant van de weg liep een spoortreintje.
Olifant stond stil en bestudeerde de kaart. Hij aarzelde....

O en M (Olifant en Muis) 43 Je moet ze aan kunnen

verhaal
5,0 met 1 stemmen 85
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg.
Muis heeft zich afgevraag of ze wel bij Olifant moet blijven wonen.
De trein reed station E. binnen. Olifant stapte uit en keek het perron af. Heel in de verte stond Bever. Hij had een ouderwetse zwarte baret op....

O en M 42 JOUW GELD, JOUW HUIS

verhaal
4,0 met 1 stemmen 84
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis wonen samen. Na een goed begin is hun relatie steeds slechter geworden. Muis heeft haar eigen woning aangehouden. Die staat al heel lang leeg.
‘Ik kan mijn huis tijdelijk verhuren, dat wou ik je nog vertellen,’ zei Muis.
Olifant zat op zijn bank. Muis stond midden in de kamer....

OLIFANT EN MUIS 41 Terug bij af

verhaal
5,0 met 1 stemmen 197
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn in therapie bij het Paard
Toen Olifant thuis kwam lag Muis op de bank. Ze had een glaasje wijn onder handbereik.
Haar gezicht was een beetje rozig....

OLIFANT EN MUIS 40 Erger dan ruzie

verhaal
5,0 met 2 stemmen 177
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
Het werd later en later. De derde fles wijn was al bijna op.
‘Ik zou toch wel eens van jou willen weten,’ zei Muis, ‘waarom jij vindt dat we zoveel aan die sessies bij het Paard hebben’...

OLIFANT EN MUIS 39 Alvleesklierkanker

verhaal
4,5 met 2 stemmen 800
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard. Midden in één van de sessie is hij van streek omdat hij moet toegeven dat hij moeite heeft met lichamelijk contact.
‘Zie je nu ontroert hij me,’ zei Muis, ‘nu zou ik hem willen troosten, omdat hij zich kwetsbaar opstelt. Ik ben totaal niet zo als Olifant. Ik wil niet zeggen dat ik heel erg fysiek ben, maar ik heb nooit moeite gehad met aanraken. Met mijn vroegere partner was dat in ieder geval niet zo. Maar sinds ik Olifant heb leren kennen is dat allemaal opgedroogd. Misschien heeft het ook iets te maken met de overgang hoor, maar als ik aandacht krijg dan voel ik hoe mijn lichaam verandert. En aandacht is wat Olifant me nooit geeft. Als ik zwak ben en kwetsbaar dan heb ik behoefte aan sterke arm, aan iemand die me troost. Het lijkt wel of hij er bang van is als ik me van die kant laat zien.
Dat zit hem in een heleboel kleine dingen. Olifant heeft hoogtevrees. Als ik dat merk vraag ik altijd: “wil je terug, dan moet je het zeggen,” maar als ik bang ben om een stad in te rijden dan vindt hij dat ik maar even moet doorzetten. Ik heb alvleesklierkanker gehad. Twee en een half jaar geleden had ik een whipple operatie gehad, als je weet wat dat is’...

OLIFANT EN MUIS 38 Een vrouw moet opgewarmd worden

verhaal
5,0 met 1 stemmen 499
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard. Op verzoek van Muis en Olifant gaat het gesprek in de therapiesessie over intimiteit.
‘Wij zijn anders dan de gevallen uit het boekje dat we op jouw aanraden hebben gekocht,’ zei Muis, ‘de meeste mensen die als voorbeeld dienen hebben in het begin een goede relatie gehad en later is die langzaam verslechterd’
Het Paard knikte....

OLIFANT EN MUIS 37: Muis gaat de strijd aan

verhaal
4,0 met 1 stemmen 84
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
De ochtend na de huilbui stonden Muis en Olifant ontspannen bij de bushalte. Er zat hoop in de lucht. Het Paard had zich zwaar opgemaakt. Ze putte zich uit in verontschuldigingen omdat ze het tijdstip van de afspraak bij Muis en Olifant had moeten navragen, maar je kon zien dat ze er niet werkelijk wakker van lag. Voor Muis wat kon zeggen, zei het Paard:
‘Jij hebt natuurlijk in je hoofd wat je wilt gaan doen vandaag, maar ik wil eerst weten of jullie er uit zijn gekomen met de financiën?’...

OLIFANT EN MUIS 36: Een moment van warmte

verhaal
5,0 met 1 stemmen 415
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
De hele week had Olifant lopen broeden over het gesprek dat ze bij het Paard zouden hebben. Muis had ongetwijfeld hetzelfde gedaan. Ze wordt oud, dacht Olifant als hij naar haar zorgelijke grijze hoofd keek.
Muis was van plan de bevooroordeelde werkwijze van het Paard aan de orde te stellen. Het leek hem goed een en ander van te voren met haar te bespreken. Zoals gewoonlijk ontaardde het gesprek in wederzijdse verwijten. Om twee uur in de middag waren ze begonnen en om half vier zaten ze als twee kemphanen tegenover elkaar....

OLIFANT EN MUIS 35: Weer goed?

verhaal
5,0 met 1 stemmen 171
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
Het ging goed tussen Olifant en Muis, verrassend goed.
‘Er is iets veranderd, ik kan het niet onder woorden brengen, maar het gaat beter,’ zei Olifant tegen zijn vrienden. Het was of er een stukje van de puzzel op zijn plaats gelegd was, een belangrijk stukje dat hoop bood. ...

OLIFANT EN MUIS 34: Taddam!

verhaal
5,0 met 2 stemmen 177
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
‘Ik hou van je,’ zei Olifant tegen Muis.
Hij zei het half lachend alsof hij het niet meende.Toen rolde hij zijn slurf uit en besnuffelde heel zachtjes Muis haar linker wang....

OLIFANT EN MUIS 33: Jij bent er nooit als ik je nodig heb

verhaal
5,0 met 2 stemmen 167
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
‘We moeten het ook nog over ons lichamelijk contact hebben,’ zei Olifant, ‘daar is niet veel meer van over.’
‘Ik durf niet meer,’ zei Muis, ‘ik heb een muur om me heen gebouwd.’...

OLIFANT EN MUIS 32 Oudejaar

verhaal
4,5 met 2 stemmen 105
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
Het was oudejaar. Olifant en Muis zaten binnen. Voor de ramen spetterde een vuurpijl die ergens boven in de lucht in kleine brokken uiteenviel. Er klonken verspreide knallen. Ze waren met zijn tweeën. Ieder jaar had Muis het er over dat het zo leuk zou zijn als ze het eens samen met wat mensen zouden vieren, maar veel gemeenschappelijke vrienden hadden ze niet. Er was niets op tv. Ze deden een spelletje rummycup. Muis won twee maal. Ze was razend snel in het vinden van de juiste combinaties.
‘Aan Muis is een wiskundige verloren gegaan,’ zei Olifant altijd, maar Muis vond dat er aan haar niets verloren was gegaan.. ...

OLIFANT EN MUIS 31: Bang voor jouw angsten

verhaal
4,0 met 2 stemmen 228
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
‘Al die belangen,’ zei Muis, ‘Daar gaat het helemaal niet om. Daarin zijn we heus niet zo verschillend. Waar ik me zorgen over maak is wat er achter onze ruzies zit.’
‘We hebben geen vertrouwen in elkaar,’ zei Olifant....

OLIFANT EN MUIS 30: Budgetteren

verhaal
5,0 met 2 stemmen 287
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
‘Heb jij vrijdagmiddag wat te doen,’ vroeg Olifant.
‘Hoezo?’...

OLIFANT EN MUIS 29: Badolie

verhaal
5,0 met 2 stemmen 293
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
Olifant was klaar met zijn bad. Hij stond op, zette een voorpoot op de rand van de kuip en pakte de handdoek die hij van te voren klaar had gehangen. Zorgvuldig droogde hij zijn poot af. Vervolgens zwaaide de andere voorpoot over de badrand heen op de grond en wreef hem droog, waarna hij de achtergebleven voorpoot naast de andere zette. Tenslotte deed hij hetzelfde met de achterpoten. Alles stond in dienst van het droog houden van de vloer. De enkele spatjes die er toch nog op de vloer waren gevallen deed hij op met een doekje. Pas daarna liet hij het bad leeglopen en spoelde de achtergebleven haren en de badolie weg. Tenslotte begon hij de naden van de tegels achter het bad, die vochtig waren geworden, droog te wrijven. Als laatste kwam de badkraan aan de beurt en de douchekop. Muis had hem uitgelegd dat deze handelingen nodig waren omdat het water dat achterblijft in de naden en op de kraan kalkaanslag met zich meebrengt.
Het ritueel was volgens Olifant volkomen overbodig, maar in het kader van het wederzijds geven en nemen had hij besloten het nauwgezet te doen. Nadat hij zich had geschoren verwijderde hij de vlekjes op de spiegel, zette de radiator op vier omdat Muis van een warme badkamer hield, deed de afzuiger aan en sloot de deur achter zich....

OLIFANT EN MUIS 28: Stom geweest?

verhaal
5,0 met 1 stemmen 187
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard. Olifant heeft een voorstel gedaan, waardoor hij meer gaat bijdragen aan de kosten van het huishouden.
Was hij stom geweest, vroeg Olifant zich af. Muis had op geen enkele manier laten merken dat ze zijn “eerlijk delen voorstel” waardeerde. Ze had net gedaan of het de gewoonste zaak van de wereld was en als een generaal die merkt dat het tegenover hem staande leger terugtrekt had ze onmiddellijk de vrijgekomen positie bezet om van daaruit verder te vechten.
Ze zouden allebei even veel zakgeld krijgen, dat was mooi, maar het zakgeld moest wel lager, vond ze. Als zij er van kon overhouden, waarom hij dan niet? Hij gaf te veel uit. Het huishouden en alles wat daarbij hoorde was het belangrijkste in een relatie. Privé eetpartijtjes met vrienden en vriendinnen waren leuk als je er het geld voor had. Als hij er anders over dacht was er maar één mogelijkheid: Muis zou weer op zich zelf gaan wonen. ...

OLIFANT EN MUIS 27: Eerlijk delen

verhaal
4,0 met 1 stemmen 222
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
‘Zullen we beginnen,’ vroeg Muis na het ontbijt.
‘Begin jij maar,’ zei Olifant....

OLIFANT EN MUIS 26: Wakker in de nacht

verhaal
4,0 met 1 stemmen 76
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard.
Olifant lag in bed maar hij kon de slaap niet vatten. Ze moesten over geld praten. Muis ging er een groot bedrag op achteruit. Dat betekende dat Olifants bijdrage aan de gemeenschappelijke kosten zeker omhoog zou gaan.Van die gemeenschappelijke kosten betaalden ze alles wat ze samen gebruikten: het huis, het eten, de werkster, maar voor de vakanties stortten ze allebei extra geld op de bank en hun ziektekostenverzekeringen betaalden ze apart.
Eigenlijk idioot, dacht Olifant. Ja, het geld voor uitgaan en persoonlijke dingen, dat was ieders eigen verantwoordelijkheid, maar de rest…in de praktijk moesten ze toch allebei een ziektekostenverzekering hebben, wat maakte het uit of je dat van het gezamenlijke budget deed of apart. Als de nood aan de man kwam zou hij toch voor Muis bijdragen als ze het niet kon betalen en omgekeerd was dat ook zo. Dus wat deden ze ingewikkeld? Helemaal eerlijk moest het worden en liefst zo simpel mogelijk. Olifant wou zich net op zijn draaien om te gaan slapen toen hem plotseling iets te binnen schoot waar hij nog helemaal niet aan gedacht had. Hij had een hoger inkomen dan Muis en als ze allebei een zelfde percentage bijdroegen aan het gezamenlijk budget. zou hij toch meer overhouden dan Muis....

OLIFANT EN MUIS 25: Een gezellig avondje

verhaal
2,0 met 2 stemmen 202
Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard. Ze hebben net een moeizame sessie bij het Paard achter de rug en zijn op weg naar huis.
Voor de deur van het Paard stond een harde wind.
‘Zullen we lopen,’ vroeg Olifant....