Inloggen

Leuk! Een dagje strand...

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 16
De familie besloot dat we morgen naar het strand gaan. Je wilt niet, maar ja, je gaat toch maar mee. Dat hoort zo, heb je besloten. Je hebt nog wel flink onderhandeld en iedereen beloofde dat ze op tijd opstaan, zodat je vroeg kan vertrekken en de file kan vermijden.
Maar de volgende morgen blijkt het opstaan toch lastig. Je vrouw staat al niet meteen naast het bed en de kinderen zien dat als een uitnodiging om ook te vertragen. Dus dek je alleen de ontbijttafel, zit je alleen te ontbijten en…

WK voetbal 2022

column
3.7 met 26 stemmen 66
Vergulde iconen.
De gouden pik van Louis van Gaal en de gouden gleuf van Sarina Wiegman, geroemd door een vrouwelijke sportcommentator, hebben me duidelijk gemaakt dat wij onze voetbalhelden willen vergulden. Natuurlijk we hebben al de gouden schoen, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste speler van de eredivisie. En…de gouden bal voor…
J.J.v.Verre11 augustus 2022Lees meer…

Bowen's Court is onherroepelijk verdwenen, maar jij niet

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 7
(voor Elizabeth Bowen (1899 - 1973))
Jij bent geboren als Elizabeth Dorothea Cole Bowen op 7 juni 1899 op 15 Herbert Place in Dublin, waar jij de eerste zeven winters woonde. Jouw vader was de advocaat Henry Charles Cole Bowen (1862 - 1930), die van Welshe, adellijke afkomst was. Jouw moeder was Florence Isabella Pomeroy, die in 1912 overleed. Zij was de dochter van Henry FitzGeorge Pomeroy Colley, de kleinzoon van de 4-de burggraaf Harberton, en de kleindochter van de 4-de burggraaf…

Als het mensenhart?

hartenkreet
2.5 met 2 stemmen 7
Een geraas en een razernij als van een onweer, dat toch waarschijnlijk zou zijn na de grote hitte die het land onlangs overvallen heeft, weerklonk in de vroege morgen al. Het bleek afkomstig te zijn van een grote, massieve machine, die ik echter allerminst de naam "pallettruck" zou willen toekennen, waarmee men bezig was de takken uit het hart van de kruin van de oude esdoorn aan mijn venster te snoeien.
Zou men het hart van de boom, haar bloei, haar glorie vernietigen, zoals het mensenhart…
I.Broeckx19 augustus 2022Lees meer…
autobiografie
3.5 met 8 stemmen 74
De herfstavond kreeg plotseling een andere wending toen Bjarne Emma de ene na de andere vileine opmerking naar de gevierde Peter Halm hoorde slingeren met haar harde vrouwenstem. Er ontstond commotie in de galerie, maar Emma ging eigenwijs door met haar luidruchtige betoog. Het ene moment leek het alsof ze Peter de lucht in prees, het andere moment leek het alsof ze hem onderuit probeerde te halen. Soms werd ze ronduit grof, maar ze lachte om haar eigen lompheid. En alles met verheven…
Bjarne Gosse11 augustus 2022Lees meer…

Verjaardagscadeau

verhaal
3.0 met 1 stemmen 21
Mijn vrouw is op 1 augustus jarig. Dit jaar is die datum op een maandag. Wij hebben inmiddels een leeftijd bereikt dat we mekaar eigenlijk geen cadeautjes meer geven. Zij wordt zelfs een beetje kwaad als ik met iets kom aanzetten – bloemen hebben we genoeg in de tuin zegt ze en allerlei prullaria hoeft ze ook niet. Het is dan iets van: ‘Man ik probeer juist het huis te zuiveren van de jarenlange opgespaarde en verkregen flut dingetjes, dus doe me een lol en kom niet met nog meer troep…
catrinus17 augustus 2022Lees meer…

Alleen maar verliezen

bewering
2.5 met 2 stemmen 3
Het is verstandig van Oekraïne dat het geen enkel commentaar geeft op de ontploffingen op de Krim.
Hoe sneu ook voor de slachtoffers aldaar: het zijn anonieme explosies die Poetins Rusland steeds nadrukkelijker doen beseffen dat zijn oorlog alleen maar verliezen op zal leveren.
O.U. Deis19 augustus 2022Lees meer…

Laatste nieuws:

Marieke Lucas Rijneveld wint met MIJN LIEVE GUNSTELING de F. Bordewijk-prijs 2021

28/10/2021

In het programma Kunststof is bekendgemaakt dat Marieke Lucas Rijneveld met 'Mijn lieve gunsteling' de F. Bordewijk-prijs 2021 wint. Eerder won ze ook al de Tzum-prijs voor hetzelfde boek. De F. Bordewijk-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

Meteen vanaf het begin van 'Mijn lieve gunsteling' wordt de lezer meegevoerd op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje. Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De prijs wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten.

Bron: www.tzum.info/2021/10/nieuws
Karel Jong, 05-11-2021
TAALBOEKENPRIJS 2021

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs wordt uitgereikt.

Alles begint met A is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letterkunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.”

De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Er waren vijf boeken genomineerd, van onder anderen de winnaar van vorig jaar, Nicoline van der Sijs, en taaljournalist Ewoud Sanders.

Bron: www.neerlandistiek.nl

Ook op de site www.onzetaal.nl is meer informatie te vinden over deze toegekende prijs.
Karel Jong, 04-10-2021
DE WEEK VAN HET NEDERLANDS

Dat is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen ze de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht.

Voor de zevende editie zetten we de taal op stelten. Daarbij kijken we meer dan ooit over de grenzen heen. Van 2 tot 9 oktober 2021 slaan we de handen in elkaar om het Nederlands als wereldtaal te belichten.

Bron: www.weekvanhetnederlands.org

Karel Jong:

Op de site van deze club kunnen deelnemers in meer varianten hun taalkennis beproeven. Ook voor laaggeletterden is er materiaal. Zoals bekend is taal een onmisbare basis om op allerlei terreinen in de samenleving beter mee te kunnen. Van een boek genieten is prettig. Nog belangrijker is dat leesvaardigheid en kunnen schrijven van groot belang zijn om in de moderne, meer ingewikkelde samenleving qua bureaucratie zo goed mogelijk mee te draaien. Met andere woorden: aandacht specifiek voor de Nederlandse taal is geen luxe hobby, maar een terechte focus op een zeer belangrijk stuk 'gereedschap'.


Karel Jong, 27-09-2021
ANNE RUBE NIEUWE BESTUURSVOORZITTER VAN DE SCHRIJVERSCENTRALE

Anne Rube is per 1 juli 2021 de nieuwe bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale. Ze volgt Nelleke Noordervliet op, die sinds 2015 voorzitter van het bestuur was en als bestuurslid namens de auteurs betrokken blijft.

Anne Rube: “Het is een uitdaging om zo’n gewaardeerde en gelauwerde auteur als voorzitter op te volgen, maar ik voel me vereerd en ga me graag inzetten voor deze professionele organisatie waarbij vrijwel alle Nederlandse auteurs en illustratoren zijn aangesloten. Door jaarlijks zo’n 4.500 ontmoetingen tussen de schrijvers en hun lezers te regelen voor boekhandels, scholen en bibliotheken, maakt De Schrijverscentrale literatuur breed zichtbaar en stimuleert ze het lezen. Ik zie ernaar uit om samen de nieuwe plannen die er liggen vorm te gaan geven.”

Ruime ervaring bij VOB, Probiblio en uitgevers

Anne Rube is sinds 2020 interim-voorzitter van de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) en daarvoor onder meer veertien jaar directeur-bestuurder van Probiblio, de provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Zij werkte eerder als uitgever bij Wolters-Noordhoff. Later werd zij directeur-uitgever bij Thieme Meulenhoff en directeur van J.M. Meulenhoff. Anne was – in de periode dat zij verbonden was aan Probiblio – onder meer voorzitter van de commissie Letteren en bibliotheken van de Raad voor Cultuur.

Wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter

Nelleke Noordervliet, die tot het eind van het jaar als bestuurslid betrokken blijft bij De Schrijverscentrale: “Veranderende tijden dwingen organisaties tot verandering. De afgelopen jaren hebben we De Schrijverscentrale wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter gemaakt. Een servicegerichte organisatie die een verbindingsstation in het literaire netwerk is.”

Kwaliteit en vernieuwing

Directeur Anne Zeegers: “We zijn heel blij met de komst van Anne Rube, die met haar ruime ervaring in uiteenlopende functies in het boekenvak alle facetten van boeken, lezen en leesbevordering kent. Haar brede, relevante netwerk sluit naadloos aan bij onze ambitie om De Schrijverscentrale – en daarmee de 5.000 schrijvers in ons bestand – binnen en buiten de grenzen van het boekenvak op de kaart te zetten. Denk aan de verdere groei en internationalisering van onze succesvolle start up Schrijver op je Scherm. En het project om themagerichte schrijversbezoeken als aanjager van debat te promoten.
Met spijt in het hart laten we Nelleke Noordervliet als voorzitter gaan en bedanken haar voor haar sterke en betrokken voorzitterschap. In september 2015 zijn we samen als voorzitter en directeur gestart, hebben met De Schrijverscentrale de voorganger SSS in een moderne jas gestoken en ingezet op kwaliteit en vernieuwing. Gelukkig blijft Nelleke als bestuurslid nog even aan om samen met Anne en de andere bestuursleden Judith Uyterlinde, Mylo Freeman en Michael Boogaerdt mee te denken over de realisatie van onze plannen.”

Bron: website De Schrijverscentrale
Karel Jong, 12-08-2021
Meer laden...