Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (4).

dagcolumn
4,9 met 23 stemmen 317
In de herhaling op zondag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Toets

column
4,4 met 10 stemmen 123
‘Mama, jij weet veel van seks. Wat is dit? Een teelbal?’ Verstoord kijk ik op. Er wijzen pijltjes met cijfers naar de verschillende onderdelen van het lichaamsdeel. ‘Dat klopt wel ja’. Man zit tegenover me achter zijn laptop, zoon rechts. Als drie ridders uit het beroemde verhaal, zitten we om onze eettafel. Op mijn scherm lees ik een tekst over de schoonzus van Vincent van Gogh. Dankzij haar zijn zijn schilderijen bekend geworden. Het is een lang stuk, in het Engels. Ik moet alle…
mohair30 apr. 2021Lees meer…

Jij omarmde de vergelijking met Marlitt

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 12
(voor Pavlina Pajk (1854 - 1901))
Jij bent geboren op 9 april 1854 in Pavia, Italië. Jouw moeder was Pavlina Milharcic en jouw vader was de advocaat/rechter/politicus Josipu Doljak (29 mei 1820 - 17 mei 1861, Triëst). Jij had twee broers, waarvan Theodore overleefde. Jouw twee zussen waren Henrietta en Theodolino. Als kind woonde jij in Milaan en Triëst. Na het overlijden van jouw ouders woonde jij bij jouw oom Matija Doljak in Solkan, waar hij burgemeester was. Daar kwamen vaak geleerden op…

Bij de openstelling van het territorium/Ontmoeting in lijn zeven

hartenkreet
3,0 met 1 stemmen 6
Ik had in de stad, nu het territorium of "jachtterrein" weer is opengesteld en nu velen zich verdringen voor de winkels en beladen met spullen rondsjouwen alsof de armoede niet meer bestaat en alsof de materie de allergrootste zaligheid vertegenwoordigt, niettemin wat spulletjes aangeschaft voor een vriend die gaat verhuizen: een fotolijstje en twee fraai gedecoreerde drinkglazen.
Bij het station stapte ik op lijn zeven. De vrouw met het lange, zwarte haar dat zij soms verbergt onder een sjaal,…
autobiografie
5,0 met 1 stemmen 14
Een week later was het zover. De lerares Engels van de Middelbare Tuinbouwschool had haar gettoblaster op haar bureau gezet en het lied van Madness klonk door de klas.
De jeugdige Bjarne bemerkte dat hij prille gevoelens voor zijn lerares Engels begon te krijgen. Bjarne schaamde zich omdat hij ook gevoelens voor zijn hospita had. Geen gewone gevoelens maar gevoelens van verlangen en herhaling van verlangen.
Bjarne Gosse keek naar zijn broek. Er zat een scheur in. Een nieuwe broek moest hij…

Een Mooi Spelletje

verhaal
3,0 met 3 stemmen 23
‘Zeg raaf,’ zei de vos, ‘hoe kom jij nou weer aan die dikke homp kaas, hoe flik je dat toch maar weer?’
‘Nou,’ zei de raaf, veilig zittend op een boomtak, ‘nu met het mooie weer is dat niet echt moeilijk. De mensen zitten veel buiten te fonduen en ze laten dan wel eens etenswaren onbewaakt liggen en dan neem ik mijn kans waar.’
‘Knap hoor. Jij bent verdraaid slim raaf, petje af.’
‘Ach het is een kwestie van timing,’ mompelde de raaf. Ondertussen hield hij de kaas losjes…

LHBTI'ers niet in goede handen bij rk-kerk.

bewering
5,0 met 3 stemmen 18
Het baart zorgen dat de r.k.-kerk in Nederland op plek 30 staat van de 46 gescreende kerken op de Europese regenboogindex die onder meer ziet op rechten van lhbti'ers in de kerken.
Vaak loopt Nederland voorop in zake rechten van minderheden, maar bij de rk-kerk kennelijk niet.
Tijd voor bisschoppelijk beraad? Bij gebrek aan gelovigen kan dit moeilijk van onderop komen...

Laatste nieuws:

De taalomgeving thuis is voor leerlingen het allerbelangrijkst.

OUDERS LEGGEN DE TAALBASIS, DUS LOK ZE UIT HUN SCHULP

Laagopgeleide ouders praten minder met hun kinderen en gebruiken minder woorden. Het inlopen van een taalachterstand is onbegonnen werk als een leerkracht niet begrijpt dat de taalomgeving thuis het allerbelangrijkst is.

Martine van der Pluijm kreeg er soms buikpijn van, als ze de penibele situaties zag waarin ouders verzeild raakten als de juf of meester hen in de klas had uitgenodigd om samen met hun kind een ‘activiteit’ te doen. Samen iets knutselen bijvoorbeeld. “Het was een schok om te zien dat sommige ouders gewoon niet met hun kind spraken. Ze zaten stil naast elkaar.”

Van der Pluijm promoveerde in december 2020 aan de Open Universiteit op een onderzoek naar de manier waarop ouders en leerkrachten beter samenwerken om de taalontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen. Als projectleider laaggeletterdheid van de gemeente Rotterdam zag ze tien jaar geleden dat leerkrachten het moeilijk hadden om kinderen met een achterstand te helpen. “Ik bewonder die leerkrachten. Tegelijkertijd zag ik dat ze zich onvoldoende bewust waren van de taalbasis die wordt gelegd op jonge leeftijd en van de cruciale rol die ouders daarin spelen.”

Heftig

Het is, zegt Van der Pluijm, onbegonnen werk als een leerkracht op school de taalontwikkeling van kinderen stimuleert, maar niet begrijpt dat de taalomgeving thuis het allerbelangrijkst is. “Robuust wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de taalstimulering van veel ouders met een lage opleiding lager is”, zegt ze. “Ze praten minder met elkaar en gebruiken minder woorden. Als je erop gaat letten zie je het overal gebeuren. Op school, maar ook als je in de stad op straat loopt, zie je grote verschillen in de gesprekken die ouders en kinderen met elkaar voeren.” (...)

Bron: Tekst Michiel van Nieuwstadt www.aob.nl, 23 februari 2021

Karel Jong:

Later columns schrijven voor nederlands.nl of je goed kunnen redden in het soms Kafka Nederland van formulieren, bureaucratie en complexe regelgeving. Meer dan ooit, zo toont het soms falende overheidsbeleid volgens mij ook aan, is taalvaardigheid in de basis onmisbaar. Het is vaak gezegd, en iedereen knikt heftig bij stellingen, die de ontwikkeling van taal vanaf de vroegste levensjaren als belangrijk aandachtspunt beschouwen. Maar dan blijkt de praktijk toch hardnekkig. Dus berichten die de noodzaak onderstrepen van taal in de vroegste jaren blijven actueel. Het belang daarvan gaat verder dan lezen als lollig tijdverdrijf. Hoewel een boek of artikel veel plezier kan verschaffen. Nog los van allerlei wijsheden die deze bronnen bieden.


Karel Jong, 26-02-2021

A.F.Th.

Op 15 oktober 2021 wordt in Eindhoven het A.F.Th. van der Heijden Huis geopend, een centrum voor taal en literatuur. De naamgevende auteur heeft voor de stichting ‘Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijden Huis’ een novelle geschreven: Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.

Wie een van de 750 exemplaren van de novelle koopt, wordt lid van de stichting.

Bronnen: Taalpost 2271 van Genootschap Onze Taal en www.vanderheijdenhuis.nl

Karel Jong, 26-02-2021
VERKIEZINGSKRANT IN GEWONE TAAL

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal.

Heldere informatie in eenvoudige taal

Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen.
Daarom ontwikkelden we samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door?Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

Wat staat er in de krant?
Deze editie over de Tweede Kamerverkiezing gaat over:

Wat doet de Tweede Kamer?
Wie bestuurt Nederland?
Op wie ga ik stemmen?
Stemmen: hoe doe je dat?
Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Ook vertellen Taalambassadeurs waarom zij wel of niet stemmen. Yvonne Geers: “Door te stemmen kun je meepraten. Van: “Hé regering, luister even!”

Bron: www.lezenenschrijven.nl

Karel Jong:

Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Een behoorlijk getal, dat te midden van de talloze discussies in de media over Corona en politiek vaak vergeten wordt. Het betekent dat een flink deel van de bevolking zowel inhoud als tempo van het geschreven woord en de verbale discussies niet goed kan volgen. Ofwel bestaat er kans dat wij ongewild mensen als minder slim beoordelen, omdat zij technisch onvoldoende in staat zijn inhoud en nuances te begrijpen. Voor de schrijvers op deze mooie site zal dit knellende probleem niet opgaan. Hoewel het mogelijk is dat ook schrijvers hier in hun jeugd flink moeite hadden met spelling, woordherkenning en ontleden. Maar daar lezen wij tot op heden hier nog niets over. Voor de verkiezingen in maart 2021- mits deze doorgaan vanwege Corona- is de actie om een begrijpelijke verkiezingskrant te maken van groot belang. De democratie is er bij gebaat. In feite is de strijd tegen laaggeletterdheid ook een onderstreping van onze motivatie om de democratie te dienen.

Karel Jong, 13-02-2021
2021: JAAR VAN DE TAAL

Wethouder Judith Bokhove van Rotterdam heeft 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Taal. Ze wil gedurende dit jaar laaggeletterdheid permanent onder de aandacht brengen. Wat staat ons dit jaar te wachten? Aldus dit nieuws op de site van de gemeente Rotterdam.

‘Wie goed kan lezen en schrijven en de Nederlandse taal goed kan begrijpen en spreken, is beter in staat om werk te vinden, de eigen financiën op orde te hebben, de kinderen op te voeden en gezond te blijven. In Rotterdam hebben 90.000 inwoners moeite met lezen en schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. En daardoor komen ze op het gebied van werk, geld, opvoeding en gezondheid vaker in de problemen’, zo meldt de gemeente.

Commentaar Karel Jong:

Taal is de sleutel tot vele gebieden. Bij laaggeletterdheid- een onderschat probleem als we even niet opletten- gaat het onder meer over basisvaardigheden op taalgebied. Nog niet direct over het schrijven van verhalen, columns of artikelen. Dat is weer flinke stappen verder. Mogelijk dat de leveranciers van teksten op deze site zeker geen probleem als laaggeletterdheid kennen. Dan blijft de tijdloze vraag of schrijven als ambacht of hobby wel te leren is.

Even op Google zwerven levert massa’s cursussen op. De honderden schrijftips willen ons allen behoeden voor domme fouten of minder fraaie vormen van taalgebruik. Veel van dit aanbod van opleidingen is tegen betaling. Ook zijn er bij nader zoeken schrijftips te vinden voor de vele ‘amateurs’ die schrijven vooral zien als hobby ofwel tijdverdrijf. Niks mis mee, maar deze invalshoek kent minder- of helemaal niet- de innerlijke motivatie van de literatuurschrijvers en de betaalde journalistiek. Of toch wel?

Hoe dan ook, het bestrijden van laaggeletterdheid mogen wij toejuichen. Ook in de dagelijkse praktijk van het gewone leven is het opnemen van informatie, het begrijpen van de inhoud ervan, en de invloed van taal op welzijn en welvaart, niet te onderschatten belangrijk. Het zou zomaar kunnen, dat betere taalvaardigheid in bepaalde situaties tot minder misverstanden, onbegrip of redeloze boosheid leidt.
Karel Jong, 29-01-2021
Meer laden...