Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bretons Broertje

Op het franse platteland aan de kust van Bretagne waar de natuur nog ruig is en de kust steil en de wolken grijs wonen op een klein boerderijtje broer en zus Maigret. De man is invalide, hij kwam onder een traction avant auto die hij aan de bladveren aan het opknappen was om in te trouwen maar ze verliet hem en zijn zus past sindsdien op hem en zij is alleen gebleven. Het leven gaat zijn gangetje. In het voorjaar leven zij op en doen vrolijk en staan vroeg op. In de zomer komen er toeristen om mee te praten in het cafe aan de haven. In de herfst beuken de stormen op de luiken en is het knus om te slapen. In de winter vieren zij kerst met lekker eten en vuurwerk en dan is het over met de pret en houden zij hun winterslaap en eten soep uit blik en doen de open haard aan. Zo gaat het al vele jaren en het is als Bretagne zelf, rustig en krachtig en altijd maar weer het uitje om twee uur smiddags om naar de zee te kijken die eindeloos mooi lijkt met de luchten en meeuwen daarboven. Veel bezoek en tv kijken doen ze niet, wel spelletjes en leuke gesprekken.

Op een dag lijkt het de zus leuk om eens met een andere man van gedachten te wisselen en zij plaatst een advertentie. Tot haar verwondering krijgt ze een hele leuke brief terug. In de zevende hemel is ze en schrijft terug maar denkt aan haar broer en vertelt het hem maar niet. Die is zelf al schrijver maar niemand die hem uitgeeft, de kasten puilen uit van de papieren. Na een tijdje wil ze de briefschrijver graag ontmoeten en besluit in het cafe af te spreken. Haar broer heeft iets in de gaten en lacht haar hartelijk toe, hij heeft een taxi besteld.

In het cafe wacht ze een half uur en dan komt haar broer binnen met de rolstoel en een vreemde verpleegster. Ik ben de man van de brieven om je te verrassen zegt hij lachend. O nee! Denkt ze en neemt een fles armagnac en omarmt hem stevig.
Ik heb altijd verzorgt willen worden, zegt hij monter en ik altijd iemand om voor te zorgen zegt ze nog net nuchter. We zijn tot elkaar veroordeelt besluiten ze samen. En nemen de lege fles met de taxi mee naar huis.
Jaren later zit de broer op de zorgboerderij en is de zus getrouwd maar de brieven hebben ze goed bewaard. Het was een opleving in hun kleine wereldje en dit is het enige verhaaltje van de broer dat verfilmd werd.

Schrijver: foppe oostenbrug, 27 juli 2011


Geplaatst in de categorie: vriendschap

3.2 met 5 stemmen 206Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
28 juli 2011
Email:
hmessielive.nl
Mateloze trouw van broer en zus. Een leuke mop van broer om op die advertentie te reageren, zonder dat zus dit door had.
Ze komen later allebei gelukkig goed terecht. Maar ze waren ook tevreden geweest als hun leven samen altijd zo doorgegaan was. Een verhaal met weinig gebeuren maar met veel moraal en wijsheid.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)