Geluk bestaat
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
12 Deze week hoorde ik een verhaal van een stel dat een huis had gekocht. Ze zaten nog midden in de inrichting toen het noodlot toesloeg.
Deze week werd de vloer gelegd. De gordijnen kwamen een dag erna. Er was een bank besteld, dat soort dingen was allemaal geregeld en de dag van de verhuizing kwam elke dag dichterbij. Nog even en ze konden het huis in, maar toen sloeg haar auto over de kop en daarna was ze dood met een klein artikeltje in een lokale krant.
Hoe het ongeluk gebeurde weet ik niet.…
Oorlog en bevrijding
column
4.5 met 4 stemmen
241 De strijd op en om de Grebbeberg in de meidagen van 1940 was heftig en er werd heldhaftig gevochten, terwijl het materiaal toch wel verouderd was. Mijn vader zie ik nog te paard op een foto tijdens de daaraan voorafgaande mobilisatie. Deze paarden trokken deels ook oudere kanonnen naar de plek van schieten. In de verslagen soms verhalen over onbegrepen berichten over en weer en niet altijd nauwkeurige taxaties in de te volgen strategie. Maar als actief bij de artillerie was hij verder weg…
Een heilige mystica en niet van deze wereld
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
22 (voor Dora Greenwell (1821 - 1882))
Jij bent geboren als Dorothy Greenwell op 6 december 1821 op het familielandgoed Greenwell Ford in Lanchester, County Durham. Jouw vader was William Thomas Greenwell (1777 - 1856) en jouw moeder was Dorothy Smales (1789 - 1871). Jouw vader was een gewaardeerde en geliefde magistraat en een plaatsvervangend luitenant. Jouw roepnaam was Dora. Jouw oudste broer William is geboren op 23 maart 1820. Hij was archeoloog en priester van de Church of England. Op…
's-Hertogenbosch' of 'Oeteldonk', what's in a name?
hartenkreet
3.5 met 2 stemmen
37 De trotse naam van onze provinciehoofdstad 's Hertogenbosch' bevindt zich in levensgrote, meer dan kapitale letters die wellicht - maar dat weet ik niet zeker - zelfs oplichten tijdens de nachtelijke dan wel avondlijke duistere uren boven haar station.
Maar men kan zich afvragen: "What's in a name?"
Als de vermaledijde, jaarlijkse gekte van het Carnaval losbarst, noemt men de mij dierbare stad ook "Oeteldonk", maar ik kan me nauwelijks voorstellen hoe de platvloerse, onbenullige en oubollige…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen
165 Zonneschijn hield de oude stad een paar dagen in het licht van een zomerse betovering. Bjarne was gestopt met het schrijven van gedichten uit onvrede met de situatie op de internetsite “Het Blijvertje”. Er werden flauwe gedichten geschreven over minderheden, die verder niet op de website waren vertegenwoordigd. En er waren mensen die gedichten schreven om de indruk te wekken dat ze geld nodig hadden. Het was gebedel om geld voor zieke kinderen, maar daar was een schrijverssite niet voor…
Het mysterie van de gevallen doos
verhaal
4.0 met 25 stemmen
103 Het was een zomerse zondagochtend in mei, de vijfde maand van het jaar. Voor het eerst dit jaar kon de vrouw zonder jas haar wandeling maken met haar wolfje. Het werd een lange wandeling langs water en bomen die vriendelijk wuifden door een zachte wind die trouw met de vrouw en het dier meeliep. Langzaam was de afgelopen maanden de mist opgetrokken, aan de hemel buiten en in het hoofd van de vrouw binnen. Januari was een dikke donkergrijze deken geweest. Februari werd lichter grijs maar de…
Joseph Nye (1937 - 2025)
bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
30 De deze week overleden Amerikaanse wetenschapper Joseph Nye heeft in zijn werken haarfijn uitgelegd dat 'soft power' op langere termijn meer succes boekt dan 'hard power', zoals aangewend door figuren als Trump en Netanyahu.
Laten we onze hoop vestigen op de invloed van zijn geschriften: helaas op langere termijn want het geweld van Trump (vandaag zijn transgenders uit het leger gezet in de VS) en Netanyahu (ook vandaag weer dodelijke bombardementen en uithongering van Gaza) kent voorlopig geen…
Laatste nieuws:
De 31ste editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray gaat van start!
U kunt deelnemen door een gedicht en/of een verhaal uiterlijk 31 december 2023, om 00.00 uur in te sturen.
Het thema voor deze editie luidt: ‘barricade’ en is verplicht voor alle inzendingen. De spelregels zijn te lezen in “Reglement Raadselige Roos 2023” op de website: www.literaircafevenray.nl onder de webpagina ‘Raadselige Roos’.
De spelregels in het kort:
uw gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 en maximaal uit 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen moeten per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Het inschrijfgeld dient te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van Roos 2023, uw naam en woonplaats.
De werken van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Publieksprijs verschijnen in de bundel Raadselige Roos 2023 met passende beeldende werken. Naast de bundel Raadselige Roos 2023 ontvangen de drie 1ste prijswinnaars een trofee, het juryrapport en een boekenbon.
De feestelijke prijsuitreiking zal plaats vinden op zondag 21 april 2024 in Zaal 7 van hotel Asteria in Venray.
Namens de organisatie Raadselige Roos, Wil Hoeijmakers, Marlies Schell, Jan Thijssen en Ton van Gestel
Raadselige Roos, 23-10-2023
Stichting Lezen & Schrijven:
NIEUWE VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT: JACCO VONHOF
“Leren basisvaardigheden gezamenlijk belang werkgevers en werknemers"
06 oktober 2023
Met trots stellen we onze nieuwe voorzitter van de raad van toezicht Jacco Vonhof voor. Hij volgt Mariëtte Hamer op, die sinds 2018 voorzitter was. Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland en hij heeft een schoonmaakbedrijf. We willen dat de overheid zich meer eigenaar maakt van de aanpak van laaggeletterdheid en structureel meer geld investeert. Ook het bedrijfsleven kan daarin meer doen. Investeren in de basisvaardigheden van werknemers loont namelijk voor werknemers én werkgevers zelf. De schoonmaaksector is al jaren actief in het bevorderen van taal op de werkvloer.
Pleitbezorger
Hamer nam gisteren afscheid met een klein symposium. Zij was sinds 2018 voorzitter van de raad van toezicht. Hamer agendeerde in die functie het thema laaggeletterdheid in het bedrijfsleven en bij de overheid. Zij was een groot pleitbezorger van goed educatief cursusaanbod voor mensen die op latere leeftijd alsnog beter willen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad kwam in 2019 het advies ‘Samen werken aan taal: een advies over laaggeletterdheid’ tot stand. Zij nodigde ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen uit om hun verhaal te doen.
Taal op de werkvloer
We bedenken altijd nieuwe manieren om méér laaggeletterden te bereiken. Zo’n 1.800.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven behoren tot de beroepsbevolking. Maar 800.000 mensen daarvan hebben een betaalde baan. Op de krappe arbeidsmarkt is nu iedereen nodig. Er is een grote groep mensen met ongekend en onbenut talent. Zij staan nu langs de kant vanwege beperkte basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). UWV’s en werkgevers kunnen een grotere rol pakken om hen te bereiken en aan te zetten om te gaan leren. Er zijn veel financiële en niet-financiële voordelen voor werknemers én werkgevers.
Jacco Vonhof:
“We zien dat grote en kleine werkgevers steeds meer bereid zijn om te investeren in de basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) van hun werknemers. In een wereld die steeds verder digitaliseert is dat nog belangrijker. Het is een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers. Werknemers worden zelfredzamer, zelfverzekerder en kunnen zich zo verder ontwikkelen. Wel moeten we met name kleinere bedrijven beter ondersteunen als zij hun medewerkers hiermee willen helpen. Het moet voor werkgevers ook makkelijker worden om hun weg te vinden in de regelingen en scholingsmogelijkheden die hiervoor bestaan.”
(foto: Sam Rentmeester)
Geke van Velzen, directeur-bestuurder:
“Laaggeletterdheid krijgt steeds meer aandacht van bedrijfsleven, media, politiek en onderwijs. Maar het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven, groeit. Kortom: er is méér nodig om laaggeletterdheid te verminderen en te voorkomen. Het onderwerp mist urgentie, eigenaarschap en structurele financiering. Het bedrijfsleven kan en wil meer doen. Maar dan moet de Rijksoverheid obstakels, zoals een wirwar van regelingen en tijdelijke financieringen, wegnemen.”
Mariëtte Hamer, vertrekkend voorzitter raad van toezicht :
“De aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen is en blijft een zaak van de lange adem. Ook na mijn betrokkenheid bij Stichting Lezen en Schrijven blijf ik dit thema altijd volgen. We moeten verder bouwen aan een grotere regierol door de Rijksoverheid. Gemeenten hebben al veel op hun bord. De overheid moet dan ook meer sturen op de kwaliteit en de toegankelijkheid van het stelsel met gratis, publieke voorzieningen voor wie dat nodig heeft. De Sociaal-Economische Raad adviseerde in 2019 al: verdubbeling van het budget voor de aanpak van laaggeletterdheid is nodig.”
Bron: Stichting Lezen & Schrijven, fotografie Sam Rentmeester.Karel Jong, 10-10-2023
OPNIEUW LITERAIRE PRIJS VOOR ANJET DAANJE
Schrijver Anjet Daanje heeft de Constantijn Huygens-prijs gekregen voor haar literaire werk. De jury spreekt van een eigenzinnig oeuvre met een overweldigende kracht.
Daanje debuteerde in 1993 en schreef in de jaren erna romans, verhalenbundels en scenario's, maar haar boeken bleven lang onopgemerkt door het grote publiek. In 2020 kwam daar verandering in met De herinnerde soldaat.
Dat succes werd nog eens vergroot met de historische roman Het lied van ooievaar en dromedaris, die vorig jaar verscheen. Van het werk zijn tienduizenden exemplaren verkocht en het kreeg als eerste boek beide grote literaire prijzen, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.
De jury van de Constantijn Huygens-prijs zegt dat de 58-jarige Daanje de afgelopen dertig jaar heeft gebouwd "aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent".
12.000 euro
De Constantijn Huygens-prijs is een jaarlijkse oeuvreprijs die sinds 1947 namens de gemeente Den Haag wordt toegekend door de Jan Campert-stichting. Er is 12.000 euro aan verbonden.
Onder de eerdere winnaars zijn Lucebert, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt. Vorig jaar ging de prijs naar Marion Bloem. Anjet Daanje krijgt de prijs uitgereikt op 21 januari 2024.
Bron: www.nos.nl
Karel Jong, 28-06-2023
LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER 2023 NAAR AUTEUR JAN BROKKEN
Jan Brokken ontvangt dit jaar de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer. De 73-jarige auteur krijgt de prijs vanwege "zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.
Brokkens oeuvre bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans en autobiografisch werk, zoals Mijn kleine waanzin, De tuinen van Buitenzorg en In het huis van de dichter. In 2020 publiceerde hij De Rechtvaardigen, over consul Jan Zwartendijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde. Brokkens werk is in twintig talen vertaald.
Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de Academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. "Wat ik heel mooi vind, is dat hij bij de moeilijke en minder toegankelijke onderwerpen het persoonlijke, beschouwende en literaire bij elkaar weet te brengen. Daardoor hangen veel mensen aan zijn lippen."
Brokken reageerde verheugd op de toekenning van de Gouden Ganzenveer. "Het is een prijs waarbij de taal centraal staat. In beschouwingen over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen, de al dan niet verborgen geschiedenis die ik blootleg of de mens die ik beschrijf, maar eigenlijk nooit waar het ook om draait: de taal", zei Brokken in De Taalstaat.
Taal onder de aandacht
De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 18 september krijgt Brokken de prijs uitgereikt in Amsterdam.
Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Nelleke Noordervliet. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.
Bron: NOS NieuwsKarel Jong, 15-05-2023
Bezig met laden
Meer laden...