Inloggen

Hair

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 20
Op het gevaar af dat ik weer eens bestraffend word toegesproken dat dit toch echt Nederlands.nl is, waag ik het weer eens om een Engelse titel te kiezen. Als je begint met Haar denkt iedereen, wie? En niet, haar.
Maar waarom schrijf ik nu over zoiets triviaals als haar? Omdat ik het altijd triviaal heb gevonden. Vroeger had ik lang sluik haar. Het stond me niet, denk ik, maar dat doen jongeren soms, er lekker lelijk uitzien om er zeker van te zijn dat ze niet bij de norm horen. Maar voor mij…

VREDE IN ROERIGE TIJDEN 1922-2022

column
4.9 met 9 stemmen 152
Helaas!- de vredesengel buigt het hoofd,
En bergt het lijf, en vliegt naar hoger toppen!
(H.C. Muller)
Door Leendert C. van den Berg…

Na een halve eeuw in een Siciliaans kasteel overleden

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 7
(voor William Sharp (1855 - 1905))
Jij bent geboren op 12 september 1855 in Paisley, Schotland, waar de 12-de eeuwse Paisley Abbey staat. In 1316 viel de zwangere prinses Marjorie Bruce nabij deze abdij van haar paard. Zij was de dochter van koning Robert de Bruce en Isabella van Mar, die op 12 december 1296 in het kraambed overleed en 18 of 19 jaar werd. Op 2 maart 1316 werd Marjorie's zoon geboren, een vroeggeboorte door de val. Hij werd de latere koning Robert II. Marjorie werd door Edward I…

Een remedie tegen de liefde?

hartenkreet
2.5 met 2 stemmen 7
Een lange gang mondt in het Twee Steden Ziekenhuis uit in een wachtkamer die uitzicht biedt op merkwaardige architectonische constructies en op een hoge, witte schoorsteen die eveneens kennelijk merkwaardige doelen dient. In genoemd lokaal ontmoet ik twee gedrochtelijke personen die zich hier met onbekende doelstelling bevinden: een gezette mevrouw met uitpuilende buik in wit T-shirt met capuchon en met grijs, golvend haar en een meneer wiens gedrochtelijke uiterlijk werkelijk een remedie tegen…
I.Broeckx9 december 2022Lees meer…
autobiografie
4.0 met 4 stemmen 98
Peter Halm kwam onverwacht op bezoek bij Bjarne om er frambozenthee te drinken in de door de zon verlichte kamer. Peter Halm vertelde dat er in de buurt van het herenhuis van Emma in Utrecht een modieuze cocktailbar was geopend. Emma had hem verteld dat ze inmiddels de “Alabama slammer”, de “Cosmopolitan”, de “Black russian”, de “Black velvet”, de “Fallen angel”, de “Green dragon”, de “Lolita” en de “Hurricane” had weten de waarderen met haar eeuwige dorst.
De…
Bjarne Gosse28 november 2022Lees meer…

KERSTBOOM

verhaal
4.0 met 3 stemmen 20
Mijn vrouw heeft mij vorige jaar een klein engeltje geschonken, echt heel leuk. Het wezentje heeft keurig de handjes gevouwen en heeft een aureooltje boven haar hoofd.
Ik zou het zelf niet gekocht hebben, maar ja ik denk dat het meer een symbolische betekenis heeft. Of zij aanbidt mij en ze wil aangeven dat ik haar engel ben, of ze vindt dat zij mijn beschermengel is en voor mij bidt. Het laatste is het meest waarschijnlijke.
Natuurlijk vraag ik het haar niet om teleurstelling over de uitleg…
catrinus8 december 2022Lees meer…

Werkwijze Louis van Gaal op de weegschaal

bewering
5.0 met 2 stemmen 8
Voor de evaluatie van en het eindoordeel over de werkwijze van Louis van Gaal voor en tijdens het WK voetbal 2022 zal de uitslag van de wedstrijd Argentinië - Nederland van beslissend belang zijn.
Haalt Oranje de halve finale, dan is zijn missie minstens voor de helft geslaagd te noemen.
Victor S.8 december 2022Lees meer…

Laatste nieuws:

De 30ste editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray is van start gegaan.
Iedereen, die poëzie en/of proza schrijft, is van harte uitgenodigd om hieraan deel te men.
Deelnemen kan door een gedicht en/of een prozaverhaal in te sturen vóór zondag 1 januari 2023.
Het THEMA voor de Raadselige Roos voor 2022 is ‘SCHADUWEN’ en is het verplichte thema voor alle inzendingen.

De schrijfwedstrijd is bedoeld voor iedereen, die de ambitie heeft om een literair verhaal of gedicht te schrijven en deelnemen biedt de deelnemer een podium om zijn schrijftalent te toetsen.
Het “Reglement Raadselige Roos 2022” kunt u vinden op www.literaircafevenray.nl onder ‘Raadselige Roos’.

De spelregels in het kort:
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan.
Een verhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl.
Het inschrijfgeld € 20,00 (voor deelnemers, die op 1 januari 2023 jonger zijn dan 25 jaar € 10,00) dient te worden overgemaakt naar bankrekening NL 46 RABO 0132 594 250 van Literair Café Venray onder vermelding van ‘Roos 2022’ en uw ‘naam en woonplaats’.

Evenals in de voorgaande jaren worden de gedichten en verhalen van de alle winnaars van de Proza-, Poëzie- en Publieksprijs in de bundel de Raadselige Roos 2022 - 2023 gepubliceerd en dit samen met een beeldend werk. Naast de bundel ontvangen de eerste prijswinnaars een trofee, een juryrapport en boekenbon. De 2e en 3e prijswinnaars een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk alle winnaars de traditionele bos Roojse rozen.

Een feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden op zondag 23 april 2023 in ‘Zaal 7’ van Hotel Asteria in Venray. Daarvoor krijgt u nog te zijner tijd een aparte uitnodiging.
Literair Café Venray en de Raadselige Roos, 25-09-2022
OUDSTE LITERAIRE PRIJS VOOR DICHTER ELLEN DECKWITZ

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz heeft de Tollensprijs 2022 gewonnen. Dat is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Ze krijgt de prijs voor haar oeuvre, "dat zich onderscheidt door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid. Haar werk is geestig, ontroerend en confronterend tegelijk", aldus Stichting Het Tollensfonds.

Deckwitz publiceerde prijswinnende poëziebundels, waaronder haar debuut De steen vrees mij uit 2012 en Hogere natuurkunde uit 2019. Verder schrijft ze columns voor NRC Handelsblad, is ze regelmatig te horen bij het radioprogramma De Nieuws BV en schoof ze onder meer aan bij De Wereld Draait Door, Het Klokhuis en op Lowlands.

De Tollensprijs wordt sinds 1902 uitgereikt en is de oudste literaire prijs van Nederland, die is bedoeld om een vooraanstaand letterkundige te eren. De prijs wordt een keer in de vijf jaar toegekend aan een schrijver die volgens de jury in de vijf voorafgaande jaren een opvallende literaire prestatie leverde. In verband met corona wordt de vijfjarige prijs nu voor het eerst in zeven jaar uitgereikt.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder andere Louis Couperus (1923), Bertus Aafjes (1953), drs P. (2000), Jules Deelder (2005) en Paulien Cornelisse (2010). De vorige keer, in 2015, ging de Tollensprijs naar Hans Dorrestijn.

Bron: www.nos.nl


Commentaar Karel Jong:

Naast de dichtkunst toont Ellen Deckwitz in haar radiocolumns voor de Nieuws BV een scherp gevoel voor onrecht, dubbele agenda's en het smurfensnot in de communicatie van veel politici. Op zachte en beheerste toon en met doeltreffende taal fileert zij de vele complexe en vaak mislukte maatschappelijke dossiers van de laatste jaren. Daarbij is zij zeer actueel en in zekere zin hanteert zij vaak daarbij een vorm van moralisme. Dat kan geen kwaad in deze nogal kommervolle en warrige tijden. Zowel de verhoren in het kader van parlementaire onderzoeken naar de vele haken en ogen van de effecten van de Groningse gaswinning, als in de publieke optredens van politici binnen en buiten de Tweede Kamer, legt zij regelmatig de vinger op akelige, zere en onwaarachtige plekken.

Om leugens en gedraai scherp te benoemen, daar heeft Deckwitz geen enkele moeite mee. Haar columns lossen wellicht niks op, maar voor de lezer of luisteraar welke zich kapot ergert aan Haags gedoe en gelieg en de mentaliteit van pappen en nathouden, is zij een wekelijkse zegen op de radio. Misschien is dat een van de taken van de columnist: oplossen lukt nooit, maar wel een zekere troost bieden en het protestvuurtje brandend houden. Voor deze taken is zij voor mij een hele goede columnist. Een onschuldige en minimale 'handicap' is misschien haar zachte en beheerste uitstraling, die niet correspondeert met het venijn in haar gesproken columns.


Karel Jong, 05-09-2022
MARIKEN HEITMAN WINT MET ROMAN WORMMAAN LIBRIS LITERATUURPRIJS

Schrijfster Mariken Heitman heeft met haar boek Wormmaan de Libris Literatuurprijs 2022 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb recent bekend in Nieuwsuur.

De jury roemt Heitman vanwege haar "groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling."

Het boek Wormmaan gaat over hoofdpersoon Elke. Er staan twee thema's centraal die Heitman met elkaar weet te verbinden. Het gaat over de start en de ontwikkeling van de landbouw, daarnaast gaat het boek over identiteit, in het bijzonder genderidentiteit. De hoofdpersoon houdt zich bezig met veredelen van gewassen. Ze vergelijkt dit proces met de socialisatie van mensen. In het boek wil ze een eeuwenoude erwt in ere herstellen om zo de 'veredeling' ongedaan te maken. Ze wil af van de 'ideale erwt' die aan de regels van de samenleving moet voldoen.

Uitreiking Libris

De Libris Literatuurprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. Een jury kiest de winnaar. De jury bestaat dit jaar naast voorzitter Aboutaleb uit Katja de Bruin, chef boekenredactie VPRO Gids, Femke Essink, neerlandicus en literair criticus voor De Groene Amsterdammer, Alicja Gescinska, filosofe, schrijfster en Theo Hakkert, literair journalist/recensent, voor o.a. Tubantia. Eerdere winnaars zijn onder andere Harry Mulisch, Arthur Japin, Arnon Grunberg en Connie Palmen.

Wormmaan is pas de tweede roman van Heitman, die van huis uit bioloog is. De kennis van Heitman is via hoofdpersoon Elke, die zaden verrijkt, ook terug te lezen in het boek. De lezer leert onder andere over zaden, gewassen en grond. Een makkelijk weg te lezen boek is het niet, zegt ook de jury: "Als lezer word je niet behaagd maar uitgedaagd om de hersenen te laten kraken: de roman is filosofisch, zonder nodeloos zwaarwichtig te zijn".

Bron: www.nos.nl

Karel Jong, 10-05-2022
LEESCOALITIE STEUNT PLEIDOOI ONDERWIJSINSPECTIE: ROER MOET RADICAAL OM

Recent presenteerde de Inspectie van het Onderwijs het rapport ‘Staat van het Onderwijs 2022’. Daarin pleit de inspectie ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn.

De inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt.

Basisvaardigheden

Het rapport van de inspectie stelt dat het fundament van het Nederlandse onderwijs flink onder druk staat. Het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is op dit moment zorgwekkend laag. In het rapport staat: ‘het verwerven van de nodige basisvaardigheden is niet voor iedere leerling of student vanzelfsprekend, er zijn te veel leerlingen die op een te laag niveau blijven steken en niet alle leerlingen krijgen de kansen die passen bij hun mogelijkheden'. Dit komt door de gevolgen van de coronacrisis, het gebrek aan focus op scholen, het afnemende werkplezier onder docenten en leerlingen en ten slotte het oplopende leraren- en schoolleiderstekort. Als jongeren met een achterstand in basisvaardigheden van school komen, lopen zij het risico om de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Vervolgstap

De Leescoalitie kijkt uit naar het masterplan basisvaardigheden dat onderwijsminister Wiersma voor de zomer presenteert. Voorwaarde voor succes is een structurele aanpak. De focus op de doorlopende leerlijn zowel binnen als buiten het klaslokaal speelt daarbij een belangrijke rol. Ook is er dan landelijk en lokaal samenwerking nodig. Terecht wijst de inspectie naar het succes in Ierland en Zweden. Daar leidt intensieve samenwerking tussen alle partijen tot flinke verbetering van basisvaardigheden. De leden van de Leescoalitie staan dan ook klaar om deze uitdagingen samen met het onderwijsveld en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op te pakken. De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen KB Nationale Bibliotheek, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen (voorzitter), Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Gerlien van Dalen, voorzitter Leescoalitie:

“De Inspectie van het Onderwijs benadrukt opnieuw het belang van het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen. Het is dan ook hoog tijd om werk te maken van structureel beleid zodat iedereen in Nederland kan meedoen - in het klaslokaal, op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Daarom is focus op basisvaardigheden in het onderwijs belangrijk. En volwassenen moeten op latere leeftijd via om- en bijscholing een leven lang hun basisvaardigheden kunnen verbeteren. Als Leescoalitie hebben we de slagkracht, kennis en bereidheid om samen met het onderwijs deze uitdaging de komende twee jaar aan te pakken.”

Bron: www.leescoalitie.nl


Wie zitten er in de Leescoalitie?

De Leescoalitie bestaat uit Stichting Lezen (voorzitter), de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de bibliotheken (de Koninklijke Bibliotheek en Vereniging van Openbare Bibliotheken), het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie.Karel Jong, 22-04-2022
Meer laden...