Tamelijk dom
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
26 De nieuwe Duitse regering begint met het sluiten van grenzen. Zo’n 1500 Afghanen die in Pakistan vast zitten, mogen Duitsland niet meer in. Een harde lijn. Er zijn te veel buitenlanders in het land. Het draagvlak zou er niet meer zijn.
Dit is dus de regering van CDU/CSU en SPD. Dit is niet de regering van AfD. Blijkbaar willen de twee partijen voorkomen dat de AfD nog een alternatief is. Maar dat gaat niet lukken. Er zullen ook de komende jaren incidenten met buitenlanders zijn en ook de…
Gillende blufpoker en massaal protest
column
4.1 met 33 stemmen
284 Een weekeinde met bizarre uitersten doordat wij als kijker van het Eurovisie Songfestival door vele opgefokte acts en veel gekrijs heen een jonge countertenor de zangwedstrijd zagen winnen met akelig hoog gezang. Een half etmaal later zagen wij Buitenhof TV burgemeester Femke Halsema in goed gekozen bewoordingen haar toelichting geven op haar eerdere uitspraak namens de stad Amsterdam over de situatie in het Midden-Oosten. En naast uitzinnige vreugde vanwege PSV tegen Sparta was daar de…
Nickel Creek - Where Is Love Now
beschouwing
4.5 met 2 stemmen
35 De bluegrassband Nickel Creek is opgericht in 1989 in Carlsbad, Zuid-Californië. Deze band bestaat uit Chris Thile, Sara Watkins en Sean Watkins. Chris bespeelt de mandoline, Sara de viool en Sean de gitaar. Chris en Sean kregen mandolinelessen van de muziekleraar John Moore. Zo hebben de families elkaar ontmoet. Als kind luisterden zij in 'That Pizza Place' in Carlsbad naar John Moore's band Bluegrass Etc. en in 1989 deden zij hun eerste optreden in 'That Pizza Place', met Scott Thile, de…
Le temps de fabriquer des souvenirs
hartenkreet
4.0 met 2 stemmen
15 In een kleine, met een fraaie haag omheinde tuin in Gemert (men zou deze ook een "hortus conclusus" kunnen noemen) werden wij onlangs verwelkomd. Ons personenbusje had de "Vlindertuin" bereikt.
Een deskundige gids gaf ons uitleg betreffende een kwetsbare, weerloze en hulpeloze zwarte nachtvlinder die trilde en beefde met zijn vleugels in zijn handen.
En in de bescheiden, allerminst grootschalige tuin die we aldaar eveneens bezochten, fladderden talloze kleurrijke vlinders rond die hier hun…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen
168 Een donkere man met de capuchon van een hoodie over zijn hoofd liep door de vroege ochtendstraten van Amsterdam op zoek naar een openbare boekenkast. Het was een goedkope manier om aan nieuw leesvoer te komen. Oude schoolboeken met educatieve afbeeldingen hadden de voorkeur voor Bjarne. Die hoefde hij niet veel meer te lezen zodat hij zich op de afbeeldingen kon concentreren. Het was een korte ontsnapping uit het heden, een romantische vlucht naar het verleden.
“Zorg dat je wat meer eelt op…
Ben 9. Dat was schrikken...
verhaal
3.5 met 2 stemmen
26 Het fascinerende onderwerp van Bens gesjouw met hoofden respectievelijk een kernbom moet voorlopig in de ijskast. Het navolgende onderwerp is net zo schrikaanjagend als een thuis bewaarde kernbom.
In aflevering Ben 8 verloor ik me in een romantische ode aan de liefde. U kent de stelling: alles is al geschreven. Shakespeares Romeo en Juliet konden wel inpakken na het liefdesverhaal over Jaap en Emma. Ook over baby's is alles al geschreven. Niettemin acht ik mij zelf uiterst deskundig op dat…
Laat TYR onderzoeken!
bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
6 Een onderzoek naar TYR zou gewenst zijn: wat is de doelstelling van TYR en wat zijn de gebruiken van TYR en wat zijn de controlemechanismen binnen TYR?
Laatste nieuws:
LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER 2023 NAAR AUTEUR JAN BROKKEN
Jan Brokken ontvangt dit jaar de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer. De 73-jarige auteur krijgt de prijs vanwege "zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.
Brokkens oeuvre bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans en autobiografisch werk, zoals Mijn kleine waanzin, De tuinen van Buitenzorg en In het huis van de dichter. In 2020 publiceerde hij De Rechtvaardigen, over consul Jan Zwartendijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde. Brokkens werk is in twintig talen vertaald.
Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de Academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. "Wat ik heel mooi vind, is dat hij bij de moeilijke en minder toegankelijke onderwerpen het persoonlijke, beschouwende en literaire bij elkaar weet te brengen. Daardoor hangen veel mensen aan zijn lippen."
Brokken reageerde verheugd op de toekenning van de Gouden Ganzenveer. "Het is een prijs waarbij de taal centraal staat. In beschouwingen over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen, de al dan niet verborgen geschiedenis die ik blootleg of de mens die ik beschrijf, maar eigenlijk nooit waar het ook om draait: de taal", zei Brokken in De Taalstaat.
Taal onder de aandacht
De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 18 september krijgt Brokken de prijs uitgereikt in Amsterdam.
Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Nelleke Noordervliet. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.
Bron: NOS NieuwsKarel Jong, 15-05-2023
Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs
Kort nadat Anjet Daanje in 2022 de Literatuurprijs ontving heeft voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is haar boek opnieuw bekroond. In het tv-programma Nieuwsuur werd bekendgemaakt dat zij de winnares van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2023 is.
De jury, onder voorzitterschap van historica Beatrice de Graaf, kwam loftuitingen tekort om het belang van Daanjes prestatie te beschrijven.
„Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn”. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genre-overschrijdend is. “Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ’als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is”.
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Libris Literatuur Prijs ontving Daanje een cheque. Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu reikte haar een door Irma Boom ontworpen bronzen penning uit.
De schrijfster uit Groningen, die bij voorkeur op de achtergrond blijft, was voor deze gelegenheid wel naar het voorafgaande diner in Felix Meritis gekomen.
De Groningse Anjet Daanje (1965) - pseudoniem voor Anjet de Boer – studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie koos ze voor een (uitermate succesvolle) loopbaan als schrijfster.
Redactie, 09-05-2023
LAKS TAALGIDS
Een taalgids!? Waarom?
Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.
De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.
Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.
Bron: www.laks.nl
Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)Karel Jong, 12-04-2023
INFORMATIE OVER ENERGIE IN EENVOUDIGE TAAL
'Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Veel mensen moeten nu meer betalen. Veel mensen krijgen daardoor problemen met hun geld. De overheid heeft regelingen gemaakt om te helpen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die regelingen kent. En dat iedereen weet wat je zelf kunt doen om energie te besparen. Daarom vind je bij ons informatie over energie in eenvoudige taal.'
Aldus de Stichting Lezen en Schrijven, welke in februari 2023 een lesbrief heeft gepubliceerd voor docenten en coaches om mensen die meer moeite hebben met lezen en schrijven, wel eens aangeduid met de categorie 'laaggeletterden', te helpen met de vele en soms ingewikkelde informatie over de stijgende en ook wel wisselende energiekosten. In de praktijk blijkt dat deze groep de soms moeilijk te volgen informatie over de huidige energiemarkt slecht of helemaal niet voldoende begrijpt.
Karel Jong: Naast de dichtkunst en literair proza is de kunst van begrijpelijk schrijven een niet te onderschatten vaardigheid. In veel gebruiksaanwijzingen en teksten over wetten en maatregelen is het taalgebruik regelmatig te ingewikkeld of leidt de toelichting af van de kern van de zaak. Overigens: ook voor columnschrijvers en schrijvers op schrijfsites kan het geen kwaad om de vaardigheid om zo helder mogelijk te schrijven te blijven oefenen. Al is een gebruiksaanwijzing of een toelichting op een maatregel wellicht wel van een andere orde dan een column over politiek, gesignaleerd onrecht of opwinding over een nieuwe roman.
Op de site van de stichting is meer informatie te vinden en kan de lesbrief worden gedownload.
Bron: www.lezenenschrijven.nl
Karel Jong, 01-03-2023
Bezig met laden
Meer laden...