Inloggen

biografie: Harry van der Meulen


Inzendingen van deze schrijver

25 resultaten.

IJsland in de as

beschouwing
3,4 met 5 stemmen 757
Vulkanen. Je hoort er eigenlijk niet veel over. Bergen die duizenden jaren in rust aan de horizon te zien zijn. We kennen de verhalen wel van vroeger: de Vesuvius en zo. In onze moderne tijd verwacht je geen rookpluimen en lavastromen. We kennen het alleen van Hollywood. Dantes Peak onlangs nog gezien? Toch hebben we allemaal het nieuws gezien met de beelden van IJsland. Hier ging toch echt een rookpluim 11 kilometer de atmosfeer in. De gevolgen hiervan waren alleen wel wat rampzaliger dan zeg 100 jaar geleden. Als thans er geen vliegtuigen waren dan hadden we hier in Nederland er praktisch niets van gemerkt. De zon blijft gewoon schijnen en stof op de auto’s heb ik ook niet gezien. Maar ja, die vliegtuigen hè? Als er as in de motoren zou komen, kunnen de motoren uitvallen met alle gevolgen van dien. Beschadigd zijn ze dan in ieder geval wel. In totaal zijn er rond de 70.000 vluchten geannuleerd en heeft dit geintje 1.300.0000.000 euro gekost! IJsland zelf is trouwens wel deels bedekt met een laag stof. Niet echt gunstig voor de mens en de natuur daar. De enige (!) rondweg van het eiland is deels beschadigd, dus lekker even een dagje toeren zit er ook al niet in. Daarnaast was het eiland al zo goed als failliet door de kredietcrisis die vooral op dit eiland hoogtij vierde. Nederland en Groot-Brittannië hebben nog miljoenen euro’s tegoed van de eilandbewoners en de IJslandse vliegmaatschappij Iceland Air kan voorlopig nog wel haar vliegtuigen aan de grond houden. Kortom IJsland is niet meer te redden. Geen rode cent meer in de beurzen, alles onder een dikke laag stof, koud en verplicht huisarrest. Het leven van een Poolcirkel bewoner gaat niet over rozen. En dan komt de vraag boven drijven wat we hier aan kunnen doen? IJsland onder water zetten? IJsland heeft 300000 inwoners. Zet ze maar af in Canada, daar is ruimte zat. Nog andere ideeën? Het is te hopen dat er geen andere vulkanen op IJsland tot ontploffing komen, want dan zijn de gevolgen voor Europa helemaal niet meer te overzien. Het kost ons in ieder geval weer veel geld, dat is zeker. De IATA, de brancheorganisatie van vliegtuigmaatschappijen heeft om staatssteun gevraagd voor de verschillende luchtvaarthavens en –organisaties. Drie keer raden wie dat geld uiteindelijk moet ophoesten.
Een asheffing? As-tax?...

Milly Boele

dagcolumn
1,5 met 4 stemmen 159
Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking is in deze dagen in rep en roer. Logisch, er is weer eens iemand vermoord in ons land. Helaas gebeurt dit vaker, maar dit keer betrof het een kind dat op klaarlichte dag verdween en zoiets komt niet vaak voor.
Veel ouders realiseren zich nu dat het hen ook kan overkomen en niet alleen meer als hun dochters na een nachtje dansen met de fiets van de disco moeten komen zoals bij Marianne Vaatstra (1999) het geval was.
Nee, het gevaar is veel groter geworden. Midden op de dag wordt er doodgewoon aangebeld door de buurjongen. Iets was tienduizenden keren per dag gebeurd. Aha, dacht Milly, daar hebben we de buurman en zij gaat met hem naar zijn huis om de honden te bekijken. Althans zo wordt gemeld door verschillende kranten. Je moet je toch niet hoeven voor te stellen dat bij elk burenbezoek zoiets gruwelijks kan gebeuren.
Heel veel ouders zullen hun kinderen de eerste tijd nog meer in de gaten gaan houden dan anders. Reken er maar op dat veel kinderen vanaf een jaar of 10 het uitdrukkelijke verbod krijgen van hun (groot)ouders dat er in geen geval de deur wordt open gedaan voor vreemden. Alleen de familie mag de deur passeren en de rest blijft voorlopig daarachter. ...

Seks in het klooster

beschouwing
3,2 met 4 stemmen 884
Over sommige dingen moet je niet te veel nadenken, maar aan de andere kant is het wel eens goed om er bij stil te staan. Het gaat namelijk over seksuele handelingen in rooms-katholieke kloosters en internaten.
In de Verenigde Staten (waar anders?) was laatst een groot schandaal aan het licht gekomen over paters die seks hadden met minderjarige jochies die in RK-internaten woonden. De ophef was zo groot dat zelfs de Paus zich ermee ging bemoeien.
De Paus heeft excuses aangeboden voor al het leed dat de diverse paters de kinderen hadden aangedaan. Helaas beperken zich deze taferelen niet alleen tot Amerika, maar wereldwijd is dit een groot probleem.
Langzaamaan komen er nu ook verhalen uit Nederland boven drijven, waar niets anders dan afkeuring over uitgesproken kan worden. Jongetjes wanen zich in een internaat met paters aan het roer veilig. Tenminste dat mag je aannemen. Maar niets is minder waar, ook in Nederland werden en worden jongetjes misbruikt door paters en broeders en worden naar hun kamer gelokt met de meest misselijkmakende smoesjes. ...

De verkeerde wissel

beschouwing
3,0 met 2 stemmen 363
Er zijn van die perioden in het jaar dan sterft het van de nieuwsberichten. Deze column kan daarom overal over gaan. Als eerste natuurlijk over de val van het kabinet. Wat een drama! We gaan als Nederland weer eens behoorlijk af internationaal. Welke Minister-president staat het in vredesnaam toe dat zijn regering nu 4x kan vallen! Maar nee, daar gaat deze column niet over. Het kan ook gaan over de mevrouw uit de Bredase gevangenis die met een lepel (!) een tunnel heeft gegraven en die dus spectaculair wist te ontsnappen. Deze dame kan direct aan de slag bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam want daar hebben ze voor miljoenen euro’s een graafmachine aangeschaft, hoewel het dus ook gewoon met een lepel kan van 1 euro. Maar nee, daar gaat deze column niet over. Eigenlijk is er maar één nieuwsfeit deze week en dat is de verkeerde wissel van Sven Kramer. Heb je het over een drama dan is dit wel ééntje van het ergste soort in de sport. Op het allerhoogste niveau waar je je als sporter kan begeven (de Olympische Spelen) en voor echt miljoenen kijkers wereldwijd de verkeerde bocht nemen. Toch heeft hij er nauwelijks schuld aan maar wel maximale schade. Maar liefst 6,7 miljoen Nederlandse kijkers keken naar het drama op de buis. Je voelde gewoon een golf van ongeloof door Nederland, over de tribune en over alle mensen in Vancouver gaan. De vraag is natuurlijk of Sven zelf ook iets heeft gemerkt. Ik denk het wel wat hij vond het publiek opeens erg stil worden zei hij achteraf. In een supertijd kwam hij over de finish en waande zich eventjes Olympisch kampioen. Die supertijd moeten we trouwens wel met een korreltje zout nemen, want de Koreaan nam natuurlijk niet 2x de binnenbocht. Niet alleen de wereld van Sven stort in, maar wat dacht je van zijn coach, Gerard Kemkers. Zijn wereld is helemaal niet meer de onze na dit debacle. De fout die Gerard maakte was een fout die mensen echter dagelijks maken. Door een moment van verwarring in combinatie met de enorme snelheid waarmee je beslissingen moet maken, kun je deze fout maken. In dit geval heb je een kans van 50% dat het goed gaat en uiteraard ook 50% dat de verkeerde bocht wordt aangesneden. Een foutje is zo gepiept. Helaas is dit wel een foutje dat groot wordt uitgemeten en waar we allemaal nog jaren over zullen napraten. Op naar het volgende foutje. Het WK in Zuid-Afrika zit er aan te komen. Bert van Marwijk is hierbij gewaarschuwd!...

Toyota

beschouwing
1,3 met 3 stemmen 921
Echt heel veel nieuws was er niet over de laatste tijd, maar net als bijna een jaar geleden met het Senseo apparaat, is er weer een grote terughaalactie in gang gezet. Dit keer gaat het om een aantal modellen van personenauto’s van het merk Toyota en Lexus (is dus ook Toyota blijkt). Ging het bij de Senseo al over miljoenen apparaten, maar dan alleen in Nederland en België, met de auto’s gaat het over een wereldwijde terughaalactie. Het is bovendien een stuk ernstiger dan bij de koffie, want alleen al in de Verenigde Staten zijn er door de mankementen van de auto’s al 34 doden gevallen!
Wat is er aan de hand? Er zijn problemen geconstateerd bij de automatten en de gaspedalen. Als je de verhalen op internet moet geloven dan rijden de auto’s vanzelf weg en blokkeren de matten dat je fatsoenlijk kunt remmen. Dit is allemaal wat te ver gezocht, maar dat het imago van Toyota een deuk oploopt is wel zeker. Na dit alles is bovendien aan het licht gekomen dat de nieuwe hybride auto’s van Toyota (Prius II) slechte rempedalen hebben. Het zou een mankement zijn aan de technische verbeteringen van het ABS-systeem dat Toyota speciaal heeft ontwikkeld voor de nieuwe generatie auto’s. Volgens een eerdere “oplossing” van Toyota, moet je gewoon wat harder remmen dan je met je vorige auto gewend was. Tja. Toch moet je niet denken dat Toyota als maatschappelijk verantwoord ondernemer uit eigen beweging deze auto’s ging repareren. Nee hoor, Toyota wilde van niets weten. Pas onder dreiging van de Amerikaanse regering werd Toyota gedwongen om iets aan de problemen te doen. Als we Obama ook niet hadden, dan liep het dodental door spontane blokkering van de rem gewoon nog wat verder op. Nu de autofabrikant met de billen bloot is gegaan, komt er zo zachtjes aan steeds meer nieuws naar buiten. Zo heeft de topman onlangs gezegd (Toyoda, what’s in a name) dat het bedrijf te hard gegroeid is en dus dat er te weinig tijd is genomen om de arbeidskrachten goed op te leiden en dus dat de kwaliteit in het geding is gekomen. Vertaling: we hebben elke boerenpummel die we konden krijgen aan de lopende band gezet en verder niets verteld over zijn taken. Het nieuwste idee is nu om de auto automatisch uit te schakelen als de chauffeur de rem én het gas tegelijk in trapt. Het zal een fantastisch gezicht worden om van A naar B te rijden de komende tijd. Mijn advies: blijf rechts rijden, haal niet in en probeer de Toyota-rijder met lichtsignalen te waarschuwen!...

Shala nee

beschouwing
1,4 met 7 stemmen 784
Eind mei iets te doen? Hopelijk is het dan beter weer dan nu. U kunt bijvoorbeeld gaan barbecueën, een weekendje weg gaan of de tuin even flink aanpakken. Wat u beslist niet moet doen is voor de buis gaan zitten. Waarom niet? U zou het zo slecht kunnen treffen dat u een minderjarige kapster op TV ziet die Nederland moet vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival 2010 in Oslo.
Ooit van Sieneke gehoord? Vóór 7 februari jl. waarschijnlijk niet. Het is een pupil van Marianne Weber en door een knotsgekke samenloop van omstandigheden gaat Sieneke naar Oslo. Probeert u het zich al voor te stellen, een kleine Weber op een kolossaal toneel waar 38 andere landen gaan meedoen?
Kunt u zich het optreden van Willeke Alberti nog herinneren van een aantal jaren terug? Zij eindigde stijf onderaan. De vergelijking gaat nu al gelijk op. Nederlanders zijn over het algemeen nogal chauvinistisch maar ik kan me voorstellen dat u op de bank in mei 3 minuten lang een kussen voor uw hoofd heeft en watjes in uw oren.
...

Twitter je swaffel

dagcolumn
3,0 met 1 stemmen 366
Nieuwe woorden. Elk jaar is er wel weer een paar nieuwe woorden die ons via de media bereiken. Meestal gaat het om samentrekkingen van bestaande woorden die samen weer een nieuw woord vormen, zoals “bosbank”. Nee, dit is dan niet een sofa die tussen een heleboel bomen staat, maar een financiële instelling die door onze minister van financiën (de heer Wouter Bos dus) gered is van de ondergang met onze belastingcenten. Fortis is dus een bosbank.
Eén keer per jaar heb je zelfs een Woord van het jaar, uitgeroepen door onder andere het Genootschap onze Taal. Vorig jaar was dit woord: “swaffelen”. Hoewel het begrip Woord van het jaar anders doet vermoeden, had ik nog nooit van het onheilspellende woord gehoord. Het zal wel iets met ‘’swifferen” (schoonmaken) te maken hebben, dacht ik. De schrik was echter totaal om mijn hart geslagen toen het desbetreffende werkwoord een rage was onder de jeugd en met het mannelijk geslachtsdeel te maken zou hebben. Het Genootschap toch.
Dit jaar is het woord “twitteren” hard op weg om het woord van het jaar te worden. Ook weer een woord waar niets herkenbaars in zit. Wat zou het betekenen? Feit is dat de de 2de kamer twittert, BN’ers twitteren en de meest prominente twitteraar is Barack Obama, dan weet je gelijk uit welk land deze bezigheid afkomstig is. Wat als je beide “populaire” woorden in een zin zet? Twitter je swaffel betekent dan zoiets als: andere mensen op de hoogte brengen van het feit dat je met je mannelijkheid tegen een bepaald gebouw of voorwerp aan het tikken bent, zodat andere mensen weten wat je op dat moment aan het doen bent. Kunt u het nog volgen? Voelt u zich ook zo wereldvreemd als u zulke termen voorbij ziet komen? Een geruststellende gedachte is wellicht dat dergelijke woorden meestal weer net zo snel verdwijnen als ze zijn verschenen. Zijn deze nieuwe woorden dan wel een verrijking van de Nederlandse taal? Mwah....

Asociale bonussen

beschouwing
2,0 met 3 stemmen 249
De SIRE heeft recentelijk haar honderdste campagne de ether in geblazen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat deze organisatie überhaupt bestaat, want als wij ons met zijn allen aan de geldende normen en waarden zouden houden, dan had de organisatie nooit het levenslicht gezien. Maar goed, het thema heeft dit keer te maken met het feit dat wij, zonder het zelf eigenlijk altijd in de gaten te hebben, een stuk asocialer aan het worden zijn. Denk aan: geen richting aangeven, voorpikken bij de kassa, met je mobieltje interessant zitten doen in de trein, geen goedendag zeggen tegen je buurman en ga zo nog maar even door. Dat we het niet altijd zo nauw nemen met de ongeschreven regels dat wisten we natuurlijk al lang. Asociaal lijkt soms wel de nieuwe standaard te zijn: zonder voorpikken in de rij komen we nooit aan de beurt. Zonder het gas even flink in te drukken, halen we tijd die we in de file kwijtgeraakt zijn nooit in. Nee, asociaal heet tegenwoordig assertief en dan wordt dit geen vervelende eigenschap genoemd, maar juist een gave.
Voor wie deze campagne wel serieus bedoeld is, zijn de directies die (mede) verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis. Je weet wel, de bankdirecteuren en de marketingspecialisten die dachten dat het geluk niet op kon gaan en van alles bedachten om hun ziekelijke verlangen naar nog meer geld uit te voeren. Wat dacht je ervan om het reclamespotje te laten zien aan de directie van de AIG, het grootste verzekeringsconcern van de Verenigde Staten. Als je het hebt over asociaal gedrag dan spannen zij wel de kroon. Iemand bedenkt een nieuw product om zo veel mogelijk geld te verdienen (ten koste van ons consumenten dus), dit zeer veel promoten en verkopen en natuurlijk alleen denken aan expansie en niet of de zaken verantwoordelijk zijn belegd. Vervolgens knalt de markt wereldwijd in elkaar, AIG ontslaat duizenden mensen, vraagt miljarden aan staatssteun en de mensen die deze ongein hebben aangezwengeld eisen dan ook nog miljoenen aan bonussen op. Pijnlijker kan asociaal gedrag niet aan het licht komen. Laten we hopen dat de SIRE voor één keer wat verder kijkt dan Nederland en deze campagne direct op het vliegtuig zet naar de VS, daar is behoefte aan. Dat is wel duidelijk!...

Wit

beschouwing
2,4 met 5 stemmen 487
De winter van 2009/2010 is wit.
Sinds 1979 heeft het in Nederland niet meer zoveel gesneeuwd. Nu was die winter natuurlijk legendarisch en als kind weet ik nog dat je zonder moeite het dak van de bijkeuken kon opklimmen, zoveel sneeuw lag daar tegenaan. Toch moeten we niet vergeten dat er inmiddels legio mensen zijn die de legendarische winter helemaal niet hebben meegemaakt omdat zij simpelweg daarna zijn geboren. Voelt u zich soms ook al oud als u zich dit plots realiseert? We hebben er dit jaar maar veel last van, vooral de gladde wegen zijn de automobilist een doorn in het oog. Toch zijn de immer witte velden natuurlijk schitterend en menigeen heeft daar vast de nodige foto’s van geschoten.

Het woord “wit” kun je trouwens deze winter dubbel uitleggen want naast de vele sneeuw is er nog een “wit” dat steevast in de media is. Het gaat hier om de Commissie De Wit. Deze groep zogenaamde wijze heren en dames onderzoeken wat er mis ging rond de Kredietcrisis. U heeft de commissie vast wel zien zitten op televisie. Een kaarsrechte rij tafels met een aantal mensen daarachter en in het midden meneer De Wit himself. Daartegenover één tafel en één stoel. Alsof je net bent overleden en je leven moet verdedigen met als inzet een plaatsje in de hel of in de hemel. Het moet voor de beklaagden een hopeloos intimiderende setting zijn. Alle kopstukken worden uitgenodigd om plaats te nemen. Zo hebben we Wim Kok gehad, Gerrit Zalm, Nout Wellink en Rijkman Groenink. De voornaam van deze laatste persoon is veelzeggend trouwens. ...

De eerste ramp van de jaren 10

beschouwing
1,0 met 2 stemmen 326
We waren net goed en wel een week onderweg in het gloednieuwe decennium 2010-2019 en jawel, we werden door de media op de hoogte gebracht van een enorme ramp.
Vergelijkbaar met de tsunamiramp tijdens de kerst in 2004. Dit keer een omvangrijke aardbeving. Met een zwaarte van 7 op de Schaal van Richter was dit een behoorlijk schokkende gebeurtenis. Nu gebeuren aardbevingen wel vaker maar wat deze ramp rampzaliger maakt is het volgende: Haïti is het armste land van het Westelijk halfrond. Er is zogezegd helemaal niets. Natuurlijk zijn de beelden van TV rampzalig om te zien, maar je moet bedenken dat de situatie vóór de ramp niet heel veel beter was. Natuurlijk stonden de meeste huizen nog wel overeind, maar toen waren er ook al geen wegen, zeer weinig ziekenhuizen, weinig te eten en dus bittere armoede.
We moeten nu niet suggereren dat Haïti door de ramp is afgegleden naar een 5de wereld land of zoiets. Het land lag vóór de ramp al figuurlijk in puin, nu komt het letterlijke puin er nog bij.
Verder was het epicentrum heel dicht bij de hoofdstad. Een speurtocht in het verleden maakt duidelijk dat de hoofdstad van een land niet vaak zo vol getroffen wordt! Dan heb je dus al gauw veel meer slachtoffers dan bij een beving in de Stille Oceaan. ...

De kwestie Irak

hartenkreet
3,5 met 4 stemmen 1.341
Het schijnt een bewogen dinsdag te zijn geweest in de 2de Kamer.
De commissie Davids presenteerde haar 551 bladzijden tellende rapport over Irak. En wat elke weldenkende Nederlander al bijna 7 jaar wist, is nu daadwerkelijk gezegd: de politieke steun voor een militaire operatie in Irak was onterecht!
De dag erna kunnen we lezen in de kranten dat de politici met droge ogen zeggen dat ze nog verbaasd zijn ook. Goed, de ophef na de presentatie ging vooral over de houding van de premier. Hij uitte meteen grote kritiek op enkele conclusies uit het boomdikke rapport. Dat is natuurlijk ook logisch, Jan Peter wordt even genadeloos afgerekend op een besluit uit 2003 waar hij nu niets meer aan kan veranderen. Het is weldra een uitgemaakte zaak dat je daarover in de aanval gaat.
Het viel alleen niet echt lekker bij o.a. de PvdA. Bos eist dat Balkenende alles terugneemt en een nieuwe verklaring geeft over de gebeurtenissen uit het verleden. Uiteindelijk gaat Balkenende met de staart tussen zijn benen akkoord met de beslissing om op een later moment op dit rapport terug te komen. Helaas is het niet de eerste keer dat Jan Peter op deze manier een debat moet afsluiten. ...

Strooizout op de bon?

beschouwing
2,0 met 2 stemmen 393
Het is nu welgeteld twee weken winter in Nederland en ja hoor, het zout is op!
In de periode vóór de kerstdagen zag je overal strooiwagens van de gemeente en de laatste tijd is er maar weinig “geel” op straat. Op zich niets mis mee als het nu een graad op 10 zou zijn, maar helaas koning Winter is een blijvertje dit jaar en daar had blijkbaar niemand op gerekend.
De voorraden slinken en blijkbaar leidt schaarste tot plotselinge vindingrijkheid. Er zijn al gemeenten waar alleen de rechterrijstrook wordt behandeld op snelwegen, anderen mengen er wat zand door en andere gemeenten strooien al helemaal niet meer!
Er is al meer dan 200.000 ton (!) zout uitgereden op de weg en nu zitten we met de gebakken peren. Ook de landen om ons heen zitten met voorraadproblemen. Zo is een belangrijke leverancier voor ons zout Duitsland. Het is echter ook daar winter dus de Duitsers gebruiken ook zelf het een en ander. Vreemd eigenlijk, daar hadden we blijkbaar ook niet op gerekend. ...

Recessie maakt ziek

beschouwing
4,0 met 3 stemmen 200
Er gebeurt nog al wat met mensen in een economische crisistijd. Althans dat blijkt uit een zojuist uitgebracht rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Denk aan minder huwelijken, meer zelfdodingen, minder geboorten, meer echtscheidingen en over het algemeen meer angst. We zijn dit jaar een stuk minder tevreden geworden over het leven dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Een oorzaak zit vooral in de almaar oplopende werkloosheid in 2009. De misère splitst zich bij dit fenomeen in twee duidelijke groepen.
Als eerste natuurlijk de werklozen zelf. Zij krijgen een behoorlijke dreun en zij niet alleen, ook hun gezin uiteraard. Gevolg is dat er minder geld om handen is, de pensioenopbouw stagneert, de kinderen kunnen niet meer studeren en dus is het om chagrijnig van te worden.
De andere groep is weliswaar nog steeds aan het werk, maar ziet om zich heen de ene na de andere achter de geraniums verdwijnen. Dat maakt de groep werkenden op hun beurt ook weer knap chagrijnig, want wanneer zijn zij aan de beurt? ...

Zwerfjongeren

beschouwing
4,0 met 5 stemmen 586
Het aantal minderjarige jongens en meisjes met een zwervend bestaan in Nederland, is voor het eerst aan het toenemen. Op dit moment zijn er, uiteraard naar schatting, zo’n zesduizend jongeren tot 25 jaar in ons landje die ergens op straat leven of maximaal soms eens een soort van opvang hebben bij vage kennissen of tijdelijk in een opvangcentrum.
6000!
Het is een fenomeen waar niemand trots op kan en mag zijn. Tieners die in de bloei van hun leven zouden moeten zitten, hangen de hele dag in bushokjes, lopen maar weer eens hetzelfde rondje in de stad of kloppen tevergeefs aan bij een familielid dat wel een huis heeft. Dat zou je dan zelfs nog “geluk” kunnen noemen, want reken er maar op dat de meeste van deze kinderen behoorlijk in de shit zitten.
Denk aan prostitutie, drugs en criminaliteit of een combinatie hiervan. Opvangcentra zitten vol, budgetten van de overheid gaan naar beneden en de samenwerking tussen alle instanties is, hoe goed ze het allemaal ook bedoelen, verre van ideaal....

Wij blijven ook hoor!

beschouwing
2,8 met 9 stemmen 962
President Obama heeft het hoge woord eruit gegooid: Amerika stuurt nog eens 30.000 man naar Afghanistan.
Concreet betekent dit dat er straks 100.000 militairen uit Amerika zullen rondlopen op het zand van Afghanistan. Er zijn erg veel tegenstanders, zelfs uit zijn eigen partij.
Obama is echter een slimme man en kondigt tegelijk het vertrek aan van zijn manschappen in 2011/2012.
Zo zijn beide kampen weer stil en kan het plan doorgaan. Hij wil de oorlog op een “fatsoenlijke manier afsluiten”. ...

Dirk

beschouwing
2,8 met 4 stemmen 225
Er waait weer eens een schrik door Nederland; dit keer door het anders zo vredelievende Urk. Tenminste dat was de gedachte altijd. Als je van een plaats, gebied of land eigenlijk nooit wat hoort in het nieuws dan is dat meestal nog slechter dan wanneer je aan de lopende band slecht nieuws hoort.
Een hecht, zeer streng christelijke gemeenschap zou het liefst de zaak Dirk in eigen beheer willen houden. Helaas was dit te ernstig om in de doofpot te stoppen en dus werd Dirk nieuws. Dirk is in het bos gevonden, dood. Bewerkt met een mes, geschopt en geslagen.
Dat was leuk volgens de dader: het was net als zijn favoriete spelletje op de Playstation 3. Het was behoorlijk echt deze keer. Vreemd eigenlijk dat Dirk na de moordpartij niet gewoon weer opstond. Raar, want op de spelcomputer kun je gewoon weer opnieuw beginnen met de mishandeling. Het was stoer om dit te doen. Immers op de televisie zijn dit soort dingen ook altijd te zien. Minderjarigen gaan met geladen pistolen scholen in om hun minst geliefde leraren een poepje te laten ruiken: hadden de schurken maar niet een onvoldoende moeten geven op de laatste repetitie. Eigen schuld, dikke bult dus.
Bijna elke avond zijn er series als CSI, NCIS, Bones enz enz op de buis. Daar worden per week wel 20 lijken gevonden. Het is allemaal zo verrekte gewoon geworden. We kijken nergens meer van op. Dat pubers een beetje gek in hun hoofd zijn is ook al geen nieuws meer. Dit zou met hun hormonen te maken hebben. Tuurlijk, we geven gewoon de wetenschap de schuld of nog erger, het is een foutje van de natuur. ...

kilometer ellende

dagcolumn
2,0 met 2 stemmen 126
Kunt u zich nog iets herinneren uit het jaar 1988? Waarschijnlijk wil er spontaan niet veel naar boven komen. Ik wil u helpen.
In 1988 was verkeersminister Neelie Kroes de eerste minister die rekeningrijden bedacht ter voorkoming van de toen al dichtslibbende wegen in Nederland. 21 jaar later hebben we het er maar weer eens over. Nu is het minister Camiel Eurlings die een duit in het zakje doet. Vanaf 2012 betalen we 3 eurocent per kilometer. Volgens de minister heeft het tal van voordelen. We zijn met z’n allen niet duurder uit, we gaan minder de auto gebruiken en dat is weer goed voor het milieu. Ook het aantal verkeersdoden zal afnemen en het openbaar vervoer neemt juist weer toe.
Het verhaal van Camiel is in ieder geval gedurfd. Al 21 jaar houden burgers en instellingen de boot af en dan is het er ineens weer. Net als de hypotheekrente-aftrek zijn er bepaalde onderwerpen waar je als minister beter niet over kunt beginnen. Meestal leidt dit tot ongewilde castratie en nu ook weer valt de hele maatschappij over de minister heen. Een brok woede maakt zich van ons burgers meester.
Hou je vast, Camiel! ...

H1N1-angst

dagcolumn
3,0 met 5 stemmen 402
Nederland is nog nooit zo verdeeld geweest in twee kampen als vandaag de dag.
De ene persoon kan niet wachten en wil het liefst midden in de nacht een griepprik halen bij de huisarts en de ander walgt van de naald en wil hier verre van blijven.
Eén ding is echter bij beide groepen hetzelfde, namelijk angst.
De eerste persoon is bang dat hij dood gaat aan de Mexicaanse griep en dus is de vaccinatie het middel om dat te voorkomen. ...

België

dagcolumn
2,5 met 4 stemmen 257
België is misschien wel het meest vreemde land ter wereld. Alleen al om het feit dat het kleine land uit 3 verschillende taalgebieden bestaat is iets om je over te blijven verbazen. Deze 3 groepen hebben ook nog eens allen weinig contact met elkaar en beschuldigen elkaar van de ondergang van het land.
Al decennia lang is er een ondergrondse discussie of Vlaanderen niet gewoon bij Nederland kan komen en de Walen niet gewoon bij Frankrijk. Tot slotte kan het stukje Duits België teruggeven worden aan Duitsland. Eind goed, al goed.
Toch is het altijd weer genieten van opmerkelijk nieuws uit België waar vaak sprake is van plaatsvervangende schaamte. Natuurlijk weten we allemaal dat een vastgeroest misverstand nog altijd gaat over de domheid van de Belgen. We kennen allemaal de mopjes wel over het verkeersbord “einde rotonde”, het overdekte vliegveld en dat de Belgen allemaal voorin een bus zitten.
Hier kun je uiteraard uitgebreid over in een deuk liggen, maar het “echte” nieuws uit België is vaak van een bedroevend niveau qua realiteit. ...

Noord-Korea

dagcolumn
3,0 met 1 stemmen 364
Noord-Korea. Een land in Azië. Het land dat geleid wordt door communisten is de laatste week weer behoorlijk negatief in het nieuws geweest. Er is een ondergrondse kernproef gehouden en er zijn 3 raketten gelanceerd die in zee terecht zijn gekomen.
Wat is eigenlijk het gevaar van dit land voor de buurlanden en de internationale betrekkingen? Om die vraag te beantwoorden is uiteraard een stukje geschiedkunde nodig. Om een lang verhaal kort te maken is er na de Koreaanse oorlog in 1953 een afsplitsing geweest van beide landen en is de leider van het Noorden (Kim Jong Il) een opstandig mannetje gebleken.
De meest recente acties van de regering baren menigeen zorgen, want naast de kernproef, zijn er wel degelijk andere zaken om rekening mee te houden. Als eerste schort het land eigenhandig alle betrekkingen om met andere landen (daar valt ook het zelfstandig en zonder overleg beëindigen van de wapenstilstand met Zuid-Korea onder).
Als tweede heeft het land een verschrikkelijk groot leger en als laatste zijn de militairen tot op het bot gemotiveerd. Het kan eigenlijk niet anders dat de heren militairen duidelijk zwaar gebukt gaan onder de dictatuur en dat zij worden gehersenspoeld, maar ja dat zijn juist de mensen die echt gevaarlijk kunnen zijn. Een van oudsher stevige bondgenoot van Noord-Korea, China, begint ook langzamerhand in te zien dat een onvermoeibare steun niet langer te handhaven is. Reken er maar op dat de binnenlandse arme bevolking van Korea ook zwaar te lijden heeft onder Kim en de ramp eigenlijk nog veel groter is dan alleen het machtsvertoon. ...

Sprookje was maar tijdelijk

beschouwing
2,5 met 13 stemmen 1.821
Het lijkt wel zomer. In dit seizoen is er altijd maar weinig nieuws en als er een beetje nieuws is dan wordt het meteen enorm opgeblazen. Komkommertijd heet dat ook wel.
Groots in de media was deze week de breuk van de Volendamse zanger Jan Smit en presentatrice/actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Niet alleen de burgerij maar ook de politiek van Nederland is in schok. Minister Jan Peter Balkenende heeft na de Ministerraad gezegd dat hij het erg jammer vond dat het showbizzstel uit elkaar is. Ook Wouter Bos bemoeide zich ermee naar het schijnt.
Maar nu terug naar het gewone volk. Volendam is ontroostbaar en is in rouw alsof er weer een kroeg is uitgebrand op de dijk. Yolanthe was volgens de dorpsbewoners “helemaal ingeburgerd” en men zag haar als het verlengde van Jan. Immers, de manier waarop ze voor de camera met elkaar omgingen was hartverwarmend. In de meeste programma’s waar Jan in te zien was, was Yolanthe ook te zien en andersom. Het was een echt droompaar, een sprookje. Je kunt je vast wel beelden herinneren van het programma “De zomer voorbij” van vorig jaar waar Yolanthe onaangekondigd Jan verraste in Spanje: een erg liefdevol tafereel.
Jan heeft vaak gezegd dat hij altijd bij haar zou blijven, wilde trouwen en maar liefst 5 kinderen wilde. Niet zo gek gedacht natuurlijk, want Yolanthe is misschien wel de mooiste vrouw van Nederland! ...

Er mag weer gerookt worden

hartenkreet
1,3 met 6 stemmen 277
Per 1 juli 2008 mag er nergens meer in de horeca in Nederland worden gerookt. Deze wet is dus nog geen jaar oud. Helaas is de wet nu al onderhevig aan allerlei rechtszaken, waar onlangs weer een hoofdstuk aan is toegevoegd.
Wat is er aan de hand? Heel kleine cafés zonder personeel (er is dus alleen een eigenaar) kunnen het hoofd financieel niet boven water houden. De klanten rennen naar de grotere cafés waar een rookruimte is ingebouwd en waar dus naar hartenlust tegelijk gezopen en gepaft kan worden. Proost! Verschillende kleine cafés hebben rechtszaken aangespannen tegen de regering. De één met succes en de ander zonder.
Nu dus weer eens een succesje. De minister van Volksgezondheid (Ab Klink) is momenteel in Singapore (snoepreisje?), maar wordt eerder teruggehaald om bij een spoeddebat aanwezig te zijn over hoe het nu verder moet met die akelige kleine cafeetjes waar weer stevig gerookt mag worden. De regering rookt over dit onderwerp een zware pijp en ziet de nog maar prille wet in rook opgaan.
Wie kan de rookvrije mens nog een onvervalst avondje gezelligheid garanderen, zonder de walm van een ander te moeten inademen? Duidelijk is dat de rookhaters het niet van de PVV van Wilders moeten hebben. Wilders zal in het spoeddebat pleiten voor algehele afschaffing van de wet. Hij zegt namelijk dat door afschaffing van het Rookverbod voor de kleintjes, de groten ook weer last krijgen omdat er dan sprake is van oneerlijke concurrentie. Daar zit natuurlijk wat in. ...

Koninginne...dáááág?

dagcolumn
4,0 met 1 stemmen 130
Koninginnedag 2009. Wat een drama. Natuurlijk gebeuren er helaas vele incidenten met personen die in de war zijn, maar op een dergelijke dag als op 30 april komt de klap extra hard aan. Ik zal uitleggen waarom. Koninginnedag is niet zomaar een dag, maar een dag van uitzinnig feest zoals dat alleen in Nederland kan. In het buitenland kijkt men altijd erg vreemd op van duizenden kleedjes op straat, totale Oranjegekte op het water en de manier waarop wij het Koningshuis op een dergelijke manier omarmen. Op 30 april vergeten we massaal onze zorgen en gaan lekker feesten. We dossen ons uit in het oranje en maken straten, kroegen en terrassen onveilig. Het is een typisch Nederlands verschijnsel. Toch is Nederland ook het land van de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuin. Denk verder aan de probleemwijken in diverse steden, drugsoverlast, TBS’ ers die niet van proefverlof terugkomen en ga zo maar even door. Op een landelijke feestdag vergeten we dat graag allemaal even en vieren feest en laten wij ons Nederlanders graag eens van een positieve kant zien. Koninginnedag is van ons, het is een waar volksfeest en daar zijn we trots op. Als de feestende massa mensen in een opperst beste stemming opeens geconfronteerd wordt met de schaduwkant van de maatschappij is de schade niet mals. Wie verwacht nu dat op “ons” feest, waar we allemaal een jaar naar uitgekeken hebben, bruut wordt verstoord door een gek? Het blijkt ook nog een aanslag te zijn op het koninklijk gezelschap. Dat is al helemaal van de zotte. Wie heeft het nu gemunt op “onze” lieve koningin, nota bene als ze haar verjaardag met ons aan het vieren is in het openbaar? Kleine kinderen, ouders, studenten, leden van de fanfare, bejaarden en alle andere mensen vrolijk zwaaiend naar de Koninklijke bus en daarna overhoop gereden worden. Dat past niet in onze traditie, dat past niet in onze cultuur en gaat ieders fantasie te boven. Eén getikt persoon is in staat om een traditie van meer dan 50 jaar om zeep te helpen. Voor het eerst sinds lange tijd zou er weer eens een defilé worden gehouden. In bijna alle gemeenten van Nederland hadden diverse Oranjeverenigingen van alles en nog wat georganiseerd en was er juist dit jaar extra veel initiatief ontwikkeld om Goede doelen te steunen. Het feest had dit jaar extra groot moeten worden wegens de recessie (onze problemen kunnen we even voor het gemak vergeten op zo’n dag), Koningin Juliana had 100 jaar geworden als ze nog had geleefd en het weer was ook nog top. Helaas heeft het niet zo mogen zijn en hebben we allemaal een flinke kater overgehouden. Toch hoop ik dat het Nederlandse volk over veel veerkracht beschikt en er volgend jaar weer vrolijk een geweldig feest van gaat maken. Wij verdienen een dergelijke dag nou eenmaal en dat mag niemand ons afpakken. Misschien moet Beatrix volgend jaar maar naar Huissen gaan....

Mondkapje erbij?

dagcolumn
4,4 met 7 stemmen 412
Nog niet zo lang geleden werden door president Bush (wie kent hem nog?) schurkenstaten aangewezen. Landen als Noord-Korea, Iran en Syrië moesten het ontgelden. Uit die landen zou het kwaad komen met dood en verderf als gevolg. Als dit terecht of onterecht is dat laat ik even in het midden.
Maar wat blijkt? Het grote gevaar komt uit de eigen achtertuin van Amerika, namelijk uit Mexico. In dit voor toeristen zo aantrekkelijke land (vooral voor de Amerikanen zelf) woedt een ziekte die de wereld momenteel in een wurggreep houdt. Deze ziekte is een nieuwe vorm van varkensgriep. Gemuteerd, verbeterd en klaar om 30% van de wereldbevolking ziek te maken. Er zijn in Mexico, volgens eigen zeggen, mogelijk al 150 doden gevallen door deze ziekte en het aantal bevestigde griepgevallen loopt wereldwijd gestaag op.
Mondiaal worden er maatregelen genomen om de “eigen” bevolking te beschermen. Zo moet je op Schiphol vragenlijsten invullen, worden er mondkapjes uitgedeeld, wordt mensen afgeraden om te reizen naar Mexico en in Egypte maken ze het helemaal bont want daar worden alle varkens in het land afgeslacht (kwart miljoen).
Helaas heeft dit soort maatregelen geen enkele zin. Natuurlijk is de gezondheidszorg op een hoger peil dan tijdens de Pest en de Spaanse griep, maar aan de andere kant is de mondiale bevolking wel veel beter in staat om ver te reizen en dus zijn we binnen een paar uur aan de andere kant van de wereld. Het virus heeft zich dan al ook in tientallen landen verspreid, waaronder Nieuw-Zeeland, Rusland en ook al in ons buurland Duitsland. ...

Kopje koffie? Of toch maar even niet?

dagcolumn
2,0 met 1 stemmen 136
Miljoenen Senseo koffiezetapparaten moeten terug naar de fabriek. Het is de grootste terughaalactie ooit in Nederland en België vertoont. Reden? Door een elektrische storing in de temperatuurmeter in combinatie met een haperend ventiel door kalkafzetting kan dit zó heet worden dat het apparaat kan ontploffen. Ter geruststelling: het is nog maar zestien(!) keer gebeurd. Philips verwacht dat je onder het apparaat gaat kijken om het typenummer en de productiedatum op te snorren. Voor het leukste effect zou het reservoir vol water moeten zitten. Vervolgens word je geacht naar een website te gaan om je gegevens achter te laten. Je krijgt dan een ontkalkingsetje toegestuurd. Tenslotte ontvang je in mei een grote doos waar je de hele handel in opstuurt.
Een kopje koffie zetten zal nooit meer hetzelfde zijn. Het lijkt me voortaan een must om een veiligheidshelm en werkhandschoenen te dragen wegens explosiegevaar. Iemand een kopje koffie aanbieden staat tegenwoordig gelijk aan een halve zelfmoordpoging met rondvliegend plastic als gevolg. Russisch roulette op zijn Hollands.
Mochten we deze fase overleven, dan moeten we het apparaat opsturen om er een nieuwe boiler in te laten zetten. Dit zou twaalf dagen moeten duren. Ziet u het al voor u? Zes miljoen Senseo’s terug naar de fabriek en na twaalf dagen weer klaar voor gebruik in de eigen keuken? Zou het niet maanden gaan duren? Misschien wel langer. En wat als ons geliefd apparaat vermist wordt? Wat als deze toch ongerepareerd terugkomt? (hoe kunnen we dit controleren?). Een kwart van de bevolking wordt in ieder geval voor een periode van twee weken verstoten van het bruine goud. Volgende maand krioelt het van de chagrijnige mensen. Raad eens hoe dat komt? U bent gewaarschuwd....