Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (208)

dagcolumn
4.9 met 228 stemmen aantal keer bekeken 5.799
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Wurgende machteloosheid over allerlei geweld

column
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 144
‘Vier punten voor gewone seks en tien voor anaal’, zo las ik vorige weekend in een reportage in NRC. Onder meer over vrouwelijke studenten, welke object zijn voor de creatieve treiteraars van oudere medestudenten. Veel hierover in een uitvoerig verhaal over misstanden in een studentencorps in een van de grote steden. De soms bizarre grofheden van het ontgroenen blijken daar meer te zijn verschoven naar de studentenhuizen. Deze panden zijn soms smerige verblijven, waarbij de jongerejaars…

De gifappelbeet in Big Apple

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 22
(voor Karen Blanguernon (1935 - 1996))
Jij bent geboren als Karen Renée Blanguernon op 24 oktober 1935 in het 16-de arrondissement van Parijs. In 1956 trouwde jij met Guy Bedos, met wie jij op 26 juni 1957 in Parijs de dochter Leslie kreeg. Guy, geboren op 15 juni 1934 in Algiers, was komiek, music-hall artiest, acteur en scenarioschrijver. Zij is nu een journaliste, filmregisseuse en radiocolumniste, o.a. bij France Info. Zij speelde Julie Verly in de komische film 'Tu seras terriblement…

"Engels" walsen met Simon

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 20
Ik was achtentwintig. Het lokaal van de dansschool lag enigszins afzijdig van de Korvelseweg en het was bereikbaar via een binnenplaats.
Ik droeg de tafzijden jurk. Simon wilde alsmaar "Engels" walsen. Het zij ook toegegeven dat ik op de hoge plateauzolen moeilijk door de bocht kwam bij de foxtrot.
Bezorgde Tilburgers die de zitjes bezijden de dansvloer bezetten gaven mijn danspartner en mij het advies mee: "Jullie zijn niet getrouwd en jullie moeten oefenen op het kleedje vóór jullie…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 151
In het voorjaar van 1998 waren de vergaderingen van het Troebel Water Collectief inmiddels berucht. Er kwamen verwarde mensen opdagen die nooit in het atelier waren gezien, zij voerden het hoogste woord en hielden arrogante monologen over de waanzin van de dag.
In een psychiatrische ambtenarentaal werden de simpelste feiten ingewikkeld gemaakt. Mensen werden met sociale apen vergeleken en apen met asociale mensen. Af en toe was er een hysterische lachbui te horen van leden die de zenuwen niet…

`Spreek!'

verhaal
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 16
Ooit stond ik in Londen voor het eerst oog in oog met de Tower.
Zo vogelvrij als Tower Bridge zich over de Theems uitstrekte zo vast geklonken lag die burcht.
Ik wist dat ze toneel geweest was van historische gebeurtenissen, ze de residentie was van vorsten en dat ze een verleden als gevangenis had dus hoefde ik me niet te laten misleiden door haar aanschijn van een rots, onneembaar door de tijden.
Tegen betaling konden we gewoon naar binnen, zo had de staat beschikt. Maar God hoorde haar…

Lijdensweg van Jorge Mario Bergoglio

bewering
4.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 137
Het heeft er alle schijn van dat paus Franciscus vast besloten is in het harnas te sterven.
Christus heeft gisteren Zijn lijdensweg beëindigd door Zijn opstanding, maar de lijdensweg van Jorge Mario Bergoglio zal ook niet lang meer duren.
Hopelijk komt er na het conclaaf een jonge paus met frisse ideeën over celibaat, vrouwelijk priesterschap, gehuwd priesterschap, seksualiteitsbeleving en vrijwillige levensbeëindiging.…

Laatste nieuws:

OPNIEUW LITERAIRE PRIJS VOOR ANJET DAANJE

Schrijver Anjet Daanje heeft de Constantijn Huygens-prijs gekregen voor haar literaire werk. De jury spreekt van een eigenzinnig oeuvre met een overweldigende kracht.

Daanje debuteerde in 1993 en schreef in de jaren erna romans, verhalenbundels en scenario's, maar haar boeken bleven lang onopgemerkt door het grote publiek. In 2020 kwam daar verandering in met De herinnerde soldaat.

Dat succes werd nog eens vergroot met de historische roman Het lied van ooievaar en dromedaris, die vorig jaar verscheen. Van het werk zijn tienduizenden exemplaren verkocht en het kreeg als eerste boek beide grote literaire prijzen, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

De jury van de Constantijn Huygens-prijs zegt dat de 58-jarige Daanje de afgelopen dertig jaar heeft gebouwd "aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent".

12.000 euro

De Constantijn Huygens-prijs is een jaarlijkse oeuvreprijs die sinds 1947 namens de gemeente Den Haag wordt toegekend door de Jan Campert-stichting. Er is 12.000 euro aan verbonden.

Onder de eerdere winnaars zijn Lucebert, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt. Vorig jaar ging de prijs naar Marion Bloem. Anjet Daanje krijgt de prijs uitgereikt op 21 januari 2024.

Bron: www.nos.nl

Karel Jong, 28-06-2023
LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER 2023 NAAR AUTEUR JAN BROKKEN

Jan Brokken ontvangt dit jaar de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer. De 73-jarige auteur krijgt de prijs vanwege "zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.

Brokkens oeuvre bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans en autobiografisch werk, zoals Mijn kleine waanzin, De tuinen van Buitenzorg en In het huis van de dichter. In 2020 publiceerde hij De Rechtvaardigen, over consul Jan Zwartendijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde. Brokkens werk is in twintig talen vertaald.

Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de Academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. "Wat ik heel mooi vind, is dat hij bij de moeilijke en minder toegankelijke onderwerpen het persoonlijke, beschouwende en literaire bij elkaar weet te brengen. Daardoor hangen veel mensen aan zijn lippen."

Brokken reageerde verheugd op de toekenning van de Gouden Ganzenveer. "Het is een prijs waarbij de taal centraal staat. In beschouwingen over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen, de al dan niet verborgen geschiedenis die ik blootleg of de mens die ik beschrijf, maar eigenlijk nooit waar het ook om draait: de taal", zei Brokken in De Taalstaat.

Taal onder de aandacht

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 18 september krijgt Brokken de prijs uitgereikt in Amsterdam.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Nelleke Noordervliet. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.

Bron: NOS Nieuws
Karel Jong, 15-05-2023
Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

Kort nadat Anjet Daanje in 2022 de Literatuurprijs ontving heeft voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is haar boek opnieuw bekroond. In het tv-programma Nieuwsuur werd bekendgemaakt dat zij de winnares van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2023 is.
De jury, onder voorzitterschap van historica Beatrice de Graaf, kwam loftuitingen tekort om het belang van Daanjes prestatie te beschrijven.
„Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn”. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genre-overschrijdend is. “Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ’als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is”.
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Libris Literatuur Prijs ontving Daanje een cheque. Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu reikte haar een door Irma Boom ontworpen bronzen penning uit.
De schrijfster uit Groningen, die bij voorkeur op de achtergrond blijft, was voor deze gelegenheid wel naar het voorafgaande diner in Felix Meritis gekomen.

De Groningse Anjet Daanje (1965) - pseudoniem voor Anjet de Boer – studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie koos ze voor een (uitermate succesvolle) loopbaan als schrijfster.
Redactie, 09-05-2023
LAKS TAALGIDS

Een taalgids!? Waarom?

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.

Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.

Bron: www.laks.nl

Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)
Karel Jong, 12-04-2023
Meer laden...