Inloggen

Wat deed Trump in Rome?

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 11
Ik vind de reis naar Rome van Trump met zijn overvolle agenda opmerkelijk en vraag me nog steeds af wat zijn bedoeling ermee was.
Natuurlijk wilde hij de christenen, inzonderheid de katholieken in Amerika paaien die in ruime mate op hem gestemd hebben, oerconservatief zoals de meeste gelovigen daar zijn.
Ik weet niet of hij het plan had daar Zelensky te spreken; dat zal een opzetje zijn geweest van Macron en Starmer.
Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat hij de stemmingen bij het conclaaf…

Wurgende machteloosheid over allerlei geweld

column
4.1 met 9 stemmen aantal keer bekeken 153
‘Vier punten voor gewone seks en tien voor anaal’, zo las ik vorige weekend in een reportage in NRC. Onder meer over vrouwelijke studenten, welke object zijn voor de creatieve treiteraars van oudere medestudenten. Veel hierover in een uitvoerig verhaal over misstanden in een studentencorps in een van de grote steden. De soms bizarre grofheden van het ontgroenen blijken daar meer te zijn verschoven naar de studentenhuizen. Deze panden zijn soms smerige verblijven, waarbij de jongerejaars…

De gifappelbeet in Big Apple

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 23
(voor Karen Blanguernon (1935 - 1996))
Jij bent geboren als Karen Renée Blanguernon op 24 oktober 1935 in het 16-de arrondissement van Parijs. In 1956 trouwde jij met Guy Bedos, met wie jij op 26 juni 1957 in Parijs de dochter Leslie kreeg. Guy, geboren op 15 juni 1934 in Algiers, was komiek, music-hall artiest, acteur en scenarioschrijver. Zij is nu een journaliste, filmregisseuse en radiocolumniste, o.a. bij France Info. Zij speelde Julie Verly in de komische film 'Tu seras terriblement…

"Engels" walsen met Simon

hartenkreet
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 21
Ik was achtentwintig. Het lokaal van de dansschool lag enigszins afzijdig van de Korvelseweg en het was bereikbaar via een binnenplaats.
Ik droeg de tafzijden jurk. Simon wilde alsmaar "Engels" walsen. Het zij ook toegegeven dat ik op de hoge plateauzolen moeilijk door de bocht kwam bij de foxtrot.
Bezorgde Tilburgers die de zitjes bezijden de dansvloer bezetten gaven mijn danspartner en mij het advies mee: "Jullie zijn niet getrouwd en jullie moeten oefenen op het kleedje vóór jullie…
autobiografie
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 152
In het voorjaar van 1998 waren de vergaderingen van het Troebel Water Collectief inmiddels berucht. Er kwamen verwarde mensen opdagen die nooit in het atelier waren gezien, zij voerden het hoogste woord en hielden arrogante monologen over de waanzin van de dag.
In een psychiatrische ambtenarentaal werden de simpelste feiten ingewikkeld gemaakt. Mensen werden met sociale apen vergeleken en apen met asociale mensen. Af en toe was er een hysterische lachbui te horen van leden die de zenuwen niet…

`Spreek!'

verhaal
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 25
Ooit stond ik in Londen voor het eerst oog in oog met de Tower.
Zo vogelvrij als Tower Bridge zich over de Theems uitstrekte zo vast geklonken lag die burcht.
Ik wist dat ze toneel geweest was van historische gebeurtenissen, ze de residentie was van vorsten en dat ze een verleden als gevangenis had dus hoefde ik me niet te laten misleiden door haar aanschijn van een rots, onneembaar door de tijden.
Tegen betaling konden we gewoon naar binnen, zo had de staat beschikt. Maar God hoorde haar…

Lijdensweg van Jorge Mario Bergoglio

bewering
4.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 138
Het heeft er alle schijn van dat paus Franciscus vast besloten is in het harnas te sterven.
Christus heeft gisteren Zijn lijdensweg beëindigd door Zijn opstanding, maar de lijdensweg van Jorge Mario Bergoglio zal ook niet lang meer duren.
Hopelijk komt er na het conclaaf een jonge paus met frisse ideeën over celibaat, vrouwelijk priesterschap, gehuwd priesterschap, seksualiteitsbeleving en vrijwillige levensbeëindiging.…

Laatste nieuws:

Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

Kort nadat Anjet Daanje in 2022 de Literatuurprijs ontving heeft voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is haar boek opnieuw bekroond. In het tv-programma Nieuwsuur werd bekendgemaakt dat zij de winnares van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2023 is.
De jury, onder voorzitterschap van historica Beatrice de Graaf, kwam loftuitingen tekort om het belang van Daanjes prestatie te beschrijven.
„Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn”. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genre-overschrijdend is. “Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ’als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is”.
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Libris Literatuur Prijs ontving Daanje een cheque. Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu reikte haar een door Irma Boom ontworpen bronzen penning uit.
De schrijfster uit Groningen, die bij voorkeur op de achtergrond blijft, was voor deze gelegenheid wel naar het voorafgaande diner in Felix Meritis gekomen.

De Groningse Anjet Daanje (1965) - pseudoniem voor Anjet de Boer – studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie koos ze voor een (uitermate succesvolle) loopbaan als schrijfster.
Redactie, 09-05-2023
LAKS TAALGIDS

Een taalgids!? Waarom?

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.

Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.

Bron: www.laks.nl

Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)
Karel Jong, 12-04-2023
INFORMATIE OVER ENERGIE IN EENVOUDIGE TAAL

'Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Veel mensen moeten nu meer betalen. Veel mensen krijgen daardoor problemen met hun geld. De overheid heeft regelingen gemaakt om te helpen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die regelingen kent. En dat iedereen weet wat je zelf kunt doen om energie te besparen. Daarom vind je bij ons informatie over energie in eenvoudige taal.'

Aldus de Stichting Lezen en Schrijven, welke in februari 2023 een lesbrief heeft gepubliceerd voor docenten en coaches om mensen die meer moeite hebben met lezen en schrijven, wel eens aangeduid met de categorie 'laaggeletterden', te helpen met de vele en soms ingewikkelde informatie over de stijgende en ook wel wisselende energiekosten. In de praktijk blijkt dat deze groep de soms moeilijk te volgen informatie over de huidige energiemarkt slecht of helemaal niet voldoende begrijpt.

Karel Jong: Naast de dichtkunst en literair proza is de kunst van begrijpelijk schrijven een niet te onderschatten vaardigheid. In veel gebruiksaanwijzingen en teksten over wetten en maatregelen is het taalgebruik regelmatig te ingewikkeld of leidt de toelichting af van de kern van de zaak. Overigens: ook voor columnschrijvers en schrijvers op schrijfsites kan het geen kwaad om de vaardigheid om zo helder mogelijk te schrijven te blijven oefenen. Al is een gebruiksaanwijzing of een toelichting op een maatregel wellicht wel van een andere orde dan een column over politiek, gesignaleerd onrecht of opwinding over een nieuwe roman.

Op de site van de stichting is meer informatie te vinden en kan de lesbrief worden gedownload.

Bron: www.lezenenschrijven.nl

Karel Jong, 01-03-2023








ANNA BLAMAN PRIJS 2022 TOEGEKEND AAN RAOUL DE JONG

De Anna Blaman Prijs 2022 is toegekend aan schrijver Raoul de Jong, zo heeft organisator Passionate Bulkboek bekend gemaakt. De literaire prijs voor de regio Rotterdam, die bestaat uit een bokaal en een geldprijs van € 15.000–, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio. ‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

Laureaat

De Rotterdammer Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Als jongste laureaat ooit ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het Al werd onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en stond op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, verschenen in 2020, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad.

Jury

De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 bestaat uit juryvoorzitter Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.


De prijsuitreiking

De overhandiging van de Anna Blaman Prijs 2022 heeft op op 2 december 2022 plaatsgevonden in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam door loco burgemeester Ackbar.

Na de uitreiking zal De Jong scholen in het voortgezet onderwijs in Rotterdam bezoeken om zo het lezen onder jongeren te bevorderen. Hiermee maakt hij zich sterk voor het doel van Passionate Bulkboek: samen lezers maken.

Over de Anna Blaman Prijs

De Anna Blaman Prijs werd in 1965 ingesteld door het Prins Bernard Cultuurfonds en voor het eerst in 1966 uitgereikt aan auteur Adriaan van der Veen. In 2015 nam Passionate Bulkboek de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds over. De literaire prijs kan door haar roemrijke laureaten als het literaire geheugen van de stad en regio worden gezien. Andere laureaten zijn o.a. Bob den Uyl (1968), Cornelis Bastiaan Vaandrager (1981), Jules Deelder (1988), Anne Vegter (2004) en Sanneke van Hassel (2013). In 2019 ontving jeugdauteur Edward van de Vendel de prijs.

Bron www.annablamanprijs.nl
Karel Jong, 10-12-2022
Meer laden...