Inloggen

Wat deed Trump in Rome?

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 30
Ik vind de reis naar Rome van Trump met zijn overvolle agenda opmerkelijk en vraag me nog steeds af wat zijn bedoeling ermee was.
Natuurlijk wilde hij de christenen, inzonderheid de katholieken in Amerika paaien die in ruime mate op hem gestemd hebben, oerconservatief zoals de meeste gelovigen daar zijn.
Ik weet niet of hij het plan had daar Zelensky te spreken; dat zal een opzetje zijn geweest van Macron en Starmer.
Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat hij de stemmingen bij het conclaaf…

Wurgende machteloosheid over allerlei geweld

column
4.2 met 10 stemmen aantal keer bekeken 241
‘Vier punten voor gewone seks en tien voor anaal’, zo las ik vorige weekend in een reportage in NRC. Onder meer over vrouwelijke studenten, welke object zijn voor de creatieve treiteraars van oudere medestudenten. Veel hierover in een uitvoerig verhaal over misstanden in een studentencorps in een van de grote steden. De soms bizarre grofheden van het ontgroenen blijken daar meer te zijn verschoven naar de studentenhuizen. Deze panden zijn soms smerige verblijven, waarbij de jongerejaars…

Oerendhard høkersleven

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 12
Buuz'n Berend, ofwel Bennie Jolink, de leadzanger van de Achterhoekse boerenrockgroep NORMAAL, is van 6 september 1946, de datum waarop hij te Hummelo ter wereld kwam. NORMAAL is Nederlands oudste streektaalrockband. Bennie Jolink volgde lessen op de middelbare school te Doetichem, werd aangenomen op de Akademie voor Kunst en Industrie te Enschede en was leraar bij Scheppende Handen, dit is een kunsteducatiecentrum te Hengelo in de provincie Gelderland.
Bennie Jolink is een van de oprichters…

"Sweet is the Lore that Nature brings"

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 9
Het licht, bijna al het uitbundige en overdadige licht van de nieuwe zomer die nadert; het licht dat de befaamde en onvergetelijke Romantici zozeer liefhadden en dat zij nooit wilden onderwerpen aan het barse, koude en hardvochtige intellect, aan de Rede die eens evenzeer zozeer zegevierde; kortom het licht dat ik evenzeer liefheb, werpt wervelende vlekken; steeds andere vlekken op de wanden en op het plafond van mijn kamer.
En buiten trekt het al in de morgenuren een brede baan over het welige…
autobiografie
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 188
In het voorjaar van 1998 waren de vergaderingen van het Troebel Water Collectief inmiddels berucht. Er kwamen verwarde mensen opdagen die nooit in het atelier waren gezien, zij voerden het hoogste woord en hielden arrogante monologen over de waanzin van de dag.
In een psychiatrische ambtenarentaal werden de simpelste feiten ingewikkeld gemaakt. Mensen werden met sociale apen vergeleken en apen met asociale mensen. Af en toe was er een hysterische lachbui te horen van leden die de zenuwen niet…

De ooievaars

verhaal
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 4
Het zonlicht valt op de ietwat donkere pui aan de overkant. Mijn fiets met bepakking steekt er licht tegen af. Toch indrukwekkend als ik hem zie staan met al die bagage en iets van trots voel ik dan altijd wel: `daar rijd ik toch maar mooi weken mee in de rondte’. Mensen laten hun bewondering af en toe blijken. Ze zeggen het of ik zie het aan hun expressie.
Ik zit op een hoekje. Het is hier gezellig op het terras in Gruissan; veel mensen, voornamelijk Fransen die vakantie vieren. Ik ben zonet…

Bestuurders in het nauw

bewering
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 23
Hat is de hoogste tijd dat de regels voor bestuurders van amateurclubs worden gewijzigd en/of afgeschaft.
Van strafbare aansprakelijkheid lijkt me alleen sprake te zijn bij onmiskenbare nalatigheid en daar zou voor iedereen een sanctie op moeten staan.
Onder de huidige regelgeving is het zitting nemen in een bestuur een te groot juridisch risico.
Hierbij komt bij dat steeds minder leden van een vereniging een actieve bijdrage willen leveren aan het reilen en zeilen van hun vereniging. Dit…

Laatste nieuws:

Schrijfster en juriste Roxane van Iperen TAALSTAATMEESTER 2021.

Dat maakte Frits Spits tijdens de kerstdagen bekend in De Taalstaat.

De jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van de geïnterviewden bij Zomergasten. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

Doordacht en invoelend

Het panel van KRO-NCRV’s De Taalstaat prijst haar intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden. “De combinatie van een prachtige dictie en de rust en helderheid in haar betoog zijn van enorm belang in de onderwerpen die ze aansnijdt: onze gedeelde en pijnlijke geschiedenis”, aldus een van de panelleden. Een ander zegt: “Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt.”

Eerdere winnaars

De redactie van het KRO-NCRV programma De Taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast Van Iperen werden Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS voorgedragen. Een panel van taalliefhebbers stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme. De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend door het radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte.

BRON: www.nporadio1.nl

Karel Jong, 27-12-2021
Marieke Lucas Rijneveld wint met MIJN LIEVE GUNSTELING de F. Bordewijk-prijs 2021

28/10/2021

In het programma Kunststof is bekendgemaakt dat Marieke Lucas Rijneveld met 'Mijn lieve gunsteling' de F. Bordewijk-prijs 2021 wint. Eerder won ze ook al de Tzum-prijs voor hetzelfde boek. De F. Bordewijk-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

Meteen vanaf het begin van 'Mijn lieve gunsteling' wordt de lezer meegevoerd op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje. Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De prijs wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten.

Bron: www.tzum.info/2021/10/nieuws
Karel Jong, 05-11-2021
TAALBOEKENPRIJS 2021

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs wordt uitgereikt.

Alles begint met A is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letterkunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.”

De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Er waren vijf boeken genomineerd, van onder anderen de winnaar van vorig jaar, Nicoline van der Sijs, en taaljournalist Ewoud Sanders.

Bron: www.neerlandistiek.nl

Ook op de site www.onzetaal.nl is meer informatie te vinden over deze toegekende prijs.
Karel Jong, 04-10-2021
DE WEEK VAN HET NEDERLANDS

Dat is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen ze de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht.

Voor de zevende editie zetten we de taal op stelten. Daarbij kijken we meer dan ooit over de grenzen heen. Van 2 tot 9 oktober 2021 slaan we de handen in elkaar om het Nederlands als wereldtaal te belichten.

Bron: www.weekvanhetnederlands.org

Karel Jong:

Op de site van deze club kunnen deelnemers in meer varianten hun taalkennis beproeven. Ook voor laaggeletterden is er materiaal. Zoals bekend is taal een onmisbare basis om op allerlei terreinen in de samenleving beter mee te kunnen. Van een boek genieten is prettig. Nog belangrijker is dat leesvaardigheid en kunnen schrijven van groot belang zijn om in de moderne, meer ingewikkelde samenleving qua bureaucratie zo goed mogelijk mee te draaien. Met andere woorden: aandacht specifiek voor de Nederlandse taal is geen luxe hobby, maar een terechte focus op een zeer belangrijk stuk 'gereedschap'.


Karel Jong, 27-09-2021
Meer laden...