Wennen
dagcolumn
4.2 met 5 stemmen
62 De meeste vervelende dingen die een mens overkomen beginnen na verloop van tijd toch te wennen. Neem bijvoorbeeld fysiek ongemak. Zelf heb ik nogal een zwakke rug waardoor ik nogal eens moeite heb met het sjouwen van spullen. Ik heb dat geaccepteerd en ben er aan gewend geraakt dat ik soms een paar dagen pijn in mijn rug had of eens een nachtje wat minder goed sliep. Tot ik een keer te ver ben gegaan met lichamelijke arbeid en serieus moeite kreeg met lopen. Na drie kwart jaar lang oefeningen…
Oorlog en bevrijding
column
4.5 met 4 stemmen
213 De strijd op en om de Grebbeberg in de meidagen van 1940 was heftig en er werd heldhaftig gevochten, terwijl het materiaal toch wel verouderd was. Mijn vader zie ik nog te paard op een foto tijdens de daaraan voorafgaande mobilisatie. Deze paarden trokken deels ook oudere kanonnen naar de plek van schieten. In de verslagen soms verhalen over onbegrepen berichten over en weer en niet altijd nauwkeurige taxaties in de te volgen strategie. Maar als actief bij de artillerie was hij verder weg…
Een heilige mystica en niet van deze wereld
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
16 (voor Dora Greenwell (1821 - 1882))
Jij bent geboren als Dorothy Greenwell op 6 december 1821 op het familielandgoed Greenwell Ford in Lanchester, County Durham. Jouw vader was William Thomas Greenwell (1777 - 1856) en jouw moeder was Dorothy Smales (1789 - 1871). Jouw vader was een gewaardeerde en geliefde magistraat en een plaatsvervangend luitenant. Jouw roepnaam was Dora. Jouw oudste broer William is geboren op 23 maart 1820. Hij was archeoloog en priester van de Church of England. Op…
's-Hertogenbosch' of 'Oeteldonk', what's in a name?
hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
23 De trotse naam van onze provinciehoofdstad 's Hertogenbosch' bevindt zich in levensgrote, meer dan kapitale letters die wellicht - maar dat weet ik niet zeker - zelfs oplichten tijdens de nachtelijke dan wel avondlijke duistere uren boven haar station.
Maar men kan zich afvragen: "What's in a name?"
Als de vermaledijde, jaarlijkse gekte van het Carnaval losbarst, noemt men de mij dierbare stad ook "Oeteldonk", maar ik kan me nauwelijks voorstellen hoe de platvloerse, onbenullige en oubollige…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen
138 Zonneschijn hield de oude stad een paar dagen in het licht van een zomerse betovering. Bjarne was gestopt met het schrijven van gedichten uit onvrede met de situatie op de internetsite “Het Blijvertje”. Er werden flauwe gedichten geschreven over minderheden, die verder niet op de website waren vertegenwoordigd. En er waren mensen die gedichten schreven om de indruk te wekken dat ze geld nodig hadden. Het was gebedel om geld voor zieke kinderen, maar daar was een schrijverssite niet voor…
Het mysterie van de gevallen doos
verhaal
3.5 met 13 stemmen
87 Het was een zomerse zondagochtend in mei, de vijfde maand van het jaar. Voor het eerst dit jaar kon de vrouw zonder jas haar wandeling maken met haar wolfje. Het werd een lange wandeling langs water en bomen die vriendelijk wuifden door een zachte wind die trouw met de vrouw en het dier meeliep. Langzaam was de afgelopen maanden de mist opgetrokken, aan de hemel buiten en in het hoofd van de vrouw binnen. Januari was een dikke donkergrijze deken geweest. Februari werd lichter grijs maar de…
Laat Leo XIV een oordeel uitspreken
bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
32 Het zou Paus Leo XIV sieren als hij met een van zijn eerste uitspraken het Israëlische geweld in Gaza zou veroordelen.
Een Paus heeft een groot moreel gezag en is in die zin medeverantwoordelijk voor hoe we aankijken tegen genocidale daden.
Deze over een (halve) eeuw gaan veroordelen en herdenken zet geen zoden aan de weg voor Gazanen die NU opzettelijk worden vermoord door Israëlische bommen en uithongering en het onthouden van medische zorg.
De beelden van jonge kinderen die sterven van de…
Laatste nieuws:
Philip Dröge wint de Taalboekenprijs 2024 met De Tawl.
Hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde, ‘een journalistiek geschiedenisboek dat je meesleept als een roadmovie’!
De jury:
‘De schrijver neemt je mee op zijn zoektocht (op de fiets, naar goed Hollandse gewoonte) naar de sporen die het Nederlands in Amerika heeft nagelaten sinds onze taal daar in de zeventiende eeuw werd geïntroduceerd door Nederlandse en Vlaamse kolonisten. Toen “Nieuw Nederland” later verkocht werd aan de Engelsen, begon de neergang van “de Tawl” (zoals de plaatselijke variant van het Nederlands genoemd werd) — een proces met een onvermijdelijke afloop, dat toch nog tot in de twintigste eeuw geduurd heeft. Pas in 1962 werd met het overlijden van de laatste spreker de taal definitief tot zwijgen gebracht.
De jury prijst het boek om zijn originaliteit en om en de lichtvoetige toon. Het leest als “een journalistiek geschiedenis-boek dat je meesleept als een roadmovie” — het verhaal van een man op een fiets op zoek naar een taal. Het is geschreven door een rasverteller, die het verslag van zijn zoektocht doorspekt met verrassende taalweetjes. Hij brengt taalkundige inzichten op een prettige manier voor het voetlicht, terwijl de rode draad – hoe het Nederlands zich handhaafde en ten slotte toch verdween – de lezer tot het eind toe meevoert.
Redactie, 06-10-2024
Schrijfwedstrijd de Raadselige Roos van Literair Café Venray
De 32ste editie van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd voor amateur-schrijvers uit Nederland en Vlaanderen van Literair Café Venray is van start gegaan. Wij nodigen iedereen, die van schrijven houdt, uit (weer) deel te nemen.
Dit kan door een verhaal in te sturen vóór 1 januari 2025.
Het thema voor deze editie is ‘stromen’ en is verplicht voor alle inzendingen.
De schrijfwedstrijd de Raadselige Roos is bedoeld voor iedereen, die graag een prozaverhaal wil schrijven en biedt de deelnemers een podium om hun literaire werk door een deskundige jury te laten beoordelen en met dat van andere schrijvers te vergelijken.
Het ‘Reglement Raadselige Roos 2024-2025’ vindt u op: www.literaircafevenray.nl, onder webpagina ‘Raadselige Roos’.
De spelregels in het kort: uw verhaal bestaat uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Het mag niet eerder gepubliceerd zijn en moet in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Evenals in de voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Vakjury Proza evenals die van de Publieksjury samen met die van alle genomineerden in de bundel Raadselige Roos 2024-2025.
Naast de bundel, die alle deelnemers krijgen, ontvangen de 1ste prijswinnaars een mooie trofee, een juryrapport en boekenbon, de 2e en 3e prijswinnaars een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk alle winnaars de traditionele bos Roojse Rozen.
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking zal plaatsvinden op zondag 6 april 2025 in Hotel Asteria in Venray.
Heeft u nog vragen, bel dan: 06-18938556 of mail uw vragen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl Raadselige Roos, 27-09-2024
KAIROS van JENNY ERPENBECK heeft de INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2024 gewonnen. Daarmee wint de auteur, samen met vertaler Michael Hofmann, een geldbedrag van 50.000 Britse pond, dat wordt verdeeld.
De International Booker Prize wordt uitgereikt aan de beste roman of de beste korteverhalenbundel die vertaald is naar het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk en/of Ierland. De jury die dit jaar Kairos verkoos bestond uit William Kentridge, Natalie Diaz, Eleanor Wachtel, Aaron Robertson en Romesh Gunesekera.
De andere genomineerde boeken waren:
Not a River – Selva Almada, vertaald door Annie McDermott
The Details – Ia Genberg, vertaald door Kira Josefsson
Het (vertaalde) boek Kairos verhaalt over een liefdesrelatie tussen een studente en een man die wat ouder is en gevestigd is in de samenleving. Hij heeft de oorlog nog meegemaakt en is uit idealisme, hij is socialist, vanuit het Westen naar de DDR getrokken. Zij is geboren ná de oorlog in de DDR, en de verschillen tussen die generaties worden zichtbaar in hun verhouding. Of, sterker nog, zij tweeën symboliseren de geschiedenis van Oost-Duitsland.
Bron: TzumKarel Jong, 29-07-2024
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2024 gaat naar de Groningse vertaalster Paula Stevens.
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. Deze prijs wordt sinds 1955 door het Cultuurfonds uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden. Eens in de vijf jaar gaat de onderscheiding naar een vertaler die vanuit het Nederlands vertaalt.
De jury bleek onder de indruk van het vertaaloeuvre van Stevens: omvangrijk en van hoge kwaliteit. De jury prijst Paula Stevens als bijzondere pleitbezorger van Noorse auteurs met haar voortreffelijke vertalingen.
Redactie, 21-03-2024
Bezig met laden
Meer laden...