Daar helpt zelfs gapminder niet meer
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34 We zaten lekker te eten bij mijn vriend Jan. Rechts van mij zat Addie, links Frans, schuin tegenover Ingrid en tegenover mij Jan, de gastheer van de avond. We hadden het over de problemen van de wereld. Die problemen vind ik groot en dat zit diep, zou blijken.
Het begon zo dat Addie en ik aangaven hoeveel zorgen we maakten over ons kabinet, het Israëlische kabinet, de oorlog in Oekraïne, Xi en X en de zetbaas van Poetin die binnenkort weer chaos in het Witte Huis zal gaan maken. En, doordat…
Dromen vertellen
column
3.3 met 9 stemmen 154 In mijn nachtelijk uur kreeg ik een beeld te zien van wat ik dacht een zwarte poema te zijn. Hij stak met zijn kop uit een bosje. Na gegoogeld te hebben blijkt dat deze bestaan maar niet in grote getale en ze laten zich zelden of nooit zien. De zwarte poema kan gemakkelijk verward worden met een zwart luipaard of jaguar ook wel zwarte panter genoemd. Deze katachtige dieren danken hun zwarte vacht aan melanisme, een overschot van het zwarte pigment melanine, waardoor de vacht zwart kleurt. In…
Meerdere koude douches
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37 De realiteit gebiedt te zeggen dat het nooit vrede zal worden tussen Israël en de Palestijnen. Israël wil geen vrede daar dit land in de veronderstelling leeft dat land aan hen gegeven door God nooit mag worden gedeeld, laat staan weggegeven. De Palestijnen blijven, in mijn opinie terecht, van mening dat ook zij recht hebben op grondgebied. Yitzhak Rabin deelde deze mening in tegenstelling tot een van de Kolonisten, die het wapen hanteerde namens vele Kolonisten en de toenmalige Premier…
Tevergeefs naar Oisterwijk en wat er verder gebeurde....
hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 16 Ik was voor niets naar Oisterwijk geweest. Mijn nieuwe wandelvriendin, die ik had leren kennen via een advertentie, had ik er niet getroffen.
Op de heenweg striemden regen en hagel de voorruit van de auto van de Deeltaxi. Geen weer voor een wandeling. De ruitenwissers waren druk in de weer. De regen had ons verrast, zoals zomerregen soms doet.
De felrode parasols zijn geloken als bloemen die hun schermen niet meer kunnen aanbieden aan de felle zon. Ik verschuil me in Restaurant "Klein Speijck"…
autobiografie
4.7 met 3 stemmen 101 Het had er alle schijn van dat het een zomer van de liefde zou worden. Er was intense vreugde over eenvoudige genoegdoening. Het kunstenaarschap van Bjarne werd naar de zolder verhuisd en beneden op de eerste etage bleef er voldoende ruimte over voor een gast, die het voor elkaar had gekregen dat hij mocht blijven logeren.
Voordat het werkelijk zover was, had Bjarne zich allerlei nieuwe en gezonde gewoonten aangemeten. Hij deed net als de aantrekkelijke jongeman op het videofilmpje allerlei…
GEESTDRIFT X STERRENSTOF
verhaal
3.3 met 3 stemmen 43 Er waren er die haast niet konden wachten om terug te gaan.
Na een evaluatiegesprek over eerdere ervaringen, besloot men waar en bij wie men het beste terecht kon komen om bepaalde leringen te trekken uit een geheel nieuwe situatie. Men schreef, kortom, een levensplan.
Daarna kwamen één voor één de te kiezen, nog van niets wetende ouders in spe, voorbij. Ze werden geprojecteerd op het daarvoor bestemde kosmische doek.
Dan riep Het Hoge de naam van de ziel voor wie zij geschikt waren.…
Laat Nederland zich de kritiek van Yaloom aantrekken
bewering
5.0 met 7 stemmen 67 Volgens de oud-minister van Defensie van Israël Moshe Yaloom maakt Israël onder leiding van Netanyahu met de hardliners in zijn extreemrechtse kabinet zich schuldig aan oorlogsmisdaden en etnische zuiveringen.
Deze kritiek moet ook de Nederlandse regering zich aantrekken. Zij stelt zich op als een trouwe bondgenoot, maar een echte vriend zou zeggen waar het op staat: stop met de niemand ontziende jarenlange vernedering van de Palestijnen. Stop met het wapengeweld. Stop met de uithongering.…
Laatste nieuws:
Dinsdag 15 oktober kan de site korte tijd buiten werking zijn wegens onderhoudswerkzaamheden.Redactie, 14-10-2024
Philip Dröge wint de Taalboekenprijs 2024 met De Tawl.
Hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde, ‘een journalistiek geschiedenisboek dat je meesleept als een roadmovie’!
De jury:
‘De schrijver neemt je mee op zijn zoektocht (op de fiets, naar goed Hollandse gewoonte) naar de sporen die het Nederlands in Amerika heeft nagelaten sinds onze taal daar in de zeventiende eeuw werd geïntroduceerd door Nederlandse en Vlaamse kolonisten. Toen “Nieuw Nederland” later verkocht werd aan de Engelsen, begon de neergang van “de Tawl” (zoals de plaatselijke variant van het Nederlands genoemd werd) — een proces met een onvermijdelijke afloop, dat toch nog tot in de twintigste eeuw geduurd heeft. Pas in 1962 werd met het overlijden van de laatste spreker de taal definitief tot zwijgen gebracht.
De jury prijst het boek om zijn originaliteit en om en de lichtvoetige toon. Het leest als “een journalistiek geschiedenis-boek dat je meesleept als een roadmovie” — het verhaal van een man op een fiets op zoek naar een taal. Het is geschreven door een rasverteller, die het verslag van zijn zoektocht doorspekt met verrassende taalweetjes. Hij brengt taalkundige inzichten op een prettige manier voor het voetlicht, terwijl de rode draad – hoe het Nederlands zich handhaafde en ten slotte toch verdween – de lezer tot het eind toe meevoert.
Redactie, 06-10-2024
Schrijfwedstrijd de Raadselige Roos van Literair Café Venray
De 32ste editie van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd voor amateur-schrijvers uit Nederland en Vlaanderen van Literair Café Venray is van start gegaan. Wij nodigen iedereen, die van schrijven houdt, uit (weer) deel te nemen.
Dit kan door een verhaal in te sturen vóór 1 januari 2025.
Het thema voor deze editie is ‘stromen’ en is verplicht voor alle inzendingen.
De schrijfwedstrijd de Raadselige Roos is bedoeld voor iedereen, die graag een prozaverhaal wil schrijven en biedt de deelnemers een podium om hun literaire werk door een deskundige jury te laten beoordelen en met dat van andere schrijvers te vergelijken.
Het ‘Reglement Raadselige Roos 2024-2025’ vindt u op: www.literaircafevenray.nl, onder webpagina ‘Raadselige Roos’.
De spelregels in het kort: uw verhaal bestaat uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Het mag niet eerder gepubliceerd zijn en moet in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Evenals in de voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Vakjury Proza evenals die van de Publieksjury samen met die van alle genomineerden in de bundel Raadselige Roos 2024-2025.
Naast de bundel, die alle deelnemers krijgen, ontvangen de 1ste prijswinnaars een mooie trofee, een juryrapport en boekenbon, de 2e en 3e prijswinnaars een juryrapport, een boekenbon en natuurlijk alle winnaars de traditionele bos Roojse Rozen.
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking zal plaatsvinden op zondag 6 april 2025 in Hotel Asteria in Venray.
Heeft u nog vragen, bel dan: 06-18938556 of mail uw vragen naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl Raadselige Roos, 27-09-2024
KAIROS van JENNY ERPENBECK heeft de INTERNATIONAL BOOKER PRIZE 2024 gewonnen. Daarmee wint de auteur, samen met vertaler Michael Hofmann, een geldbedrag van 50.000 Britse pond, dat wordt verdeeld.
De International Booker Prize wordt uitgereikt aan de beste roman of de beste korteverhalenbundel die vertaald is naar het Engels en gepubliceerd is in het Verenigd Koninkrijk en/of Ierland. De jury die dit jaar Kairos verkoos bestond uit William Kentridge, Natalie Diaz, Eleanor Wachtel, Aaron Robertson en Romesh Gunesekera.
De andere genomineerde boeken waren:
Not a River – Selva Almada, vertaald door Annie McDermott
The Details – Ia Genberg, vertaald door Kira Josefsson
Het (vertaalde) boek Kairos verhaalt over een liefdesrelatie tussen een studente en een man die wat ouder is en gevestigd is in de samenleving. Hij heeft de oorlog nog meegemaakt en is uit idealisme, hij is socialist, vanuit het Westen naar de DDR getrokken. Zij is geboren ná de oorlog in de DDR, en de verschillen tussen die generaties worden zichtbaar in hun verhouding. Of, sterker nog, zij tweeën symboliseren de geschiedenis van Oost-Duitsland.
Bron: TzumKarel Jong, 29-07-2024
Bezig met laden
Meer laden...