Inloggen

Steunplicht!

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 17
Ik ga nooit naar huldigingen. Ik ga niet naar die van FC Groningen, Donar of welke andere Groningse club dan ook. Nooit. Dat is de reden dat ik mij ook niet druk maakte om de hooligans die het in hun dolle kop haalden te beloven dat ze een puinhoop van de huldiging van het Ajax-vrouwenteam hadden gemaakt, als die was doorgegaan.
Het zijn natuurlijk dezelfde dolle lui die bij feesten die wel doorgingen iedereen toejuichten, iedereen, tot aan de kleinste geblesseerde ballenjongen aan toe, maar…

Het is erdoor!

column
3.9 met 8 stemmen 26
De overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Administratieve tsunami, een megaklus om 20 miljoen rekeningen voor 10 miljoen mensen foutloos te digitaliseren. 1500 miljard euro opnieuw verdelen, door 200 pensioenfondsen. Iedereen een eigen potje, mooie uitgangspunten over zeggenschap, nieuwe tijd, individualisme, eerlijkheid. Alle ideologische stoplappen waarmee de politiek komende rampen probeert van nobele bedoelingen te voorzien.
Maar gelukkig zijn we een kei in onoverzichtelijke ICT…

Een intense liefde voor het vrije Estland

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1
(voor Lydia Koidula (1843 - 1886))
Jij bent geboren als Lydia Emilie Florentine Jannsen op 24 december 1843 in Vändra, Liivimaa (nu Pärnumaa), Estland. In 1850 verhuisde jij naar de nabijgelegen stad Pärnu, een kuuroord. Op 1 januari 1857 publiceerde jouw vader Johann Voldemar Jannsen daar de eerste, Estische krant, het weekblad "Perno Postimees ehk Näddalileht', over de Estische cultuur en taal. Door de vrij tolerante regering van tsaar Alexander II kreeg jouw vader toestemming. Jouw vader…

Momentopnamen uit een "psychiatrische carrière"

hartenkreet
3.0 met 1 stemmen 4
De onherbergzame heilloze oorden die de "Geestelijke Gezondheidszorg" voor haar slachtoffers en gedupeerden reserveert, konden nooit een thuis voor haar vormen; integendeel. De geestesziekte joeg haar op en verjaagde haar uit alle comfortabele, geruststellende en weldadige regionen van de zogenoemde "normale wereld"; kortom de heilzame en geluk verschaffende regionen waarin de goegemeente haar soelaas tegen de onheilspellende, angstaanjagende, onoplosbare en verontrustende aspecten van de…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen 26
In de zomer van 1997 leerde Bjarne de andere leden van het Troebel Water Collectief steeds beter kennen. Ze hadden ieder hun eigenaardige rugzakje, vol met troebele gevoelens over het leven met zijn onvolkomenheden.
Els was een dominante vrouw. Ze had een kind uit een eerdere relatie en ze liet zich niet de kaas van het brood eten. In sommige opzichten leek haar karakter op dat van Bjarne. In andere opzichten waren ze totaal verschillend. Ze had een korte relatie gehad met Bart, die ook lid…

PITBULL / VOOROORDEEL

verhaal
4.0 met 1 stemmen 11
In het verleden heb ik jarenlang op diverse hondenrassen gepast. Echt het was prachtig om al die verschillende karakters bij elkaar te zien – hun interactie was altijd mooi om te aanschouwen. Daar kunnen wij mensen nog van leren, Je had behoorlijk zelfstandige honden die jou tijdelijk accepteerden. Maar ook echt hondstrouwe types, die al vrij snel met hun kop op je schoot gingen liggen. Soms had ik wel een stuk of tien tegelijk en meestal ging dat wel goed. Om te kijken of ze in de roedel…

Exit Van der Sar

bewering
5.0 met 5 stemmen 22
Van der Sar treedt af als Algemeen Directeur bij Ajax.
Afgemat, uitgeput.
Ik denk dat min of meer criminele delen van zijn eigen achterban en kletsprogramma's (zoals b.v. door Johan Derksen gemanipuleerd) hierbij een negatieve (hoofd)rol hebben gespeeld.

Laatste nieuws:

LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER 2023 NAAR AUTEUR JAN BROKKEN

Jan Brokken ontvangt dit jaar de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer. De 73-jarige auteur krijgt de prijs vanwege "zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.

Brokkens oeuvre bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans en autobiografisch werk, zoals Mijn kleine waanzin, De tuinen van Buitenzorg en In het huis van de dichter. In 2020 publiceerde hij De Rechtvaardigen, over consul Jan Zwartendijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde. Brokkens werk is in twintig talen vertaald.

Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de Academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. "Wat ik heel mooi vind, is dat hij bij de moeilijke en minder toegankelijke onderwerpen het persoonlijke, beschouwende en literaire bij elkaar weet te brengen. Daardoor hangen veel mensen aan zijn lippen."

Brokken reageerde verheugd op de toekenning van de Gouden Ganzenveer. "Het is een prijs waarbij de taal centraal staat. In beschouwingen over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen, de al dan niet verborgen geschiedenis die ik blootleg of de mens die ik beschrijf, maar eigenlijk nooit waar het ook om draait: de taal", zei Brokken in De Taalstaat.

Taal onder de aandacht

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 18 september krijgt Brokken de prijs uitgereikt in Amsterdam.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Nelleke Noordervliet. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.

Bron: NOS Nieuws
Karel Jong, 15-05-2023
Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

Kort nadat Anjet Daanje in 2022 de Literatuurprijs ontving heeft voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is haar boek opnieuw bekroond. In het tv-programma Nieuwsuur werd bekendgemaakt dat zij de winnares van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2023 is.
De jury, onder voorzitterschap van historica Beatrice de Graaf, kwam loftuitingen tekort om het belang van Daanjes prestatie te beschrijven.
„Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn”. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genre-overschrijdend is. “Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ’als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is”.
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Libris Literatuur Prijs ontving Daanje een cheque. Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu reikte haar een door Irma Boom ontworpen bronzen penning uit.
De schrijfster uit Groningen, die bij voorkeur op de achtergrond blijft, was voor deze gelegenheid wel naar het voorafgaande diner in Felix Meritis gekomen.

De Groningse Anjet Daanje (1965) - pseudoniem voor Anjet de Boer – studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie koos ze voor een (uitermate succesvolle) loopbaan als schrijfster.
Redactie, 09-05-2023
LAKS TAALGIDS

Een taalgids!? Waarom?

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.

Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.

Bron: www.laks.nl

Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)
Karel Jong, 12-04-2023
INFORMATIE OVER ENERGIE IN EENVOUDIGE TAAL

'Gas en stroom zijn steeds duurder geworden. Veel mensen moeten nu meer betalen. Veel mensen krijgen daardoor problemen met hun geld. De overheid heeft regelingen gemaakt om te helpen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die regelingen kent. En dat iedereen weet wat je zelf kunt doen om energie te besparen. Daarom vind je bij ons informatie over energie in eenvoudige taal.'

Aldus de Stichting Lezen en Schrijven, welke in februari 2023 een lesbrief heeft gepubliceerd voor docenten en coaches om mensen die meer moeite hebben met lezen en schrijven, wel eens aangeduid met de categorie 'laaggeletterden', te helpen met de vele en soms ingewikkelde informatie over de stijgende en ook wel wisselende energiekosten. In de praktijk blijkt dat deze groep de soms moeilijk te volgen informatie over de huidige energiemarkt slecht of helemaal niet voldoende begrijpt.

Karel Jong: Naast de dichtkunst en literair proza is de kunst van begrijpelijk schrijven een niet te onderschatten vaardigheid. In veel gebruiksaanwijzingen en teksten over wetten en maatregelen is het taalgebruik regelmatig te ingewikkeld of leidt de toelichting af van de kern van de zaak. Overigens: ook voor columnschrijvers en schrijvers op schrijfsites kan het geen kwaad om de vaardigheid om zo helder mogelijk te schrijven te blijven oefenen. Al is een gebruiksaanwijzing of een toelichting op een maatregel wellicht wel van een andere orde dan een column over politiek, gesignaleerd onrecht of opwinding over een nieuwe roman.

Op de site van de stichting is meer informatie te vinden en kan de lesbrief worden gedownload.

Bron: www.lezenenschrijven.nl

Karel Jong, 01-03-2023
Meer laden...