Inloggen

Rotte vis

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 19
De onderhandelingen voor het nieuwe kabinet zijn nu in een rustige fase. Althans, de pers heeft al een paar dagen geen geleuter meer laten horen. Vast staat dat dit komende kabinet niet in staat is om de problemen waar Nederland voor staat op te lossen. Hoe ik dat zo weet?
Welnu, het grootste probleem en het enige probleem waar ze het over eens zijn is de immigratie. Het probleem van dat probleem is dat het geen probleem is. Althans, niet een groot probleem. Er zijn geen opvangplekken voor…

Aan wie en wat geven wij onze stemmen eigenlijk?

column
4.0 met 2 stemmen 25
In juni mogen wij burgers van Europa weer naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen voor in het Europese Parlement. Eens in de vijf jaar bezorgt de postbode ons weer de stempas. Jaren vond ik het zeer belangrijk dat ik als vrouw mijn stem niet verloren liet gaan maar eerlijk gezegd ben ik na de verkiezingen van november 2023 wel een beetje klaar met mijn stem weg te geven. De partij waar ik al jaren trouw op stemde deed een stellingname inzake de oorlogen waarin ik mij niet kon vinden.…

De liefdevolle ziel van een schrijvende lerares

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 3
(voor Sofija Kymantaite-Ciurlioniene (1886 - 1958))
Jij bent geboren op 13 maart 1886 in Joniskis, het Russische Rijk. Jouw vader was een landloze, Litouwse edelman. Jullie woonden bij jouw oom, de roomse priester Vincentas Jarutaitis. Jij kreeg privéles van Vincentas en hij ondersteunde jouw opleiding. Jouw ouders hadden een pension en kleine winkel in Siauliai, maar die gingen failliet en in 1893 gingen jullie naar Jarutaitis terug. In 1898 ging jij naar de lagere meisjesschool in de…

Een woordenstroom als een mitrailleurvuur....

hartenkreet
4.0 met 1 stemmen 5
.Zelfs op vier mei kan de kou nog in de lucht zitten....
Ik ontmoette mevrouw die morgen vóór de supermarkt. Ze droeg een mallotige, bonte pet die ze op haar achterhoofd gedrapeerd had en een zonnebril en ze was slank van postuur. Ze richtte zich tot een andere mevrouw die daar eveneens stond te wachten en de woorden rolden in rap tempo van haar lippen als een mitrailleurvuur of als een ongeleid projectiel, afgevuurd op de onschuldige andere dame die het relaas wijselijk en zonder slag of…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen 26
“Ik liep door een volkomen lege en onbekende straat in een stad waar ik nog nooit was geweest. Maar onderweg zag ik aan de overkant een aantrekkelijke man lopen. Ik rende naar hem toe om te kijken waar ik was. Ik raakte zijn schouder aan en hij draaide zich om, ik was verrast, want ik zag je gezicht, Bjarne. Lange tijd kon ik van verbazing geen woord zeggen. Maar toen ik me herstelde, vroeg ik waar we waren. Zonder mijn vraag te beantwoorden, zei je dat alles in orde was. Je omhelsde me. We…

Jaarlijkse Verdenking 2

verhaal
1.0 met 2 stemmen 42
In een vorig verhaal „Jaarlijkse Verdenking 1“ kwam Mevrouw 1 aan bod. Om twee verdachte deugkippen niet met elkaar te verwarren heb ik hen een rugnummer gegeven. Nummer 1 woont in Zwolle, nummer 2 in Amersfoort. Dus de kans dat ze elkaar tegenkomen en kennen is klein.
Op mijn wandelingen met de hond werd ons pad regelmatig gekruist door dat van bouvier Boris en diens baas Joop. Boris was alleen op zijn baas gericht vice versa. Kontsnuffelen waar honden doorgaans veel plezier aan beleven…

Schaken in de lift!

bewering
3.8 met 4 stemmen 22
Dat het schaken een goede periode beleeft laat zich deze week ook zien in het 'Dorpshuis' in Hoogkerk (Groningen), waar het Nederlands jeugdkampioenschap plaats vindt in verschillende categorieën. Door vele nevenactiviteiten, waaraan ook veel jeugdspelers mee doen, is een bezoek hetzij lijfelijk hetzij via streamingsdiensten de moeite waard.

Laatste nieuws:

Raadselige Roos 2021
U kunt deelnemen door een gedicht en/of een prozaverhaal in te sturen vóór vrijdag 1 oktober 2021. Het thema voor deze editie is ‘de overkant’ en is verplicht voor alle inzendingen.
De Raadselige Roos schrijfwedstrijd biedt u als deelnemer naast een podium ook de gelegenheid om uw werk, prozaverhaal of gedicht, door een jury te laten beoordelen. Zoals bij elke wedstrijd horen ook bij een schrijfwedstrijd spelregels. Deze zijn zijn te lezen te vinden op: www.literaircafevenray.nl, onder de webpagina ‘Raadselige Roos’.
Uw gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Ze mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend volgens de spelregels en per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl
Het inschrijfgeld: € 20,00 (voor deelnemers, die jonger zijn dan 25 jaar € 10,00) dient vóór 1 oktober 2021 te worden overgemaakt op de bankrekening van het Literair Café Venray: NL 46 RABO 0132 594 250 onder vermelding van Roos 2021 en uw naam en woonplaats
Het werk van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Publieksjury verschijnt in onze bundel de Raadselige Roos 2021 met passende beeldende werken. Naast de bundel ontvangen de eerste prijswinnaars een trofee, een juryrapport en een boekenbon.
Naast de drie prijswinnaars door de vakjury’s Proza en Poëzie en de winnaar van de Publieksjury kiest elke jury nog vijf verhalen, c.q. gedichten, die niet in de prijzen vielen, maar die de moeite waard zijn om in de bundel Raadselige Roos 2021, met een passend beeldend werk, gepubliceerd te worden.
Wij streven ernaar om een feestelijke prijsuitreiking plaats te laten vinden op zondag 23 januari 2022.
De organisatie van de Raadselige Roos en Literair, 11-06-2021
BRUSSEPRIJS VOOR BESTE JOURNALISTIEKE BOEK NAAR 'DWINGENDE NADENKER' OVER VERKEER

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gaat dit jaar naar Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. De auteurs kregen de prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, uit handen van juryvoorzitter en NOS-journalist Gerri Eickhof in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Verkade schrijft over mobiliteit voor de journalistieke site De Correspondent. Te Brömmelstroet is hoogleraar stedelijke mobiliteit, verbonden aan de universiteit van Amsterdam.
Hun boek draait om de geschiedenis van de openbare ruimte in Nederland en hoe de auto daarin een steeds dominantere rol is gaan spelen. De auteurs vragen zich af van wie de straat tegenwoordig eigenlijk is en denken ook hardop na over hoe het anders of beter zou kunnen.

'DWINGENDE NADENKER'

"Een dwingende nadenker", schrijft de jury van de Brusseprijs over het boek. "Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord."

De jury kwam in een videovergadering in zo'n 3,5 uur van 187 inzendingen tot een shortlist van 5 boeken, met het boek van Verkade en Te Brömmelstroet uiteindelijk dus als winnaar.

SHORTLIST

Andere genomineerden waren Harm Ede Botje en Mischa Cohen met hun portret van FvD-leider Baudet: Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Ook waren De ontdekking van Urk en Gouden bergen. Portret van de digitale generatie kanshebbers.

In het boek over Urk poogt Matthias M.R. Declercq door te dringen tot de kern van de Urkse gemeenschap en het andere boek, van Doortje Smithuijsen, biedt een inkijk in de wereld van influencers. Ook XTC: Een biografie van Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd, over de geschiedenis van de uitgaansdrug, was genomineerd.

De jaarlijkse Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Pieter van Os, met zijn boek Liever dier dan mens.

Bron: www.nos.nl

COMMENTAAR Karel Jong

Ook op deze site is het het moderne verkeer wel eens onderwerp geweest van analyse en beschouwing. Zie bij voorbeeld de Dagcolumn van Freek Berglust 'DOOD EN VERDERF IN HET VERKEER' in de top 3 van de Dagcolumns. Een actueel onderwerp, volgens mij. Er is door Corona ook veel veranderd. De schrijvers menen dat het moderne verkeer in feite behoorlijk asociaal is geworden. Met als gevolg veel menselijk leed door ongevallen. Goed dat er nu een boek is, dat op heldere wijze beschrijft waar wij onszelf in hebben gebracht. Namelijk een zo langzamerhand levensgevaarlijk terrein. En niet alleen voor onze kinderen en ouderen.
Karel Jong, 06-06-2021
ANDERMANS VEREN BRENGT ZESDELIGE SERIE OVER LITERATUUR EN KLEINKUNST

Vanaf 18 mei presenteert de podcast Andermans Veren Extra een zesdelige serie over Kleinkunst en literatuur. In gesprek met Kick van der Veer vertelt Ko de Laat, voormalig snelsonnetdichter van GEDICHTEN.NL , over de meest uiteenlopende dwarsverbanden tussen beide genres.
Er zullen zeldzame opnames te horen zijn van J.A. Deelder en Johnny van Doorn. Ook komen er gezongen teksten langs van onder andere Joost Zwagerman, Lucebert, Nico Scheepmaker, Ida Gerhardt en Brian Patten (in vertaling van Willem Wilmink). Daarnaast worden er bizarre uitstapjes van schrijvers gedraaid, zoals een zingende Jan Cremer en Johnny the Selfkicker in een sketch met Wim de Bie. Thema-uitzendingen gaan onder andere over Imitaties en parodieën en het kroonjaar 1966, dat voor zowel de poëzie als voor de kleinkunst een belangrijk jaar was.
Ko de Laat, regelmatig te gast in Andermans Veren Extra, is de centrale verteller in deze serie omdat hij als dichter/performer en als liedtekstschrijver (voor o.a. Pia Douwes, Ellen Evers en Rob van de Meeberg) werkzaam is in zowel het literaire circuit als in de kleinkunst- en musicalwereld. Daarnaast was hij als dichter of toeschouwer ooggetuige van diverse legendarische optredens en belangrijke verwikkelingen.
De podcast Andermans Veren Extra is te vinden op de site nporadio5.nl/podcasts/andermansveren en kanalen als Apple Podcasts, iTunes en Spotify.
REDACTIE, 15-05-2021
JEROEN BROUWERS WINT LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2021

Schrijver Jeroen Brouwers is met zijn boek Cliënt E. Busken de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021. Dat is maandagavond bekendgemaakt in Nieuwsuur.
Zijn boek is een "unieke roman", aldus juryvoorzitter Lilianne Ploumen. "Een roman die je opslokt en je naar adem happend rond laat tollen en hijgend stil doet staan."

In verband met zijn gezondheid was de schrijver zelf niet aanwezig bij de bekendmaking in het cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam. Zijn uitgever nam de prijs in ontvangst. "Ik hoop dat je kijkt Jeroen", zei hij. "Van harte gefeliciteerd, ook aan alle andere genomineerden. Jeroen heeft meer dan zestig boeken geschreven. Hij zegt dat zijn hoofd leeg is. Ik vrees dat het ook echt zo is, maar ik hoop dat hij liegt."

Literair

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen jaar. Samen met de BookSpot Literatuurprijs is het de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Jeroen Brouwers waren Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Marieke Lucas Rijneveld en de Vlaming Erwin Mortier genomineerd. Brouwers wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Dementie

Brouwers' roman is een monoloog van de chagrijnige, dementerende oude man Busken. Hij woont op de gesloten afdeling van Huize Madeleine, een verzorgingstehuis, is doofstom en kan zich nauwelijks bewegen. Maar vanbinnen is hij nog volop in bedrijf, ondanks zijn vermeende dementie. De verwarde, maar welbespraakte geest neemt alles wat er om hem heen gebeurt scherp waar: zijn verzorgers, mede-dementen en de kwaadaardige psychologen en psychiaters.

Laatste boek

"Dit is een vrolijk boek", zegt Brouwers nu over zijn winnende roman. "Met een sombere ondergrond." Cliënt E. Busken zou wel eens het laatste boek van Brouwers' hand kunnen zijn. "Ik ben nu met emeritaat. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet schrijf, misschien komt er nog iets. Maar je mag ook rekening houden met mijn leeftijd." Brouwers schreef in totaal meer dan zestig boeken. "Maar soms heb je geen zin meer, dan zeg je: het is voldoende en het is mooi geweest. Dit is mijn oeuvre en je doet het er maar mee."

Bron: www.nos.nl


Commentaar Karel Jong:

Inderdaad levert het achter elkaar lezen van dit boek een vorm van beklemming op. Het idee, dat je door doofstomheid in jezelf bent opgesloten, terwijl je geest nog helder is, doet de lezer naar adem snakken. Ofwel als dit mogelijk de laatste fase van je leven is, dan overheerst bij de lezer somberheid. Wat betreft taalgebruik lezen de innerlijke woordenstromen veel genoegen op. Niettemin kon ook ik het boek niet achter elkaar lezen. Het bleek soms ‘te veel’. Ook was het niet goed mogelijk om het van je laten afglijden met de gedachte, dat de beschrijving zo extreem is, dat deze werkelijkheid je nooit zal overkomen. Helaas zien wij in verpleeghuizen nogal eens bewoners zitten, die ogenschijnlijk in een soort innerlijk isolement verkeren. Na lezing van Client E. Busken valt onbevangen daarnaar kijken en over nadenken niet echt mee.

Karel Jong, 11-05-2021
Meer laden...