Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouderen kunnen de pest krijgen

Gisteravond zagen wij op televisie de eerste in een reeks uitzendingen over de toekomst van de vergrijzing. We zagen eenzame ouderen in grote gezinswoningen, die vooral niet gezellig leefden in alle verlaten slaapkamers of andere ruimten te bereiken met twee trappen om de was te doen. Hoezo? Omdat de marketing- technische beleidsopvattingen in de politiek alle verzorgingshuizen schrapten in het recente verleden. En er voor al die solisten op leeftijd in die ruime woningen gewoon geen passende woningen zijn. Helemaal schrijnend is de al lang geleden voorspelde tragiek van overbelaste mantelzorgers en de verregaande eenzaamheid van al die ouderen die van de politiek zo lang mogelijk thuis moesten blijven wonen.

Maar waar dan? De ouderwetse bejaardentehuizen zorgden zeker niet voor luxe, maar wel voor aanspraak en enige levendigheid. En de zorg was vlakbij. Gelukkig hebben toekomstige en nabije ouderen het nog niet echt helder op hun netvlies, dat zij straks bij eventuele problemen met de gezondheid weinig tot niks te verwachten hebben van zorgzame kinderen of attente zorg van professionals. Want de vergijzing ‘drukt’ nu en straks enorm op de budgetten voor de zorg. Dus verklaart de een na de andere deskundige, dat wij ‘het gesprek met elkaar moeten aangaan’ om te bezien of robotica of mantelzorgers niet een groot deel van de ouderenzorg mogen gaan opvangen.

Nu ja, tenzij de dementerenden te veel in nachtelijke uren de straten en pleinen gaan bevolken in hun verwardheid. Vooruit, dan wrikken wij in de wachtlijsten nog wel een plekje in een verpleeghuis. Waarvan het imago al jaren tot een dodelijk vriespunt is gedaald. Daar ga je slechts langzaam dood, terwijl je in je eigen uitwerpselen ligt de rochelen en de uitzendkrachten langs je heen fladderen met hun uitroepen, dat het zo druk is vanwege personeelstekort. Ha, de eigen kinderen dan, waar de oudjes zo vaak te hulp schoten bij oppassen door beider werk? Nee, die hebben het te druk en zijn ook vaak helemaal niet opgevoed met het idee om te zorgen.

Zorg en bezoek voor oma en opa waren na de oorlog standaard in de opvoeding. Ook al had je als kleinkind niet altijd zin. Terug naar het heden. Straks komen de witjassen haastig aan je bed om te bezien of je na een sukkelige val met een gebroken heup nog wel zinvol te repareren bent, of dat een operatie geen zin meer heeft voor de kwaliteit van je leven. Ook je functie in de samenleving wordt dan betrokken in de analyses over nut en noodzaak van een ingreep. Binnenkort gaan wij mogelijk stomverbaasd zijn als een oudere boven de 75 schuifelend ons tegemoet treedt tijdens een verjaardag met de uitroep: ‘Ik heb een nieuwe heup gekregen’.

Schrijver: Freek Berglust
8 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 5 stemmen 304



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
16 februari 2024
Op televisie is bij Max de serie De Toekomst Is Grijs tamelijk ontluisterend. Zeer overbelaste mantelzorgers, ziekenhuizen die uitbehandelde patiënten naar huis willen sturen, terwijl dat niet kan en er geen plekken zijn in andere vormen van zorg. Dus hoppa, de mantelzorg dan maar. Die dat vaak niet meer aan kunnen. En een verzorgingshuis, te vergelijken met de oude bejaardencentra, is er niet. Eerder weggesaneerd onder de vooruitziende blik van hoog opgeleide politici met een visie op ouderenzorg, behalve roepen dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten wonen. Uiteraard maken politici fouten. Maar deze gruwelijke mistaxatie van de behoefte aan ouderenzorg (die goed te voorspellen was) is wel heel erg pijnlijk en schandalig.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
10 februari 2024
Een tamelijk sombere column over de nabije toekomst van de ouderenzorg, ofwel het nogal ontbreken daarvan. Het is waar dat de bewindsvrouw Helder (what's in a name) ongeveer de schouders ophaalt. En op min of meer chagrijnige toon ons allen meldt, dat wij de zorg voor ouderen zoals we die ooit kenden wel op onze gerimpelde buiken mogen schrijven. Bijzonder wel zo'n zonnige vooruitblik op de toekomst van de grijze golf, welke wij overigens al in de jaren na de Tweede Wereldoorlog behoorlijk scherp konden voorspellen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)