Inloggen

Een koekje

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 42
Achter de balie in een groot koude kale beton en staalgebouw stond niemand en op de balie alleen een nummer dat ik kon bellen. Ik dacht, dan kan ik beter direct mijn contactpersoon bellen. Ik had nauwelijks opgelegd of daar kwam ze, de baliemedewerkster.
Ze had een koekje gegeven aan een klein meisje. In hetzelfde gebouw waar ik een afspraak had, zat ook een kinderpsycholoog of zoiets. Ik heb het me niet precies laten uitleggen, maar ik vond het verhaal van de baliemedewerkster in het…

In woord en beeld

column
4.2 met 8 stemmen 58
'Met acht appels in een tent', las ik op de kaft van het boek dat ik kreeg voor mijn 7e verjaardag. Al lezend kwam ik erachter dat het ging over de familie Appel: een vader met zijn kinderen op kampeervakantie. Voor mij misschien wel de eerste woordgrap, in ieder geval de opmaat tot mijn leesgekte.
Op de lagere school behandelden we voor het eerst spreekwoorden en uitdrukkingen. Water naar de zee dragen. 'Wat wordt hiermee bedoeld?' vroeg de juf. Ik was een en al oor. Woorden en verbeelding,…

Verdragen in plaats van verhelpen

beschouwing
4.0 met 1 stemmen 10
Quote: Wat je niet kunt verhelpen, moet je verdragen.
Deze uitspraak is afkomstig uit 'Middernachtskinderen' van de Indiaas-Britse/Brits-Indiase auteur Salman Rushdie. Dit inmiddels 42-jarige boek is afkomstig/geschreven uit respectievelijk in 1982.
Ook zijn veel, zo niet de meeste handicaps niet te verhelpen. Daarentegen zijn er handicaps die gelukkig wel zijn te verdragen. Zelf lijd ik aan een geheugenprobleem dat ik voorafgaand aan een 45 uur durend coma heb opgelopen. Het was in de…

Een triomfantelijke overbrugging door de vriendschap

hartenkreet
3.0 met 1 stemmen 7
Het huis in het naburige dorp van de zachtmoedige ex-collega waar de trofeeën van de welstand en van de rijkdom stonden uitgestald, herinner ik me uit zo lang vervlogen tijd. Na de verwikkelingen en rampspoed die zich opstapelden in de zeventig jaren van mijn leven en na de vele verliezen heb ik Ans als enig overgeblevene. Als door een wonderlijke beschikking van een goedgunstig lot kwam ze onlangs aanwandelen op de nieuwe dag die ons nog gegeven is. Ze liep naar me toe op het terras van het…
autobiografie
4.5 met 2 stemmen 18
“Als je rookt voel je je namelijk prettig. Je ervaart positieve effecten van het roken. Daarom blijf je roken. Maar mensen die langere tijd roken ervaren op den duur ook negatieve effecten.“
Bjarne las de informatie op het internet nauwkeurig. Geld om tabak te kopen had hij niet meer en hij had geen zin om peukenraper te worden. Misschien was dit het juiste moment om te stoppen.
“Roken en psychische klachten komen dikwijls samen voor. Sommige rokers hebben te maken met…

Nuchter blijven

verhaal
4.7 met 3 stemmen 30
Wanneer ik, bij deze, wederom het mooie eiland Goeree Overflakkee, met een gevoel van tevredenheid én een soort gretigheid al beschrijvend omarm, dan verwoord ik uiteraard ook de gevoelens van mijn echtgenote. Ik ben me bewust van het gevaar, dat ik daarbij ongewild gemakkelijk en bijna onmerkbaar wegzak in het mulle drijfzand van metaforen. Constaterende, dat wij nu al weer acht jaar op dit paradijselijke eiland wonen zeg ik, dat de tijd ‘als zand door je vingers is gesijpeld’, of in onze…

Ambtenaren ontslaan...

bewering
5.0 met 1 stemmen 12
Waar haalt het komende kabinet het geld en de ambtenaren vandaan om op een zorgvuldige wijze 22% van onze ambtenaren te ontslaan, te voorzien van wachtgeld, omscholingsmogelijkheden voor hen te creëren, op te vangen in de UWV, juridische procedures te voeren in verband met de legitimiteit van het ontslag en een aantal van hen van een gouden handdruk te voorzien?

Laatste nieuws:

LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER NAAR AUTEUR EN CRITICUS MARGOT DIJKGRAAF

De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf. Ze krijgt de prijs vanwege haar rol als "sensibele en erudiete ambassadeur van de letteren." Ook wordt ze geprezen voor het onder de aandacht brengen van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen.

Dijkgraaf schrijft ook veel over Franstalige literatuur, onder meer in NRC. In Frankrijk heeft ze om die reden verschillende onderscheidingen gekregen.

Oud-minister en voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer Bussemaker maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De prijsuitreiking is op 20 september in Amsterdam.

De Gouden Ganzenveer is een jaarlijkse prijs. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen.

Vorig jaar won schrijver Abdelkader Benali. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Arnon Grunberg, Joost Zwagerman, Joke van Leeuwen en Geert Mak.

bron: www.nos.nl
Karel Jong, 25-04-2021
BOEK 'DE WANDELAAR' CADEAU VAN BIBLIOTHEKEN 2021

Voor Nederland Leest 2021 wordt in november een unieke uitgave van het geprezen werk De wandelaar van Adriaan van Dis uitgegeven, met een bijzonder nawoord van Margot Dijkgraaf. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is het devies waarmee Nederland met elkaar in gesprek gaat over dit boek. Nederland Leest is er voor iedereen, daarom worden er ook een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal uitgegeven van De Wandelaar. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is dit jaar Katvis van Tjibbe Veldkamp. Deelnemende bibliotheken geven in november De wandelaar cadeau aan bezoekers en deelnemende scholen geven Katvis cadeau aan leerlingen.

Eén boek, duizend gesprekken: Over de grens

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.

De wandelaar

Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.

Bron: www.cpnb.nl





Karel Jong, 14-04-2021
SCHRIJFSTER ASTRID ROEMER KRIJGT IN OKTOBER DE PRIJS DER NEDERLANDSE LETTEREN 2021. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de prestigieuze literatuurprijs.

"Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd", staat in het juryrapport. "Roemer slaagt erin thema's uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat."

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De bekroonde auteur krijgt 40.000 euro. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Belgische koning en de Nederlandse koning. In oktober zal koning Filip de winnares in zijn paleis in Brussel ontvangen.

Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo. Hoogtepunt in haar oeuvre is de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).

In haar werk spelen thema's als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving ze voor haar gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs.

Bron: www.nos.nl


Onderstaand een fragment van een artikel over de schrijfstijl van Roemer in het boek: Gebroken Wit.


ASTRID ROEMER ZET HAAR EXPERIMENTEN MET TAAL VOORT in 'Gebroken Wit’, maar in de Nederlandse literatuurkritiek wordt dat niet centraal gezet.

Waarom is James Joyce een genie wanneer hij leestekens overslaat, terwijl het Roemer niet altijd in dank wordt afgenomen?

DOOR EMMA VAN MEIJEREN

Er zullen weinig mensen zijn die ooit bij het 18e hoofdstuk van James Joyce’s Ulysses aangekomen zijn, maar mocht je dat punt toch bereikt hebben, dan weet je dat het ongeveer 50 pagina’s beslaat en er vrijwel geen enkel leesteken in voorkomt. Het gebrek aan leestekens vervreemd het narratief. Dat is voor lezers die gevoelens van vervreemding en ongemak als dagelijkse realiteit ervaren een veelbelovend aspect van een roman. Wanneer zo’n experiment met leestekens in succesvolle relatie staat tot de inhoud en de sociale context van het verhaal maken dit soort experimenten geweldige literatuur van goede verhalen. Zo was de gedachtestroom uit het 18e hoofdstuk van Ulysses relevant als weerspiegeling van een veranderend bewustzijn in samenlevingen die snel industrialiseerde. Maar experimenten met taal beperken zich niet tot het Europa van de 20e eeuw. Ook nu worden veranderingen in de samenleving verwerkt in literatuur. Het is dan ook verbazingwekkend dat het werk van Astrid Roemer, dat zichzelf in de afgelopen decennia constant ontwikkeld heeft als taalexperiment, zelden in die context gelezen wordt (...)

Bron: www.dipsaus.org, 31 augustus 2019


Karel Jong, 22-03-2021

A.F.Th.

Op 15 oktober 2021 wordt in Eindhoven het A.F.Th. van der Heijden Huis geopend, een centrum voor taal en literatuur. De naamgevende auteur heeft voor de stichting ‘Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijden Huis’ een novelle geschreven: Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.

Wie een van de 750 exemplaren van de novelle koopt, wordt lid van de stichting.

Bronnen: Taalpost 2271 van Genootschap Onze Taal en www.vanderheijdenhuis.nl

Karel Jong, 26-02-2021
Meer laden...