Inloggen
voeg je column toe

Columns

Aan wie en wat geven wij onze stemmen eigenlijk?

In juni mogen wij burgers van Europa weer naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen voor in het Europese Parlement. Eens in de vijf jaar bezorgt de postbode ons weer de stempas. Jaren vond ik het zeer belangrijk dat ik als vrouw mijn stem niet verloren liet gaan maar eerlijk gezegd ben ik na de verkiezingen van november 2023 wel een beetje klaar met mijn stem weg te geven. De partij waar ik al jaren trouw op stemde deed een stellingname inzake de oorlogen waarin ik mij niet kon vinden. Met spijt in mijn hart heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Nu voel ik mij ontheemd in het politieke landschap en weet niet meer aan wie ik mijn stem nog wil schenken. Want ja, dat is het eigenlijk, een geschenk voor die persoon en de partij die hij/zij vertegenwoordigt.

Het Europees Parlement is het enige rechtstreeks verkozen transnationale parlement ter wereld en vertegenwoordigt de belangen van de EU-burgers op Europees niveau zo is op de site van elections.europa.eu te lezen. Het is eigenlijk lachwekkend dat dit bovenstaande zo wordt omschreven want ik denk dat velen met mij inmiddels wel genezen zijn van het idee dat onze belangen nu daadwerkelijk zo’n prioriteit hebben voor deze lieden. De EP-leden zouden belangrijke politieke, economische en sociale onderwerpen in de kijker zetten en de waarden van de Europese Unie als respect voor mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat verdedigen. Hoe de verdeling van de stemmen tot stand komt en vele andere zaken omtrent de verkiezingen kun je op de site bekijken. Er zijn vele thema’s die aandacht vragen waar lang geen consensus in wordt gevonden en die verdeeldheid scheppen binnen het Europees Parlement.

Het rechtse gedachtegoed in Europa is in opmars. De NOS schrijft in een artikel van 10 maart dat de Duitse hoogleraar politieke psychologie Thomas Kliche de oorzaak voor de opkomst van uiterst rechts ziet als ‘de vertegenwoordigerscrisis in Europa’. Volgens de man komen de heersende partijen niet met oplossingen en voeren wat ze aan oplossingen aanbieden niet echt door. En daar heeft hij wel een punt.
Het rammelt aan alle kanten als het gaat om daadkracht betreffende bijvoorbeeld het migratie- en klimaatbeleid en de natuurherstelwet. Deze items zijn maar een topje van de ijsberg als het gaat om de onrust in Europa en ook de wereld.

Op 30 oktober 2023 schreef Dr. Jan Werts, van het Montesquieu Instituut, een uitgebreide analyse met de titel ‘Verdeeld Europa zoekt moeizaam actie in wereld zonder orde’. Hij start met een eerste kopje (Alom conflicten) met de zin: ‘Plotseling heeft Europa ruzie met de halve wereld’ en dat is wat mij zorgen baart. Want het zijn niet jij en ik die hier voor gekozen hebben. Het zijn die leden van het Europees Parlement die beslissingen nemen die jouw en mijn toekomst bepalen en die ziet er niet heel rooskleurig uit. Iets in mij stemt liever niet dan dat ik mijn stem nog geef aan mensen die meer afbreken dan dat zij goed doen.


https://elections.europa.eu/en/how-elections-work/

https://www.montesquieu-instituut.nl/id/vm7rda1y5lxk/nieuws/verdeeld_europa_zoekt_moeizaam_actie_in

Schrijver: Jet Rood
3 mei 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.1 met 9 stemmen 115Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)