Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bij Vandaag Inside is het gelach eerder martelend dan bevrijdend

Lauwerkransen en complimenten voor Pieter Omtzigt ongeveer dagelijks vanuit de roeptoeter Johan Derksen, nog niet zo lang geleden. Nu in straattaal tussen gehinnik over poep-, plas- en seksgrapjes over en weer, pek en veren voor de noeste arbeid van Omtzigt. Met brede armgebaren onder het mom ‘kan mij niks verrotten wat het publiek van mij vindt’, neemt Derksen quasi autoritair velen de beroerde maat. Termen als een ‘eikel’, ‘droplul’ of ‘sukkel’ stromen in modderige watervallen uit de mond van Derksen. Met regelmatig een dommig grapje of een sukkelig pornofilmpje, waarna rap een gekmakend en gillend gelach moet bewijzen hoe vrolijk en gekkig het programma is.

Hermemijngod, Vandaag Inside- vinden ze zelf- is toch heel wat geiniger dan die duffe talkshows bij de NPO, waar iedereen dezelfde vragen stelt (tja, dat is een goede vraag). Eerder keek ik af en toe als guilty pleasure naar Vandaag Inside. Een vorm van kroegpraat waar ik soms wel een zwak voor kon hebben, te midden van veel plechtig en droevig (oorlogs)nieuws. Want wie het nieuws volgt, wordt vanzelf treurig. Dat daarbij hoogopgeleide mensen de wereld besturen klopt sowieso van geen kanten. Wat een chaos, wat een verdriet, wat een machteloosheid. Tegen die achtergrond glijdt Vandaag Inside voor mij nu af naar een bedenkelijk niveau. Zeg dit aan de tafel van de heren van het programma, dan is bulderend, hinnikend en door merg en been gaand gelach het antwoord.

Ik bemerk vervolgens bij mij rare reacties. Bij elk galmend en hikkend gelach om soms helemaal niks of een slap seksistisch, dommig oude geilige mannen mopje of onderwerp, krijg ik zwarte vlekken voor de ogen. Eerder kreeg ik dat niet. Als ook de vaker aangeschoven Rutger Castricum (oh, wat ben ik lekker direct en brutaal) op identieke wijze mee lacht op het niveau van een hersenspoelende orkaan, dan krijg ik boze en wrede gedachten, welke ik niet eerder kreeg bij deze lachorgies. Stop dus bij Vandaag Inside met goedkope humor, spreek vrijuit, maar houd die puberale scheldpartijen over mensen achterwege. En beheers dat akelige gelach. Dan kan er nog altijd spontaan geoudehoerd worden.

Schrijver: Freek Berglust
17 februari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 5 stemmen 288



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
26 februari 2024
Ben ik met je eens. Vooral van der Gijp heeft daar een handje van. Bovendien herhaalt hij zijn "grap" minstens 3 keer zodat we het allemaal goed gehoord hebben. Inderdaad storend midden in een serieus onderwerp.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
24 februari 2024
Het voor mij door merg en been gaande hinnekende gelach om vaak niks bij dit programma gaat uiteraard gewoon door. Ik vind het uiterst storend als een serieus onderwerp ter tafel komt, dat bij de minste geringste associatie geheel buiten de orde, dat opgevoerde gelach plaatsvindt. Aanvankelijk leek dat ontspanning op te leveren. Ook bij het studiopubliek. Maar nu is effect dat van een slecht afgestelde lachmachine. Maar dan een machine die vooral het hysterische karakter van dat gelach benadrukt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)