Trump en en zijn winnaarsmentaliteit
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
24 We dachten allemaal eventjes dat Mark Rutte Trump volledig had ingepakt met zijn ultieme vleierij. Trump blijft de NATO en daarmee de belangen van Europa trouw. Donald had genoten van zijn Europese tripje en van het ontbijt bij Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.
Al binnen een dag of 10 weten we beter: Europese belangen koestert hij niet. Hij voorziet Oekraïne niet meer van wapens onder het mom van: we hebben er zelf niet genoeg van. Die nare Biden - die hem ooit met duidelijke…
De kommakwekerij
column
4.0 met 8 stemmen
116 Nog niet zo lang geleden was er in een praatprogramma op de vroege ochtend iemand uit de agribusiness te gast. Een mevrouw met boerenachtergrond, maar inmiddels verzeild aan de meer theoretische kant, die tot taak had het boerenbedrijf publicitair hoog te houden en zich daartoe groen had ingesponnen.
Want tegenwoordig kun je niet meer om `groen' heen wanneer je geloofwaardig de boer op wil. Dat komt ook neer op uit wroeging, met stilletjes een vol bewustzijn van toegebrachte schade, de…
Als tijd en ruimte niet bestaan.
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
11 Ruimte en tijd zijn fundamentele concepten die ons begrip van de werkelijkheid structureren. We meten afstanden in meters, kilometers, lichtjaren of zelfs plancklengtes afhankelijk van de context. We meten tijd in seconden, minuten, uren, dagen, jaren, maar ook in nanoseconden en plancktijd, afhankelijk van de precisie die we nodig hebben. In de natuurkunde wordt tijd vaak gezien als een dimensie, net als ruimte, die beweging en verandering mogelijk maakt. Maar als tijd niet zou bestaan, hoe…
Berichten uit een Zorgcentrum (vervolg) / Ze noemde het "een jumpertje"
hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
16 Vandaag had mevrouw belangstelling voor het shirtje dat ik droeg, dat ik gekocht had voor luttele euro's in een damesmodezaak. Of ze het eens mocht passen? Hoewel de vertrouwelijkheid tussen ons was gegroeid in de afgelopen maanden zaten we spoedig wel wat onwennig tegenover elkaar in onze beha's (een witte en een zwarte).
Na het passen trokken we snel onze kleren weer aan. Het shirtje paste, dus mevrouw vond het wel leuk er ook zo een te hebben.
Ik wist wel wat me te doen stond. Het was…
autobiografie
3.9 met 15 stemmen
182 'Je 'peepee' eraf hakken, maakt je nog geen vrouw, maar dit wel. ' Het was de opmerking van rockzangeres Anouk eerder dat jaar geweest die Bjarne deed walgen. Wat wist deze rockbitch over transpersonen? En waar kwam die haat plotseling vandaan? Anouk de zangeres, die Bjarne ooit zo hoog had zitten, was eerder dat jaar van haar voetstuk gevallen in de gedachten van Bjarne die de mooiste trans vrouw ter wereld had gekend in de persoon van Emma Petronella. De transvrouw waarmee hij vierenveertig…
Ben 14. De tuinbroekenbrigade
verhaal
1.0 met 1 stemmen
41 De geharde lezer komt het volgende vast bekend voor. Dit wordt een sterk ingekorte versie van het originele verhaal in Rare Portrettengalerij (https://short-link.me/122vn). Ouwe koek dus, verse inzichten. Niet geschikt voor gevoelige zielen, maar voor wie van huiververhalen houdt is het amusant. Waarschuwing: eerdere publicaties leidden tot een aangifte tegen de auteur wegens smaad en laster. Beledigd waren humorloze medewerkers van Justitie, die heel toevallig zwaar familie waren van de…
Engeland favoriet tegen Nederland
bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
13 De wedstrijd vanavond tussen Engeland en Nederland zal beslissend worden voor de vraag welk van de twee landen doorgaat naar de volgende ronde.
Engeland is heel duidelijk favoriet maar de bal etc.
Hopelijk geeft de trainer van Nederland, de sympathiek overkomende en rustig coachende Andries Jonker, een strijdplan bedacht dat succesvol door de Nederlandse dames kan worden uitgevoerd. Mogelijk zal de sterspeler Esmee Brugts hierbij een hoofdrol spelen.
Laatste nieuws:
LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER NAAR AUTEUR EN CRITICUS MARGOT DIJKGRAAF
De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf. Ze krijgt de prijs vanwege haar rol als "sensibele en erudiete ambassadeur van de letteren." Ook wordt ze geprezen voor het onder de aandacht brengen van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen.
Dijkgraaf schrijft ook veel over Franstalige literatuur, onder meer in NRC. In Frankrijk heeft ze om die reden verschillende onderscheidingen gekregen.
Oud-minister en voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer Bussemaker maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De prijsuitreiking is op 20 september in Amsterdam.
De Gouden Ganzenveer is een jaarlijkse prijs. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen.
Vorig jaar won schrijver Abdelkader Benali. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Arnon Grunberg, Joost Zwagerman, Joke van Leeuwen en Geert Mak.
bron: www.nos.nl
Karel Jong, 25-04-2021
BOEK 'DE WANDELAAR' CADEAU VAN BIBLIOTHEKEN 2021
Voor Nederland Leest 2021 wordt in november een unieke uitgave van het geprezen werk De wandelaar van Adriaan van Dis uitgegeven, met een bijzonder nawoord van Margot Dijkgraaf. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is het devies waarmee Nederland met elkaar in gesprek gaat over dit boek. Nederland Leest is er voor iedereen, daarom worden er ook een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal uitgegeven van De Wandelaar. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is dit jaar Katvis van Tjibbe Veldkamp. Deelnemende bibliotheken geven in november De wandelaar cadeau aan bezoekers en deelnemende scholen geven Katvis cadeau aan leerlingen.
Eén boek, duizend gesprekken: Over de grens
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.
De wandelaar
Een Nederlander in Parijs krijgt bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.
Bron: www.cpnb.nl
Karel Jong, 14-04-2021
SCHRIJFSTER ASTRID ROEMER KRIJGT IN OKTOBER DE PRIJS DER NEDERLANDSE LETTEREN 2021. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de prestigieuze literatuurprijs.
"Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd", staat in het juryrapport. "Roemer slaagt erin thema's uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat."
De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De bekroonde auteur krijgt 40.000 euro. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Belgische koning en de Nederlandse koning. In oktober zal koning Filip de winnares in zijn paleis in Brussel ontvangen.
Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo. Hoogtepunt in haar oeuvre is de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).
In haar werk spelen thema's als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving ze voor haar gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs.
Bron: www.nos.nl
Onderstaand een fragment van een artikel over de schrijfstijl van Roemer in het boek: Gebroken Wit.
ASTRID ROEMER ZET HAAR EXPERIMENTEN MET TAAL VOORT in 'Gebroken Wit’, maar in de Nederlandse literatuurkritiek wordt dat niet centraal gezet.
Waarom is James Joyce een genie wanneer hij leestekens overslaat, terwijl het Roemer niet altijd in dank wordt afgenomen?
DOOR EMMA VAN MEIJEREN
Er zullen weinig mensen zijn die ooit bij het 18e hoofdstuk van James Joyce’s Ulysses aangekomen zijn, maar mocht je dat punt toch bereikt hebben, dan weet je dat het ongeveer 50 pagina’s beslaat en er vrijwel geen enkel leesteken in voorkomt. Het gebrek aan leestekens vervreemd het narratief. Dat is voor lezers die gevoelens van vervreemding en ongemak als dagelijkse realiteit ervaren een veelbelovend aspect van een roman. Wanneer zo’n experiment met leestekens in succesvolle relatie staat tot de inhoud en de sociale context van het verhaal maken dit soort experimenten geweldige literatuur van goede verhalen. Zo was de gedachtestroom uit het 18e hoofdstuk van Ulysses relevant als weerspiegeling van een veranderend bewustzijn in samenlevingen die snel industrialiseerde. Maar experimenten met taal beperken zich niet tot het Europa van de 20e eeuw. Ook nu worden veranderingen in de samenleving verwerkt in literatuur. Het is dan ook verbazingwekkend dat het werk van Astrid Roemer, dat zichzelf in de afgelopen decennia constant ontwikkeld heeft als taalexperiment, zelden in die context gelezen wordt (...)
Bron: www.dipsaus.org, 31 augustus 2019
Karel Jong, 22-03-2021
A.F.Th.
Op 15 oktober 2021 wordt in Eindhoven het A.F.Th. van der Heijden Huis geopend, een centrum voor taal en literatuur. De naamgevende auteur heeft voor de stichting ‘Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijden Huis’ een novelle geschreven: Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.
Wie een van de 750 exemplaren van de novelle koopt, wordt lid van de stichting.
Bronnen: Taalpost 2271 van Genootschap Onze Taal en www.vanderheijdenhuis.nl
Karel Jong, 26-02-2021
Bezig met laden
Meer laden...