Inloggen

Tamelijk dom

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 9
De nieuwe Duitse regering begint met het sluiten van grenzen. Zo’n 1500 Afghanen die in Pakistan vast zitten, mogen Duitsland niet meer in. Een harde lijn. Er zijn te veel buitenlanders in het land. Het draagvlak zou er niet meer zijn.
Dit is dus de regering van CDU/CSU en SPD. Dit is niet de regering van AfD. Blijkbaar willen de twee partijen voorkomen dat de AfD nog een alternatief is. Maar dat gaat niet lukken. Er zullen ook de komende jaren incidenten met buitenlanders zijn en ook de…

Gillende blufpoker en massaal protest

column
4.0 met 29 stemmen aantal keer bekeken 253
Een weekeinde met bizarre uitersten doordat wij als kijker van het Eurovisie Songfestival door vele opgefokte acts en veel gekrijs heen een jonge countertenor de zangwedstrijd zagen winnen met akelig hoog gezang. Een half etmaal later zagen wij Buitenhof TV burgemeester Femke Halsema in goed gekozen bewoordingen haar toelichting geven op haar eerdere uitspraak namens de stad Amsterdam over de situatie in het Midden-Oosten. En naast uitzinnige vreugde vanwege PSV tegen Sparta was daar de…

Nickel Creek - Where Is Love Now

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 13
De bluegrassband Nickel Creek is opgericht in 1989 in Carlsbad, Zuid-Californië. Deze band bestaat uit Chris Thile, Sara Watkins en Sean Watkins. Chris bespeelt de mandoline, Sara de viool en Sean de gitaar. Chris en Sean kregen mandolinelessen van de muziekleraar John Moore. Zo hebben de families elkaar ontmoet. Als kind luisterden zij in 'That Pizza Place' in Carlsbad naar John Moore's band Bluegrass Etc. en in 1989 deden zij hun eerste optreden in 'That Pizza Place', met Scott Thile, de…

Eens, op de Rijnboot

hartenkreet
3.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 25
Naast hem, de "Captain of her heart", mijn geliefde vader, staat ze op de foto. Ze draagt de
zelf-vervaardigde bloes en rok en de elegante schoenen, die ze nog zou dragen tot deze vervangen zouden worden door het lompe, grove. orthopedische schoeisel.
De foto is genomen op de Rijnboot. Mijn ouders konden aan de vooravond van aftakeling, achteruitgang en levenseinde de reis nog maken, maar ze leefden onder doem en schaduw van ongeluk, wanhoop en vertwijfeling om de ongelukkige zoon, mijn arme…
autobiografie
4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 146
Een donkere man met de capuchon van een hoodie over zijn hoofd liep door de vroege ochtendstraten van Amsterdam op zoek naar een openbare boekenkast. Het was een goedkope manier om aan nieuw leesvoer te komen. Oude schoolboeken met educatieve afbeeldingen hadden de voorkeur voor Bjarne. Die hoefde hij niet veel meer te lezen zodat hij zich op de afbeeldingen kon concentreren. Het was een korte ontsnapping uit het heden, een romantische vlucht naar het verleden.
“Zorg dat je wat meer eelt op…

Ben 9. Dat was schrikken...

verhaal
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 6
Het fascinerende onderwerp van Bens gesjouw met hoofden respectievelijk een kernbom moet voorlopig in de ijskast. Het navolgende onderwerp is net zo schrikaanjagend als een thuis bewaarde kernbom.
In aflevering Ben 8 verloor ik me in een romantische ode aan de liefde. U kent de stelling: alles is al geschreven. Shakespeares Romeo en Juliet konden wel inpakken na het liefdesverhaal over Jaap en Emma. Ook over baby's is alles al geschreven. Niettemin acht ik mij zelf uiterst deskundig op dat…

Heineken verliest rechtszaak van Jumbo

bewering
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 10
Het zou toch van de gekke zijn als Jumbo verplicht zou zijn meer bier bij Heineken in te kopen (op basis van een oud contract).
Laat wat mij betreft elk bedrijf vrij in de hoeveelheden die het inkoopt.
Daarbij vind ik überhaupt dat alcohol bevattende dranken alleen in speciaalzaken verkocht zouden mogen worden.…

Laatste nieuws:

Marieke Lucas Rijneveld eerste Nederlandse winnaar
International Booker Prize

Brekend nieuws in de media de laatste week over de bijzondere prestatie van de Nederlandse schrijfster Marieke Lucas Rijneveld door het winnen van de International Booker Prize met haar roman De avond is ongemak (The Discomfort of Evening). De bekendmaking was op 26 augustus 2020 via een livestream. De auteur reageerde in een videoboodschap met de uitroep: ‘Ik ben zo trots als een koe met zeven uiers’.

Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 pond verbonden. Hierin deelt de vertaalster Michelle Hutchison. De 29-jarige schrijfster is de eerste Nederlandse schrijver die de zeer belangrijke prijs voor literatuur in het Engels vertaald heeft gewonnen. Eerdere winnaars waren onder meer Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk, David Grossman en de Amerikaan Philip Roth.

Rijneveld’s boek, dat twee jaar geleden in het Nederlands verscheen, gaat over de tienjarige Jas en haar boerengezin dat een zoon verliest na een ongeluk. In 2019 stond het boek op de longlist van de Nederlandse Libris Literatuurprijs.

VERTALING

In het radioprogramma Nieuws en Co sprak Rijneveld vorige week vol lof over het werk van de vertaalster. ‘Het was wel gek om het uit handen te geven, maar ze is echt heel dicht bij het verhaal gebleven. De poëzie van het boek, het ritme: dat is voor een vertaler natuurlijk belangrijk om dat zo goed mogelijk te behouden. Dat heeft Michelle enorm goed gedaan’. De auteur is erg blij met de samenwerking met Hutchison. ‘Je doet het samen en daarom vind ik het ook zo mooi dat de prijs zowel voor de schrijver als voor de vertaler is’, vindt Rijneveld.

SHORTLIST

Vorig jaar werd Tommy Wieringa genomineerd voor de International Booker Prize, met de vertaling van zijn De dood van Murat Idrissi. In 2007 is ook Harry Mulisch genomineerd voor zijn hele oeuvre. Nooit eerder wist een Nederlandse auteur door te dringen tot de shortlist van deze literatuurprijs.

Dit jaar waren de andere genomineerden The Enlightenment of the Greengage Tree van de Iraanse schrijver Shokoofeh Azar, The Adventures of China Iron van de Argentijnse Gabriëlla Cabezon Camara met Tyll van de Duitser Daniel Kehmann, Hurricane Season van de Mexicaanse Fernanda Melchor en The Memory Police van Yoko Ogawa uit Japan. In een NRC interview van afgelopen zaterdag zegt Rijneveld, dat zij schrijft ‘om overeind te blijven’.

Bronnen: NOS , NRC Handelsblad
Karel Jong, 02-09-2020
Kinderboekenschrijver Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs.

De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan kinderboekenschrijver Guus Kuijer. De jury noemt de schrijver als "een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur".

Kuijer (1942) werkte enkele jaren als onderwijzer in Didam, waarna hij zich toelegde op het schrijven.
Hij begon met het schrijven van boeken voor volwassenen, maar zijn eerste het beste boek voor kinderen betekende zijn doorbraak als schrijver. Dat boek schreef hij voor Madelief, een dochter van vrienden. Er volgden meer Madelief-boeken, die in de jaren 90 werden verfilmd.

Volgens de jury is Kuijers "monumentale oeuvre van een constant hoog niveau”. In zijn boeken staat het individu en de vrije geest centraal. "Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg worden genomen, bij kinderen en volwassenen", schrijft de jury.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedragje van 12.000 euro verbonden. De uitreiking is in januari 2021.

Eerdere winnaars waren onder anderen Adriaan van Dis (2015), Atte Jongstra (2016) en Nelleke Noordervliet (2018).
Redactie, 05-07-2020
LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2020 UITGEREIKT.

Schrijver Sander Kollaard heeft de Libris Literatuur Prijs 2020 gewonnen. Dat is afgelopen maandag bekend gemaakt tijdens het televisieprogramma Nieuwsuur. De uitreiking was coronaproof opgezet.

Kollaard krijgt de prijs voor zijn roman ‘Uit het leven van een hond’, waarbij wij vierentwintig uur met de doodgewone vijftiger Henk op stap gaan, samen met zijn hond. De jury roemt het bijzondere boek over een opmerkelijke man om de spanning in de zinnen, die steeds weer verrassen.

‘Kollaard schrijft alsof hij praat met de lezer, gezellig, haast met een kopje thee erbij. Maar we merken al snel dat er meer steekt achter die knusse toon, achter de lichtvoetige zinnetjes. Dit is geraffineerder, voel je, en je moet zorgvuldig lezen’, schrijft de jury.

De auteur zelf is overdonderd. ‘Ik schrijf niet echt met voorbedachten rade. Ik ben aan het boek begonnen. Dan ga je van zin naar zin, op een goed moment wordt het wat.’

Levenslust

‘Een dag uit het leven van een hond - en zijn baasje - bevat geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar Kollaard laat in de vierentwintig uur met die doodgewone Henk zien waar het in een mensenleven om gaat. Deze uiterst fijnzinnige roman geeft de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en passant veel leesplezier’, aldus de jury.

Volgens de auteur hebben veel mensen gereageerd op de positieve toon. ‘Die toon kwam er gewoon in omdat ik mij op dat moment zo voelde. Ik voelde een zekere drang om het licht te zoeken, en de vreugde in het leven. Het is een tijd van sarcasme en liegen, ik was dat zat.’

Kollaard woont in Zweden. ‘Als schrijver krijg ik steeds weer de vraag wat ik van de Zweedse corona-aanpak vind. Dat weet ik niet. De meeste schrijvers weten over verreweg de meeste dingen helemaal niks, daarom schrijven ze van die dikke boeken’, zei hij eerder in Nieuwsuur.

De Libris Literatuur Prijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs, de belangrijkste jaarlijkse onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Naast Sander Kollaard waren genomineerd: Saskia Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff.

Kollaard wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

(Bron: nos.nl, 23 juni 2020)
Karel Jong, 24-06-2020
Literaire jongerenprijs De Inktaap naar Nina Polak


Schrijfster Nina Polak heeft De Inktaap 2020 gewonnen. Ze krijgt de literaire jongerenprijs voor haar roman Gebrek is een groot woord, over de 22-jarige zeilster Nynke Nauta - alias Skip - die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen het verlangen naar vrijheid en geborgenheid.

De tweede roman van Polak (33) "verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden", stelt de schooljury. "Een onderhoudend boek, door de verschillende schrijfstijlen die Polak gebruikt. Het verhaal zal ons bijblijven en was voor ons een moment dat we het idee hadden dat we niet alleen waren", aldus de scholieren.

Vanwege de coronamaatregelen werd de prijs niet fysiek uitgereikt. De winnaar werd bekendgemaakt in een podcast. De andere genomineerden waren Rob van Essen (De goede zoon) en Tommy Wieringa (De heilige Rita).


Scholieren stemmen

Scholieren van 15 tot 19 jaar mochten stemmen op winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs. Dit jaar brachten 1187 scholieren hun stem uit.

De prijs wordt sinds 2002 uitgereikt. Eerder ging de eer naar onder anderen Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Conny Palmen en Murat Isik.

(bron: NOS.nl, 15 juni 2020)

Karel Jong, 15-06-2020
Meer laden...