Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen over maatschappij

De daadkrachtige verzetsheld van Kasteel Zwanenburg

Op zich heeft de kasteelheer Arent van Raesfelt helemaal niets tegen de schilderijen van Carel Willink, want hij vindt de meeste exemplaren verduveld mooi geschilderd en hij kan er nog van genieten ook, maar na lang wikken en wegen, is hij tot de conclusie gekomen, dat het doel de middelen wel degelijk heiligt en dat zijn intense betrokkenheid bij Extinction Rebellion om een groot offer vraagt, een indrukwekkend statement. In zijn statige Kasteel Zwanenburg aan de Zwanenburgseweg 2 in Megchelen heerst bij voorbaat al een triomfantelijke sfeer. Hij drinkt de heerlijkste, biologische vruchtensappen en hij rookt de beste, Cubaanse sigaren. Hij eet uit rijk gevulde fruitschalen en hij is volop in zijn nopjes. Hij maakt kleine dansjes in de gangen van zijn imposante kasteel, terwijl hij geregeld even halt houdt bij geheime verstopplekjes, waar hij zijn cocaïne bewaart. Na wat snuifjes gaat hij vrolijk voort en zingt hij alvast het kerklied 'Wij knielen voor uw zetel neer' van de dichteres Clara Feyoena van Raesfelt-van Sytzama. Clara is op de Beslinga State in Friens geboren en zij komt vandaag bij Arent op bezoek. 'O, wacht, daar zul je haar al hebben!', roept Arent verheugd. De Porsche 911 Carrera GTS met Clara aan het stuur rijdt inderdaad tot vlak voor de ingang van het kasteel. Arent smijt zijn kasteeldeuren open en hij rent haar tegemoet. Er volgt een stevige omhelzing en zij kussen elkaar op de wangen. 'Kom gauw verder, mijn beste, ik heb de koffie en de lekkerste gebakjes klaarstaan!', zegt Arent. Clara is moe van de autorit en zij volgt hem maar al te graag.

Even later zitten zij gezellig bij elkaar van de koffie en het zoete gebak te genieten, terwijl zij de nieuwtjes uitwisselen. 'Het is me gelukt, ik heb de grote klus geklaard, maar ik kan je nog niet vertellen wat ik ermee ga doen!', zegt Arent. 'Je hebt, je bent, O God, Arent, meen je dat? Heb je het echt gedaan?' 'Ik wil een serieuze daad gaan stellen, Clara, niet zoals al die anderen van Extinction Rebellion, die maar net doen alsof ze beroemde schilderijen besmeuren en vernietigen!' 'Maar hoe heb je dat geflikt? Vertel op[, ik ben reuze nieuwsgierig!' 'Welnu, ik ben samen met mijn vriend Nardus van Breugel in een grote vrachtauto naar Kasteel Ruurlo aan de Vordenseweg 2 in Ruurlo gereden en er was werkelijk niemand daar, die dat abnormaal vond, al moet ik ook bekennen, dat er werkelijk niemand te zien was. Het was er aangenaam stil en de kust was absoluut veilig. Tja, wie geeft er vandaag de dag nog om enkele Willinks hé? Nou, ik dus wel en samen met Nardus, die precies wist hoe hij het alarmsysteem kon ontwijken en uitschakelen, heb ik op mijn gemak Museum MORE leeggeroofd' 'Dus je hebt niet alleen het 'Portret van Mathilda' uit 1975 meegenomen?' 'Nee zeg, waarom denk je anders dat we met een vrachtwagen aankwamen?' 'Maar dat zijn rond de 45 schilderijen!' 'Precies! en die liggen nu allemaal hier bij mij veilig op de zolderverdieping!' 'O, ik wil ze zien, Arent, mag ik ze nu zien?' 'Na de koffie, edele jonkvrouw, en mondje dicht hé!'.

Op zondag gaat Arent samen met zijn deftige loge Clara naar de ochtenddienst in de protestantse Sint-Maartenkerk op de Grotestraat 28 in Gendringen. Dominee Ot de Ficquelmont houdt een doempreek over de moderne stand van zaken in de goddeloze wereld. Op de hoge preekstoel zwaait hij met zijn gebalde vuisten door de lucht. 'De blinde massa blijft maar roofbouw op de planeet aarde plegen!', schreeuwt hij, 'het wordt tijd dat wij daadwerkelijk gaan opstaan om die brute leeghoofden tegen te houden! God heeft ons aangesteld om voor de aarde en alles wat daar op leeft te zorgen! Wij kunnen en mogen niet passief blijven toezien! Indien wij dat doen, dan zijn wij geen knip voor de neus van God waard! De heilige Dorothea Visser, die hier vanochtend gelukkig bij ons aanwezig mag zijn, is het helemaal met mij eens en zij zal ons straks voorgaan in gebed. Samen met pastoor Teus Kerkhof van de Sint-Willibrorduskerk in Kloosterburen is Dorothea nauw betrokken met natuurorganisaties zoals Green Peace, die zich succesvol verzetten tegen de destructieve krachten van zwaar vervuilende, roofzuchtige en hebzuchtige egoïsten. Het roer moet om en dus moeten wij het roer grijpen! Denk aan het David-effect op Goliath, zorg dat je gereed staat om het heilige leven te verdedigen tegen goddeloze aardeverkrachters en aardemoordenaars. En wat die duivelse broedertwist tussen Rusland en Oekraïne betreft, weet dat onze Heer Jezus Christus enkel de liefde verkondigde en dat Hij een pacifist in hart en nieren was en is. Iedereen die die oorlog zit te voeden, is medeschuldig aan de moord op talloze onschuldigen. En inderdaad, er kleeft heel wat bloed aan de Nederlandse, onchristelijke regering, die F16's levert. Ik moet denken aan het lied 'Give Peace a Chance' van John Lennon. Laten we hopen dat er meer en meer John Lennons gaan opstaan! Laten we hopen op spoedige vrede overal ter wereld en vooral diep in de mensen zelf.'.

Sint Dorothea Visser gaat samen met Arent en Clara naar Kasteel Zwanenburg om te dineren en te kletsen. Tijdens het uitgebreide diner vertelt Dorothea over haar werkzaamheden als huishoudster en sacristiehulp bij pastoor Teus Kerkhof. Ze is dik tevreden over haar leven bij de pastoor en in het mystieke Kloosterburen. Na het heerlijke eten leidt de gastheer Arent Dorothea naar de zolderverdieping en toont hij haar de grote verzameling Willinks. 'Die gaan straks een ongekend signaal afgeven, let op mijn woorden!', zegt Arent met een serieus gezicht. 'Als dat iets met Extinction Rebellion te maken heeft, dan ben ik er voor!', reageert Dorothea spontaan. 'Het is wel een heel groot offer!', zegt Clara met een bedrukt gezicht. 'Wat al die vuile vervuilers aanrichten is vele malen erger!', zegt Arent strijdlustig en hij neemt de dames weer mee naar beneden, waar de mollige kokkin Nana Loudon een afzakkertje opdient. Nadat Dorothea, Clara en Nana het kasteel verlaten hebben, gaat Arent driftig aan de slag en gooit hij alle Willinks op een grote hoop. Hij giet ruimschoots benzine over de berg beroemde schilderijen en hij gooit er brandende lucifers op. Met zijn mobiele telefoon filmt hij het hele gebeuren en neemt hij nog enkele kenmerkende delen van de Willinks in beeld. Zodra de vlammen uit het zolderdak omhoog schieten, snelt hij naar beneden. Voor de zekerheid zet hij ook de verdieping onder de zolder in de fik en daarna neemt hij de benen naar zijn Jaguar. Vanaf een veilige afstand kijkt hij nog een tijd naar zijn brandende kasteel, maar vooral naar zijn brandende verzetsdaad. Hij post zijn filmpje naar de NPO en nog diezelfde avond is heel Nederland in rep en roer over zijn actie. Een woordvoerder van Extinction Rebellion ontkent ook maar iets met deze eenmansdaad te maken te hebben en de directeur van MORE Museum zegt vol afschuw: 'Waanzinnig! Wat een zinloos en kostbaar geweld!'. 'Precies wat al die milieuvervuilers en aardedieven doen!', denkt Arent, die ergens op een onvindbare plek is ondergedoken.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 77

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)