Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Over Baudet

Over Baudet is al veel te veel geschreven, ook door mij, maar nu ik hem weer op televisie zag terwijl hij als volleerd volksmenner zich opwierp als een leider van politiek daklozen, toen hij voorop ging lopen en zelfs speechen bij een demonstratie van een grote groep twijfelaars en waandenkers, kon ik me niet meer inhouden.

Vooral niet, nu ik het boek The Open Society and its Enemies van Karl Popper uit heb. Want het eerste wat Popper leert is dat je mag twijfelen. Hij zal dus de twijfelaars uit de demonstratie graag een denkbeeldige hand schudden – en netjes anderhalve meter afstand houden. En dan zal hij met ze in discussie gaan. Hij zal zeker naar hun argumenten luisteren, maar zal eisen dat ook naar zijn argumenten zal worden geluisterd. En zolang de twijfelaars met hem zoeken naar de waarheid, zal hij doorgaan met het gesprek. Want alleen zo, zo leert Popper, alleen zo kom je dichter bij de waarheid.

Maar nooit, nooit zal hij zo ver gaan als accepteren dat iemand als Baudet, Kinneging, Hegel of zelfs Plato claimt dat hij een andere mening heeft en dat die mening op zijn minst een gelijke claim op de waarheid heeft als de claim die de wetenschap heeft. Zo makkelijk komen ze er niet van af. Ze worden van harte uitgenodigd voor een discussie waarbij Baudet en de zijnen met bewijzen moeten komen, zodat die kunnen worden vergeleken met de bewijzen die de wetenschap op dit moment voor waar aanneemt. Popper zal de eerste zijn om te beweren dat de wetenschap fout kan zitten en sterker nog, een grote kans heeft dat de wetenschap fouten heeft gemaakt, maar dat is niet genoeg om de wetenschap als irrelevant terzijde te schuiven. Als je dat wil, moet je aantonen welke feiten niet kloppen. Welke voorspellingen die op grond van de wetenschap worden gemaakt, ondeugdelijk zijn. En als je dat lukt, maar pas als je dat lukt, dan pas mag je zeggen dat het niet klopt.

Roeptoeteren in de Kalverstraat is geen bewijs. En oh ja, als je een alternatieve theorie hebt die op zijn minst evengoed voorspelt als de bestaande wetenschap, ook dan mag je verder gaan, maar ook dat is Baudet niet gelukt. Covid bestaat wel. Een vriend van me overleed bijna en is meer dan een half jaar na dato nog aan het relativeren, een ander had enkele maanden geen reuk. Anderen stierven. Covid is geen griepje.

En vrijheid, beste Baudet, eindigt bij die van de ander. Vrijheid wordt daarom op tal van manieren beknot en niet alleen vanwege covid, maar ook vanwege het gevaar op de weg. De wegen staan vol verbods- en gebodborden. Je hebt recht op een eigen mening, maar die mening is daardoor niet automatisch wet. Je hebt recht om gehoord te worden, maar dat is nog geen recht dat je mag doen wat je wil.

En zo mag je roeptoeteren wat je wil. Maar zolang je niet serieus in discussie gaat in de Tweede Kamer, en jouw wetenschappers niet serieus in discussie gaan met de wetenschappers die covid serieus nemen, zolang hou je je niet aan de eerste geboden van de wetenschap.

En zo lang hoor je op een zijspoor van de geschiedenis.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 september 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 5 stemmen 210Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)