Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bestuur en wetenschap

Ik ken bestuurders en ik ken wetenschappers. Een goed bestuurder is iemand die beleid realiseert en een wetenschapper is iemand die beleid analyseert. Nu ben ik de laatste tijd betrokken bij de herindeling van Bellingwedde en Vlagtwedde en zie ik bestuurders aan de ene kant, en wetenschappers aan de andere kant.

Wat mij opvalt is dat de bestuurders van de provincie helemaal niet kijken naar wat wetenschappers schrijven. Wetenschappers schrijven bijvoorbeeld dat gemeenten met een bevolking tussen de 17.000 en 65.000 het meest efficiënt zijn. Wetenschapper schrijven dat de democratie van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners slechter werkt dan in gemeenten met minder inwoners. Wetenschappers schrijven ook dat grote gemeenten per inwoner niet goedkoper zijn dan grote gemeenten. Kortom: op grond van deze cijfers zouden overheden moeten streven naar gemeenten met een omvang van tussen de 17.000 en 50.000 inwoners.

Het bestuur van de provincie Groningen ziet dat anders. Volgens dat bestuur moeten gemeenten ongeveer 100.000 inwoners hebben. Als onderbouwing gebruiken ze geen wetenschappelijke literatuur, maar het regeringsakkoord. Bij het kwartetten mocht de VVD bepalen hoe groot gemeenten zouden moeten worden en dat is de leidraad geworden voor de provincie Groningen, zelfs nadat de verantwoordelijk minister Plasterk had toegegeven dat op sommige plaatsen in het land ook wel minder dan 100.000 mogelijk moest blijven.

Nu wil ik wetenschappers niet heilig verklaren. Verre van dat. Wetenschappers hebben de meest idiote dingen bedacht, maar de cijfers hierboven komen van verschillende wetenschappers en verschillende onderzoeken, dus een bestuurder zou toch op zijn minst moeten kunnen uitleggen, waarom hij denkt dat die wetenschappers het allemaal bij het verkeerde eind hebben.

Dat doen ze niet. Daar hebben ze geen tijd voor. Het zijn ongewenste artikelen in wetenschappelijke tijdschriften dus die laten ze daar maar gewoon staan. Een bestuurder realiseert beleid. Als hij een keer beleid gekozen heeft, gaat een bestuurder niet kijken of zijn keuze wel deugt. Dat is niet meer relevant. Het gaat hem er alleen nog maar om hoe hij het kan realiseren.

Ik vind dat een interessante analyse die ik graag met deze bestuurders wil delen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 september 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

3.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 167

Er is 1 reactie op deze inzending:

Juan, 10 jaar geleden
"...een wetenschapper is iemand die beleid analyseert...."?
Nu dacht ik toch echt dat wetenschap wel iets breder is dan dat....

"..Wetenschappers schrijven ook dat grote gemeenten per inwoner niet goedkoper zijn dan grote gemeenten..."
Neem aan dat dit een vergissing is maar al met al dus toch niet zo duidelijk.

"...Wetenschappers hebben de meest idiote dingen bedacht..."
Ook hier weer worden wetenschappers eigenschappen toebedeeld die enigszins bezijden de werkelijkheid liggen. Goede wetenschappers bedenken geen dingen, ze onderzoeken slechts de mogelijkheden en doen hoogstens aanbevelingen op basis van de uitkomst van dat onderzoek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)