De waarde van vertrouwen
dagcolumn
3.8 met 9 stemmen
51 Dat de mens op de maan is geweest en chimpansees niet, komt niet doordat wij zo slim zijn en zij zo dom, maar omdat wij kunnen samenwerken. Hoe dat werkt, weten we dankzij Michael Tomasello die allerlei testjes deed met mensapen en peuters. Hij kwam op het kleine verschil dat alles verandert en dat was dat wij mensen gemeenschappelijke intenties kunnen hebben.
Chimpansees kennen dat niet. Als ze iets samen doen, is dat in de regel omdat ze menen er zelf belang bij te hebben. Iets doen voor de…
de bibliotheek van franeker van foppe
column
3.8 met 6 stemmen
54 FOPPE OVER DE BIBLIOTHEEK IN FRANEKER EN LEZEN AANBOD
foppe gaat soms in de winter naar de bibliotheek. Het is een mooi oud gebouw met een oude collectie. Er zijn wel nieuwe tijdschriften en er zijn leuke kinderboeken. Je mag er ook even zitten te koffiedrinken het is er rustig even andere omgeving. Eén man zit er altijd te puzzelen en de krant te lezen een oudere man zeg even dag, de bibliothecaresse is ook wel aardig: zij helpt mij bij het inleveren en uitlenen met de computer; de catalogus…
Door de afwezige en vermoorde vader ten onder gegaan
beschouwing
1.7 met 3 stemmen
43 (voor Lisa Bresner (1971 - 2007))
Jij bent geboren als Lisa Lucette Martine Bresner op 29 oktober 1971 in Parijs.
Op jouw 14-de begon jij te schrijven en als tiener leerde jij Chinees en Japans. Via jouw lerares Frans begon jij Chinees te leren. Jij kreeg Chinese les van François Cheng en Jacques Pimpaneau en jij correspondeerde met de schrijver/sinoloog/hoogleraar René Étiemble (1909 - 2002), die in 1936 met 'Rimbaud' bij Gallimard debuteerde. In 1952 verscheen 'Le Mythe de Rimbaud' van…
Een verrassende ontmoeting in de supermarkt
hartenkreet
4.0 met 1 stemmen
22 Plotseling stonden we tot mijn verrassing oog in oog in de supermarkt. Ze droeg een rozerode jas en verklaarde dat ik haar eens geïnterviewd had en wel betreffende haar geboorteland Argentinië.
Mijn werkzaamheden voor de Wijkkrant lagen ver achter me in de diepe krocht dan wel in het ravijn van mijn verleden. Ze was een van de velen die in lang vervlogen jaren geparadeerd hebben op het zozeer onheilspellende toneel waarop mijn leven zich afgespeeld heeft. Het weerzien na lange, lange jaren…
autobiografie
4.0 met 1 stemmen
36 In de zomer van het jaar 2000 kwam Bjarne Gosse op een regenachtige middag Joshua Eenoog tegen in het Amsterdamse bos. Het was toevallig en juist daardoor klonk er enthousiasme in de stemmen van het weerzien.
Bjarne vertelde de authentieke Joshua dat hij niet meer in de georganiseerde geestelijke gezondheidszorg geloofde, na alles wat er met zijn schizofrene broer Tom was gebeurd in de praktijk van het leven. En na alles wat hij er zelf had meegemaakt, met van een kastje naar de muur gestuurd…
Slikken en pikken
verhaal
3.5 met 6 stemmen
60 Dat ik Repelsteeltje heet - zo was althans het sprookje - maar dat is natuurlijk niet wat er deze keer te lezen is. De titel is niet automatisch ook te herleiden aan hetgeen ik schrijf. En weet je, de ene persoon vindt het leuk, een ander lacht erom en soms vindt iemand het drie keer niks. Dat geeft niet, immers heeft iedereen recht op een eigen mening, net zo goed als ik dat zelf heb!
Het recht op vrije meningsuiting zou mijns inziens mogen worden uitgebreid met: het recht om zonder gedoe…
Herdenken
bewering
5.0 met 1 stemmen
27 Het zou van empathie en wijsheid getuigen als we 4 mei niet alleen de doden in de Tweede Wereldoorlog herdenken - tegenover wier leed we volstrekt machteloos staan - maar ook denken aan de slachtoffers van haat die nu vallen en dreigen te vallen omdat ze als ratten in de val zitten en waaraan we (gezamenlijk) wel iets zouden kunnen doen.
Laatste nieuws:
OPNIEUW LITERAIRE PRIJS VOOR ANJET DAANJE
Schrijver Anjet Daanje heeft de Constantijn Huygens-prijs gekregen voor haar literaire werk. De jury spreekt van een eigenzinnig oeuvre met een overweldigende kracht.
Daanje debuteerde in 1993 en schreef in de jaren erna romans, verhalenbundels en scenario's, maar haar boeken bleven lang onopgemerkt door het grote publiek. In 2020 kwam daar verandering in met De herinnerde soldaat.
Dat succes werd nog eens vergroot met de historische roman Het lied van ooievaar en dromedaris, die vorig jaar verscheen. Van het werk zijn tienduizenden exemplaren verkocht en het kreeg als eerste boek beide grote literaire prijzen, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.
De jury van de Constantijn Huygens-prijs zegt dat de 58-jarige Daanje de afgelopen dertig jaar heeft gebouwd "aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent".
12.000 euro
De Constantijn Huygens-prijs is een jaarlijkse oeuvreprijs die sinds 1947 namens de gemeente Den Haag wordt toegekend door de Jan Campert-stichting. Er is 12.000 euro aan verbonden.
Onder de eerdere winnaars zijn Lucebert, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt. Vorig jaar ging de prijs naar Marion Bloem. Anjet Daanje krijgt de prijs uitgereikt op 21 januari 2024.
Bron: www.nos.nl
Karel Jong, 28-06-2023
LITERATUURPRIJS GOUDEN GANZEVEER 2023 NAAR AUTEUR JAN BROKKEN
Jan Brokken ontvangt dit jaar de literatuurprijs De Gouden Ganzenveer. De 73-jarige auteur krijgt de prijs vanwege "zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.
Brokkens oeuvre bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans en autobiografisch werk, zoals Mijn kleine waanzin, De tuinen van Buitenzorg en In het huis van de dichter. In 2020 publiceerde hij De Rechtvaardigen, over consul Jan Zwartendijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde. Brokkens werk is in twintig talen vertaald.
Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de Academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. "Wat ik heel mooi vind, is dat hij bij de moeilijke en minder toegankelijke onderwerpen het persoonlijke, beschouwende en literaire bij elkaar weet te brengen. Daardoor hangen veel mensen aan zijn lippen."
Brokken reageerde verheugd op de toekenning van de Gouden Ganzenveer. "Het is een prijs waarbij de taal centraal staat. In beschouwingen over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen, de al dan niet verborgen geschiedenis die ik blootleg of de mens die ik beschrijf, maar eigenlijk nooit waar het ook om draait: de taal", zei Brokken in De Taalstaat.
Taal onder de aandacht
De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 18 september krijgt Brokken de prijs uitgereikt in Amsterdam.
Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Nelleke Noordervliet. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.
Bron: NOS NieuwsKarel Jong, 15-05-2023
Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs
Kort nadat Anjet Daanje in 2022 de Literatuurprijs ontving heeft voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' is haar boek opnieuw bekroond. In het tv-programma Nieuwsuur werd bekendgemaakt dat zij de winnares van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2023 is.
De jury, onder voorzitterschap van historica Beatrice de Graaf, kwam loftuitingen tekort om het belang van Daanjes prestatie te beschrijven.
„Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn”. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genre-overschrijdend is. “Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ’als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is”.
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Libris Literatuur Prijs ontving Daanje een cheque. Staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu reikte haar een door Irma Boom ontworpen bronzen penning uit.
De schrijfster uit Groningen, die bij voorkeur op de achtergrond blijft, was voor deze gelegenheid wel naar het voorafgaande diner in Felix Meritis gekomen.
De Groningse Anjet Daanje (1965) - pseudoniem voor Anjet de Boer – studeerde wiskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie koos ze voor een (uitermate succesvolle) loopbaan als schrijfster.
Redactie, 09-05-2023
LAKS TAALGIDS
Een taalgids!? Waarom?
Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.
De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.
Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.
Bron: www.laks.nl
Dit bericht heeft ook het Journaal van vandaag gehaald. Gaan de jongeren hiermee te ver? Of zijn zij juist bezig om met goed gevoel voor de moderniteit achteloos en soms kwetsend taalgebruik aan de orde te stellen? Op zich verheugend dat jongeren in deze fase van hun leven kritisch kijken naar de huidige taal. Op relatief jonge leeftijd het bewust maken van de kracht en macht van de taal kan zeker geen kwaad. Integendeel, zo kunnen volgens mij jongeren bijdragen aan een meer tolerante samenleving. De taal is hierin een belangrijke factor. (Karel Jong)Karel Jong, 12-04-2023
Bezig met laden
Meer laden...