Inloggen
voeg je column toe

Columns

Menzis bepaalt

De regelgeving omtrent diverse behandelingen rijst de snelkookpan uit, niet alleen als het gaat om het indienen van declaraties, neen, reeds ver voor een eventuele oplossing moet er eerst toestemming worden gevraagd aan de ziekenfonds-leverancier, in deze is dat Menzis.

Een voorbeeld: een vrouw uit Purmerend is ook slachtoffer van borstkanker, ze is jonger dan mijn persoontje maar twee jaar geleden meteen een borst kwijtgeraakt door middel van een amputatie. Tja, borstkanker is er in diversiteiten, waarover ik nu niet verder uit zal wijden. Maar deze vrouw heeft trajecten doorlopen die je een vijand nog niet wilt schenken.

Nu haar behandelingen zo'n beetje klaar zijn (maar let op, want je bent met kanker niet zo snel klaar) spelen de vrouwelijke gevoelens weer een beetje op en besluit ze na lang te hebben nagedacht: 'ik wil weer een complete vrouw zijn' en ze onderneemt het traject naar de plastisch chirurg.

Die vindt, net als zijzelf, dat een reconstructie een heel goede optie is en besluit dat ze daarvoor in aanmerking komt. Jaaaa, dat vindt de chirurg, dat vindt zij en dan houdt het feestje wel op want nadat de aanvraag naar de ziekenfonds verzekeraar (Menzis dus) is gestuurd, vinden ze daar dat mevrouw daar niet voor in aanmerking komt, gezien bepalingen A BC 1205 of zoiets.

Dus kort gezegd: je krijgt borstkanker, diverse K onderzoeken, een ingrijpende operatie en een mismaking op de koop toe. De premie en eigen risico zijn al opgesoupeerd, da's nou ook wat. Bestralingen en chemo doorstaan en dan een krappe twee jaar later wil ze weer gewoon twee pronte borsten, maar de brief zegt: dat mevrouw niet voldoet aan de bepalingen.

Ze neemt de brief mee naar de plastisch chirurg, die er net zo min iets van begrijpt, alles is goed ingevuld. Maar goed ingevuld of niet, ze zal het voorlopig met een nep-borst moeten doen, die heel oncomfortabel, zwaar en lastig is en ík kan het weten, want ik heb zo'n ding. Het zal me worst zijn dat ik geen twee echte meiden meer heb, maar ik kan me haar wanhoop zo goed voorstellen dat ik dit móest schrijven.

Want Menzis, zorgverzekeraar, wordt nou even menselijk en geef die dame uit Purmerend gewoon haar tweede meisje weer, zonder bepalingen, zonder gezeik, want vrouwen met borstkanker zijn al helemaal niet te benijden.

Menzis, word menselijk alsjeblieft!

Schrijver: An Terlouw, 22 juni 2016


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.6 met 7 stemmen 524Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Jetteke
Datum:
27 juni 2016
Vrouwen met borstkanker krijgen niet eens psychosociale zorg vergoed. Dit lijkt mij toch echt wel een van de dingen in zo'n heftig traject. Zie mijn interview over een vrouw die genezen is verklaard van borstkanker: Ik dacht het gaat wel weer weg. www.jetrood.nl/interviews
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 juni 2016
We worden meer en meer door onze zorgverzekeringsmaatschappijen uitgekleed en op een arrogante manier genaaid. De premie is al uit de pan gerezen en het eigen risico stijgt met de jaren. De VVD zit al te lang in het Torentje de vuile lakens uit te delen. De armen zijn de dupe van hun arrogante beleid, gebaseerd op hun eigen inkomens. Iedere vrouw, die door borstkanker één of zelfs twee borsten moet afstaan, verdient het koste wat het kost om vrouwvriendelijke en te betalen borstprotégés te krijgen. De wrange beknibbelingen van bijvoorbeeld Menzis duiden op een contactsluiting met het noodlijdende publiek en onderstrepen hun winstbejag.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
23 juni 2016
Eens met Gabriela. Krachtige column, met een terecht pleidooi.
Naam:
Christelrekko@ziggo.nl
Datum:
23 juni 2016
Super. Dit moet niet kunnen!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 juni 2016
Topcolumn, An!

De beslissing over een behandeling hoort thuis in de spreekkamer van de behandelend arts, in overleg met en met toestemming van de patiënt. Als die twee partijen het eens zijn, dan heeft een zorgverzekeraar de taak de kosten te betalen, want daar is gigantisch veel premie voor betaald. En dan hebben we het nog niet eens over het eigen risico, kassa! Het wordt tijd dat de zorgverzekeraars weer gewoon gaan doen wat verzekeraars horen te doen: betalen wat een verzekerde rechtmatig toekomt!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)